Според Никола Минчев може да започне дебат по промени в Конституцията

Откриване на 47 народно събрание, парламент Никола Минчев

© Юлия Лазарова

Откриване на 47 народно събрание, парламент Никола МинчевНай-малкото трябва да започне дебатът, защото е дълъг процес. Така председателят на Народното събрание Никола Минчев отговори на въпрос дали е време за промени в основния закон. Пред Би Ти Ви той посочи, че Конституцията на България е добра, но има отделни части от нея, чиято промяна може да бъде обсъдена като тази, засягаща съдебната власт.


Според него когато президентът Румен Радев предложи своите предложения за промени, това е възможност да се види какви са нагласите и да започне сериозен дебат. Държавният глава вече няколко пъти заяви, че има проект за промени, но досега не е давал подробности. "Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и де се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република", заяви новият председател в отговор на въпрос дали Народното събрание няма да е придатък на други власти.


Минчев отбеляза, че това е дълъг и труден процес, ако се търси промяна в съдебната власт през промени в Конституцията. По-бърза възможност той вижда с промени в Закона за съдебната власт по отношение на Висшия съдебен съвет. Допусна, че неговият статут от постоянен орган може да бъде променен на временно действащ. Напомни, че сега членовете на прокурорската колегия са под влиянието на главния прокурор, което се отразява на техните решения, заради централизираната структура на прокуратурата.
На въпрос дали това Народно събрание трябва да направи ревизия на предишното управление подобно на предходните, при които под ръководството на Мая Манолова имаше и специална комисия по ревизията Минчев посочи, че не е мислил, но това не е темата, с която би се заел веднага.


Каза, че през следващата седмица ще бъде съставена комисия, която да разгледа и евентуално промени правилника за работа на институцията като посочи, че като цяло той е добър. От думите му се разбра, че депутатите едва ли ще излязат в традиционната коледна ваканция, защото това би забавило работата по важни въпроси. В отговор на въпрос посочи и че вероятно ще бъде подложена на дебат темата за това дали поради специалния режим на влизане в Народното събрание сградата му не трябва да се смята за обществено място като всяко друго и за влизане да се изисква зелен сертификат.


От разговора се разбра, Минчев се познава с Кирил Петков от 6-7 години като се запознали покрай работата си, а освен това са участвали в общи каузи като даде пример с опазването на плаж "Корал" от псевдоинвестицонни интереси.


Няма отговор на въпроса как ще се плаща заплатата на депутата от ДПС Делян Пеевски, който е обект на санкции по закона "Магнитски" и това обрича на същите санкции институциите и лицата, които работят с него. Плащането би трябвало да е по банков път, а попадането под санкции на практика означава блокиране на всички сметки на такива хора.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK