Парите за зимно почистване на София са привършили през септември

Парите за зимно почистване на София са привършили през септември

© Цветелина БелутоваПарите за зимно почистване на Столичната община са почти изхарчени. От планираните 26.3 млн. лв. за цялата година до 30 септември вече са били изразходвани 25.1 млн. лв. (95.4%) Това става ясно от доклад на зам.-кметовете по околната среда Десислава Билева и на финансите - Дончо Барбалов.


От тези средства само за чистене на улиците на София от сняг са били предвидени 17 млн.лева, от които до 30 септември са похарчени 16.43 млн.лв. или 96.6%. За месеците октомври, ноември и декември за тази дейност са останали 565 хил. лв.


За пътищата на Витоша са били предвидени общо 7 млн. лв. и вече са разходвани 6 млн., а за зимното чистене на републиканските пътища на територията на общината планираните 2.3 млн. лв., вече са превишени с 390 хил. лв.
За следващата 2022 г. план-сметката за зимно почистване на София предвижда увеличение с 1.5 млн.лв. и става 27.8 млн. лв. За улиците, обаче, парите остават същите.


За чистене на улични кошчета общината дава над 4 млн. лв.


При разходите за лятно почистване прави впечатление, че до 30 септември за дейността "събиране и транспортиране на сметта от улични кошчета" са фактурирани 4.156 млн. лв.


За ръчно метене на улиците са платени 13.9 млн. лв. Общата сума за лятно чистене на София е 39.2 млн.лв, от които са останали 9.7 млн. до края на годината.


Сметката за 2022 г. се увеличава с над 17 млн. лв.


237.6 млн. лв. ще струва управлението на битовите отпадъци и чистенето на София през следващата 2022 г. Това е с над 17 млн. лв. повече от тази година. Предстои изготвената план-сметка да бъде обсъдена и одобрена в Столичния общински съвет.


От тези средства 96.5 млн. лв. ще отидат за чистене и 74.2 млн. - за сметосъбиране. Тези пари ще си разпределят фирми на братя Домусчиеви, на Румен Гайтански-Вълка и на Димитър Борисов и Иво Иванов, собственици на "Титан", които спечелиха обществената поръчка на Столичната община за тази дейност.


Такса смет за гражданите и за бизнеса да не се повишава и да е съответно 1.6 и 10 промила, предлагат вносителите на доклада Билева и Барбалов. Очакванията на общината са да събере 194 млн. лв от тази такса, както и 43 млн.лв. от стари вземания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK