Изборна преумора, по-малко контролиран вот, национален софтуер: защо хората не гласуваха

Изборна преумора, по-малко контролиран вот, национален софтуер: защо хората не гласуваха

© Надежда Чипева, КапиталАко изборите в България се изобразяваха като карта на страната, то след последния вот от нея щеше да бъде изтрит град като Пловдив. Избирателите, които политиците са изгубили за седемте месеца между редовните парламентарни избори през април и третия за годината вот в средата на ноември, са почти равни по брой на жителите на втория по големина град в страната, сочат официалните данни.


"Машинното гласуване ме плаши", "Страхувам се заради COVID-19", "Не искам да гласувам, защото вече не вярвам, че нещо ще се промени", са част от причините, които посочиха пред "Дневник" хора, отказали да отидат до изборните секции преди две седмици. Имат сходно мнение, въпреки че са от различни градове и на различна възраст.


Въпросът защо изборите на 14 и 21 ноември един след друг счупиха антирекордите за активност има разнопосочни отговори - от умората от толкова поредицата избори, през намаления в пъти контролиран и купен вот, до наблюдението, че политиците умишлено са прокарвали разделителни линии сред хората и са се възползвали от страховете им. Резултатът обаче е един - активността на втория тур на президентските избори достигна най-ниската точка, регистрирана изобщо на избори в България - 34.84% (2 310 903 души).Проценти от какво
Въпросът как се измерва избирателната активност е един от най-щекотливите през годините и нерядко е бил повод за обвинения в манипулиране на резултатите. До момента активността се отчита като дял от формално имащите право на глас в страната - т.е. хората, които имат постоянен адрес в България и не са ограничени да гласуват заради действаща присъда. За последната година това са около 6.5 - 6.6 млн. души. По публично посочвани оценки на социолозите реално пребиваващите в България хора с избирателни права са с около милион по-малко - около 5.5 млн.


Официални данни по въпроса ще има най-рано догодина, когато бъдат обявени резултатите от националното преброяване. Друг вариант за изчистване на избирателните списъци е повдиганият периодично в годините въпрос за въвеждане на активна регистрация за изборите, но досега парламентът не е постигал съгласие по него.


Тезата, че данните за активността са изкривени заради т.нар. "мъртви души" в избирателните списъци не може да бъде обяснение за ниската активност на вота през ноември, смята Цветозар Томов, зам.-председател на Централната избирателна комисия. Пред "Дневник" той заяви, че хората, които фигурират в регистъра ГРАО с право на глас са неествено много, но дори списъците да са били изчистени преди вота от ноември, активността пак щеше да е ниска.


"Обяснението, което стои на повърхността е, че хората се поизмориха от избори. Имаме втори поред предсрочни избори през малък интервал. А и самата предизборна обстановка даваше сигнали, че може да се очаква ниска избирателна активност", смята Томов.


По-малко купен и контролиран вот


Третите поред избори за годината са "демобилизирали перифериите на партиите", коментира за "Дневник" експертът от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" Марио Русинов. Според него за това са помогнали и внушенията, че партиите са неспособни да сформират кабинет". Но пък смята, че трудното сформиране на коалиционни кабинети е по-скоро естествено за "млада, неконсолидирана демокрация от консенсусен тип (каквато предполага българската конституционна уредба) и преминаването към партийна система със средни по големина партии, които да управляват в широки и/или пъстри коалиции е нормално.


Може да очакваме, че и на тези избори в рисковите секции са гласували по-малко души и съответно тежестта на купения и контролиран вот е намаляла. Това вероятно се дължи както на въвеждането на масово гласуване с машини, така и на по-засилените акции от страна на МВР


Марио Русинов, ,

анализатор, Антикорупционен фонф


Отбелязва, че въвеждането на машините за гласуване също е отблъснало част от по-възрастните избиратели, както и тези с по-ниска степен на образование. "От разговори със служители в общинската администрация, подпомагаща провеждането на избори, оставам с впечатлението, че някои хора в малки населени места изпитват несигурност, че ще се справят с гласуването", казва Русинов. Според него това не трябва да се приема като критика към този начин на гласуване, а "по-скоро към отговорните институции, които трябваше да проведат по-активна информационна кампания и да преборят тези страхове".


Преди редовния парламентарен вот през април "Антикорупционният фонд" (АКФ) локализира секциите в риск от политически натиск. Анализът на организацията сега показва, че там, където е по-рисково откъм купен и контролиран вот, има по-слаб интерес към гласуване, ако няма финансов или друг стимул или заплаха. "Така например, в близо 1500-те секции, които АКФ набеляза за особено уязвими от контролиран и купен вот, през юли 2021 гласуваха над 80 хиляди избиратели по-малко (около 30 %).


"Избирателната активност в тези секции спадна много повече отколкото беше общия спад за цялата страна. Това беше непропорционален голям спад спрямо общата ниска избирателна активност. В София и Пловдив, например, спадът в активността на рисковите секции беше до 70 %. В пловдивския квартал Столипиново, в секциите гласуваха едва 5-12 % от всички избиратели", коментира още Русинов.


С уговорката, че че това са съвсем предварителни наблюдения, той дава за пример няколко секции -"лакмус" за ситуацията с купения и контролирания вот, от които се вижда избирателната активност е намаляла в пъти.


- Във секция 30601076 във Варна през априлските избори активността е била 26 % или 229 гласа. През юли и ноември активността спада драстично, съответно до 6 и 8 %, като победител отново е ДПС;


- В град Средец, секция 020600040, подадените гласове падат от 366 на 141 и съответно на 67 избирателя на сегашните избори. През април победител там е ГЕРБ, през юли БСП, а през ноември ДПС.


- В село Градец, където 3 от 4 секции бяха набелязани като рискови, активността спада от 342 гласа през април до 136 през ноември;


- В секциите в кв. Победа в Бургас, които са традиционно рискови, електоралният ентусиазъм също е нисък на тези избори. Избирателите в секция 020400080 са намалели наполовина спрямо април, например. Победител там на изборите през ноември и юли е ДПС, а през април ГЕРБ;


- В една от секциите в пловдивския квартал Столипиново, сегашната активност е 5 % или 39 гласа в сравнение с 214 през април.


"Може да очакваме, че и на тези избори в рисковите секции са гласували по-малко души и съответно тежестта на купения и контролиран вот е намаляла. Това вероятно се дължи както на въвеждането на масово гласуване с машини, така и на по-засилените акции от страна на МВР, смята още Русинов.


От "Антикорупционния фонд" ще представят скоро анализ на това какво е било нивото на контролирания вот на последните избори. След вота през юли МВР обяви, че е спряло или свело до минимум контролирания и купен вот. Това беше повод за яростни атаки от страна на ГЕРБ и ДПС , които обвиниха министерството и лично служебния министър Бойко Рашков в нарушаване на човешки и граждански права и манипулиране на резултати.


Разединение и страх от заговори


Специалистите откриват и психологически причини за слабото гласуване, включително като отговор на поведението на избраните да управляват.


Според психолога Младен Владимиров общественото разделение и напрежение е облъснало избирателите.
"Последните две години са много тревожни и са съпътствани от това, че ние си говорим много про и анти, винаги се делим на ваксъри и антиваксъри, на протестиращи и контрпротестиращи. Обществото е разединено, винаги има разделителни линии, но тази година никой не се опита в трите кампании да ни говори на езика на успокоението", коментира пред "Дневник" той, като подчертава, че това е било особено необходимо във време на съчетание от коронавирусна, образователна, икономическа и политическа криза.


Сред другите фактори посочва вменения страх от машинно гласуване заради съмненията, че някой ще направи манипулация чрез него. Посочва, че посланията в предизборните кампании не са били мотивиращи. Вместо това е насаждано вечното съмнение, че някой някъде прави заговор, "така, както постоянно има заговори на норвежци, които ще ни взимат децата или ще дойдат да ни променят гена, за кемп трейлс и ли чипирането". "Всичките тези неща, вървят като линия и по време на изборите хората отново се страхуваха, че ще бъдат употребени, че някои ще им вземе гласа", смята още психологът.


Според него хората в чужбина не са се подали на фалшиви новини, защото при тях много по-силно е разбирането, че нещата зависят от тях, че чрез гласуването си те могат да поискат промяна.


Софтуеърът ни е такъв - пет века сме живеели под робство и сега някъде някак си се чудим кой ще е поредният ни поробител


Младен Владимиров,

психолог


Според психолога разпространението на фалшиви новини по време на предизборна кампания трябва да е престъпление наравно с купуването и продаването на гласове и се аргументира: "Хората, които се бореха за нашата любов, много съзнателно, за да управляват нашите страхове разпространяваха нарочно фалшиви новини". Склонен е да си обяснява поведението на избирателите с това на политиците:

В предишния парламент имахме обещания на декларативно ниво, но се видя, че егото е по-голямо. Когато видим, че силните на деня са готови на диалог и на обединение, това е много вероятно да изпрати послание към нас, че и ние трябва така да се държим - да станем проактивни и да гласуваме. Ние ще се държим така, както нашите избраници.


Разочарование или умора от подигравки


Разочарование от неизпълненото очакване, че гласуване срещу статуквото ще разреши още през април проблема, и от натрупалите се много предизборни кампании вижда в поведението на избирателите социологът Добромир Живков от "Маркет линкс". "Още втория за годината вот - през юли, ясно показа, че има натрупана умора", коментира коментира той за "Дневник".


Смята, че ситуацията с разпространението на SARS CoV2 не е била значим фактор за ниската избирателна активност. Отбелязва обаче като важен елемент от цялата картина машинното гласуване в последните два вота. Първо, защото неизбежно е било бариера за по-възрастните и вероятно е оказало негативен ефект върху резултата на БСП. Второ, заради хипотезата, че гласуването с машини ограничава купения и контролиран вот, макар оценка на мащаба на подобно въздействие да е много трудна.


Професорът по културна антропология в Софийския университет Ивайло Дичев поглежда обобщава поведението на избирателите с популярния термин за професионално "прегаряне". Според него има "бърн аут" (от англ. ез. burn out , но не толкова от гласуване, а това, че хората са видели как политиците им се подиграват. Като пример той дава неуспешните преговори за кабинет след изборите през юли.


"То наруши принципа на демокрацията - когато спечелилата избори партия каза, че няма да управлява, защото не ѝ достигали гласове. Как тези хора сега, които преди са говорили някакви неща един срещу друг, ще седнат на една маса да преговарят?", пита риторично Дичев. По думите му е имало три избора, които предлагат едно и също нещо - никакъв дебат и подмяна на политическите теми с експертни. "Лидерите трябваше да подадат оставка преди третите избори, защото е абсурдно същите хора да излязат отново и да говорят същите неща", смята той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (136)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Повечето хора не гласуваха защото бяха на ясно, че машинките ще решат кой е първи а не гласовете им! И познаха!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Повечето хора не гласуваха защото бяха на ясно, че машинките ще решат кой е първи а не гласовете им! И познаха!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Рязко намаля купеният вот и ГЕРБ загубиха.

 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#2:"Vesselin Velkov"][/quote]

  Или ДПС. Щото те са нещо недоволни.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Гневно

  Продължавам да не вярвам, че дпс-то си справиха с машинният вот в такъв мащаб.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  [quote#2:"Vesselin Velkov"][/quote]

  глупости! Социологическите агенции няма как да отчетат купеният вот а всички даваха преднина от 6-8% на ГЕРБ! А ПП "спечелиха" изборите с 4%! Разликата е 12%! Това не е никаква статистическа грешка! ръце са настройвали машинките! Те и затова ги въведоха радевите хора! Защото е по-лесно да купиш 4-5 програмиста отколкото 1-2 милиона избиратели!
  ДОКАТО ИМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, ЧЕСТНИ ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Посвършиха парите от нощното шкафче и тиквите и калинките не можаха да мотивират махалите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 7. 7 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Глупаците оставиха на умните и красивите да решават и те го направиха - довлякоха комунистите на власт, за да бастисат за пореден път държавата.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 8. 8 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#2:"Vesselin Velkov"]
  —цитат от коментар 5 на lz2
  глупости! Социологическите агенции няма как да отчетат купеният вот а всички даваха преднина от 6-8% на ГЕРБ! А ПП "спечелиха" изборите с 4%! Разликата е 12%! Това не е никаква статистическа грешка! ръце са настройвали машинките! Те и затова ги въведоха радевите хора! Защото е по-лесно да купиш 4-5 програмиста отколкото 1-2 милиона избиратели!ДОКАТО ИМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, ЧЕСТНИ ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА![/quote]

  Смята се , че купеният вот обикновено е около 300 000 глас, основно за ГЕРБ и ДПС. Благодарение на Рашков този път е бил много по-малко.

 9. 9 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Не гласувах,защото няма за кого.Само руски продажници

 10. 10 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Весело

  Политическите репресии на министър Рашков изобщо не са споменати като причина.
  Над 10 хиляди 'респектирани' не може да бъде проблем, нъл тъй ?!

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Рашков хвана ли някой да купува гласове или само събираше тетрдки с вересии по малките магазинчета.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Любопитно

  Смята се , че купеният вот обикновено е около 300 000 глас, основно за ГЕРБ и ДПС. Благодарение на Рашков този път е бил много по-малко.
  —цитат от коментар 8 на Vesselin Velkov


  Над 3 млн в Италия смятат, че Земята е плоска. Това променя ли истината по някакъв начин ?

 14. 14 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Вече няма купени гласове.
  Вече има купени машини.

  Купуването и продаването на машини ,не е престъпление.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 15. 15 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  "По публично посочвани оценки на социолозите реално пребиваващите в България хора с избирателни права са с около милион по-малко - около 5.5 млн."

  Откога аз самия пиша това и "умните" постоянно спорят с мен и ми обясняват как България имала население от 6.8 милиона.... Може някога и да има такъв брой население ако използвалите терминал 2 на летището някога решат да се върнат едновременно на почивка за две седмици иначе никога повече няма да има 6.8 Българи в страната.
  Ако в страната има 5.5 милиона живеещи за постоянно в Бг, това трябва да се брои за "успех"

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  [quote#12:"Саманта Грънц"][/quote]

  Питай Фандъкова с какви гласове спечели на общинските избори.

 17. 17 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Весело

  [quote#2:"Vesselin Velkov"]
  —цитат от коментар 5 на lz2
  Защото е по-лесно да купиш 4-5 програмиста отколкото 1-2 милиона избиратели![/quote]

  Или с други думи си признаваш, че Боко и Доган са купували между 1 и 2 милиона гласове за последните 12 години 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  [quote#12:"Саманта Грънц"]
  —цитат от коментар 16 на Vesselin Velkov
  Питай Фандъкова с какви гласове спечели на общинските избори. [/quote]

  С гласовете на тези които не понасят Мая Манолова(подкрепена от ДБ).

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  ".....реално пребиваващите в България хора с избирателни права са с около милион по-малко - около 5.5 млн."

  Премахнете двойното гражданство на хората които не живеят в България и особено на тези, които не са родени тук.
  Избирателната активност през април е близка до нормалното. После лудият Чалгар обърка всичко. ДБ също отказаха да преговарят за правителство и бяха наказани. Резултатът на БСП е логичен - на кого му пука за социализъм във време на тотален разпад и вопиюща мизерия?

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Не гласувах,защото няма за кого.Само руски продажници
  —цитат от коментар 9 на Сд  Ха, Петков и Василев не бяха ли американски « маши «, бе ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4373 Весело

  "....Премахнете двойното гражданство на хората които не живеят в България и особено на тези, които не са родени тук.
  —цитат от коментар 22 на Judjuk


  😂😂😂 Много искам да видя как това може да се получи. Те Немците се отказаха да изискват да се откажеш от гражданство, за да станеш Немски гражданин, та България ще забрани двойно и тройно (както е при мен) гражданство.....Както се казва: Блаженни са вярващите 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  До коментар [#21] от "niksan1":Здраве не знам дали му дава, но му дава торбички, докато пие в работно време.
  —цитат от коментар 23 на The Polite Moose  Министър Рашков постъпи така както повелява КРБ с което силно ограничи купения вот и аз го поздравявам, а през останалото време дали пие, или чука секретарките си - не ме интересува .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#26:"niksan1"][/quote]

  Глупости. Преди изборите бяха изброени над 10 хиляди респектирани, 100тина преписки.
  Колко осъдени има за купуване и продаване на гласове ?
  1-2ма най-много.
  На практика, по чиста случайност е хванал някого.
  Това в цял свят се определя по един начин - политически репресии.
  Така печелят комунягите, друг начин няма.
  С такава 'победа' ли се гордеете ?
  Утре когато Рашков или еквивалента му дойде за вас, пак ли ще сте доволни и щастливи ?

 29. 29 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#26:"niksan1"][/quote]

  Глупости. Преди изборите бяха изброени над 10 хиляди респектирани, 100тина преписки.
  Колко осъдени има за купуване и продаване на гласове ?
  1-2ма най-много.
  На практика, по чиста случайност е хванал някого.
  Това в цял свят се определя по един начин - политически репресии.
  Така печелят комунягите, друг начин няма.
  С такава 'победа' ли се гордеете ?
  Утре когато Рашков или еквивалента му дойде за вас, пак ли ще сте доволни и щастливи ?

 30. 30 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  през останалото време дали пие, или чука секретарките си - не ме интересува .
  —цитат от коментар 26 на niksan1


  Така де, в работно време (14:00) какво прави, казвате - нямало значение.

  Според мен и КТ има. По това време се работи, не се нагъват ракии и мезета.
  Но пък в тия времена, какво тук значи някакъв си закон или Конституция ?!
  Едно нищо.


 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Въведете дистанционното гласуване, голяма част от сънародниците ни в ЕС и САЩ ще се включат в изборния процес и броят гласували ще се вдигне отново !

 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  щом дпс и избирателите им се оправиха с машините, всякакви пискания срещу машините са безсмислени

 34. 34 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Ми то май имаше нещо за задължително гласуване, ама май се разсъхна...

 35. 35 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3733 Неутрално
 36. 36 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Защото кадидатите бяха или отвратителни, или подозрителни.

 37. 37 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vesselin Velkov":

  ГЕРБ има същите проценти приблизително и на трите избора.Щом ги запазват,а намалява брой гладувало,това ознсчава,че ско ГЕРБ са купували,то всички други са купувало също.Истината е,пе със същите машинки Мадуро няма грижи във Венецуела.Побеждава със 70% слвд протести и армия срещу народа.

 38. 38 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#2:"Vesselin Velkov"]
  —цитат от коментар 5 на lz2
  глупости! Социологическите агенции няма как да отчетат купеният вот а всички даваха преднина от 6-8% на ГЕРБ! А ПП "спечелиха" изборите с 4%! Разликата е 12%! Това не е никаква статистическа грешка! ръце са настройвали машинките! Те и затова ги въведоха радевите хора! Защото е по-лесно да купиш 4-5 програмиста отколкото 1-2 милиона избиратели!ДОКАТО ИМА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, ЧЕСТНИ ИЗБОРИ НЯМА ДА ИМА![/quote]

  Както обикновено, оказа се,че тези проценти преднина на ПП ГЕРБ са платени. Това се оказа преднамерена статистическа "грешка". А на самите избори лъсна истината: Герберите тръпнат, друг път не видели, избори да има и то без умрели!

 39. 39 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Любопитно

  Ако е имало купуване на гласове преди, купуването на гласове е спряно, защо сега ДБ има двойно по-нисък резултат ?

 40. 40 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Посвършиха парите от нощното шкафче и тиквите и калинките не можаха да мотивират махалите.
  —цитат от коментар 6 на stein


  Ами! Свършили! Те нямат свършване, ама добре, че беше Рашков, да ги занули.

 41. 41 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Посвършиха парите от нощното шкафче и тиквите и калинките не можаха да мотивират махалите.
  —цитат от коментар 6 на stein


  Ами! Свършили! Те нямат свършване, ама добре, че беше Рашков, да ги занули.

 42. 42 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не гласувах,защото няма за кого.Само руски продажници
  —цитат от коментар 9 на Сд


  Лошите управници се избират от добри хора, които не ходят да гласуват.

 43. 43 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Рашков хвана ли някой да купува гласове или само събираше тетрдки с вересии по малките магазинчета.
  —цитат от коментар 11 на deepblue


  Рашков хвана мнозина но ... на коя прокуратура да ги даде? Той не може сам да ги обвини и осъди. Няма право по Конституция.

 44. 44 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#12:"Саманта Грънц"][/quote]

  Ще има. Ще има осъдени за купуването на гласове на ТЕЗИ избори. След като се въведе ред в прокуратурата и в цялата съдебна система.

 45. 45 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#43] от "petyo9":

  Много интересна логика. Излиза, че прокуратурата (това не е само г-н Гешев) не е достойна за уважение.
  Когато смените г-н Гешев (ако изобщо успеете), тези 'лоши' прокурори изведнъж ще преживеят катарзис ли ?
  Освен това, кое е правилното име за главен прокурор ?

 46. 46 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Над 3 млн в Италия смятат, че Земята е плоска. Това променя ли истината по някакъв начин ?
  —цитат от коментар 13 на The Polite Moose


  У нас много повече от 3 млн. вярват в конспиративни теории и в политически суеверия, което е същото, но за купените гласове статистиката е точна като задача по аритметика за 4-ти клас. Бих добавил, че не само поради активната работа на МВР Бойко Рашков (адмирации за което!), но и поради машинният вот.

 47. 47 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Всички корумпирани агенции лъжеха как ГЕРБ печели, трябва да се разследват защо внушаваха тези лъжи на хората. А истината излезе - ПП спечели. Много злоба у престъпниците че не им позволиха да мамят. Но заслужават и да облекат раето - а, дано!

 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  този път съм разочарован от материала на Лора Филева

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5673 Весело

  До коментар [#6] от "stein":

  Освен шкафче, Буци има банка и остров, да не забравяме!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  "По публично посочвани оценки на социолозите реално пребиваващите в България хора с избирателни права са с около милион по-малко - около 5.5 млн."Откога аз самия пиша това и "умните" постоянно спорят с мен и ми обясняват как България имала население от 6.8 милиона.... Може някога и да има такъв брой население ако използвалите терминал 2 на летището някога решат да се върнат едновременно на почивка за две седмици иначе никога повече няма да има 6.8 Българи в страната.Ако в страната има 5.5 милиона живеещи за постоянно в Бг, това трябва да се брои за "успех"
  —цитат от коментар 15 на padrino


  Ние, българите сме над 10 млн. Говоря за хората с българско самосъзнания, за тези които самоопределят себе си като българи. Нас ни има на всички континенти. Различно е положението например в Русия. Само по времето на мандатите на Путин Русия се е стопила с 9 млн. Но тях наистина ги няма - не само в Русия, но и никъде. Мъртви са. За наше щастие ние нямаме такъв мотив за черногледство.

 51. 51 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#19] от "The Polite Moose":

  А има и почитатели на биячите на комунистическите сатрапи - най-вече на бияча на комунистическия сатрап Тодор Живков.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  А.Атанасов:
  След като ПП са предложили Бойко Рашков, трябва да работим заедно. Хората не са ни изпратили да се обичаме

  Гарантирано от ДБ!!!!

 54. 54 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#39] от "The Polite Moose":

  ДБ има грубо 3%-та - като от тях малко над една трета са твърд електорат, другите или гласуват за ДБ или не гласуват. Останалото им е от наказателен вот. А наказателен вот има и то сериозен, защото много се издъни последния мандат ГЕРБ, ако поне малко от малко вършиха работа като при 1-вото и 2-рото си правителство, щяха да спечелят и четвърто такова.

 55. 55 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#43] от "petyo9":Много интересна логика. Излиза, че прокуратурата (това не е само г-н Гешев) не е достойна за уважение.Когато смените г-н Гешев (ако изобщо успеете), тези 'лоши' прокурори изведнъж ще преживеят катарзис ли ? Освен това, кое е правилното име за главен прокурор ?
  —цитат от коментар 45 на The Polite Moose


  Изтъркахме си езиците да повтаряме, че не Гешев е главната цел а гешевщината. През целият си стаж като прокурор (не само като "главен") Гешев не е спечелил НИТО ЕДНО дело. Не само защото е неграмотен и некадърен (а се оказа, че е даже без образование), а защото действа като бухалка на задкулисието, а истинските престъпления отказва даже и да разследва и да образува дело. Всяко име за главен прокурор е правилно когато си изпълнява вменените му по конституция задължения.

 56. 56 Профил на veselinbb
  veselinbb
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Българските граждани са 8.350 милиона по целия свят, около 6.900 милиона са на територията на РБ. В чужбина има 1.450 милиона български граждани, т.е. такива с ЕГН.

  Общо избирателите са 6.650 милиона, от които 5.650 милиона са на територията на РБ. В чужбина има около 1 милион избиратели.

  Ми вземете да ги запомните тези числа най-накрая.

 57. 57 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#53] от "The Polite Moose":

  абсолютно правилно! аман от истерии, трябват резултати

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Изтъркахме си езиците да повтаряме, че не Гешев е главната цел а гешевщината. През целият си стаж като прокурор (не само като "главен") Гешев не е спечелил НИТО ЕДНО дело. Не само защото е неграмотен и некадърен (а се оказа, че е даже без образование), а защото действа като бухалка на задкулисието, а истинските престъпления отказва даже и да разследва и да образува дело. Всяко име за главен прокурор е правилно когато си изпълнява вменените му по конституция задължения.
  —цитат от коментар 55 на petyo9


  Това са тотални глупости. Ако г-н Гешев е единственият виновен и цялата прокуратура му ходи по акъла, за всяко дело в тази държава, това означава, че самите прокурори са такива. Как пък няма нито един със съвест и да се опълчи на таз 'диктатура' и 'гешевщина' ?
  Което означава, че имам основателни подозрения за интегритета на всеки прокурор.
  Логично, дори да смените главния, няма как да смените другите прокурори и нищо няма да се промени.
  Дали разбирате колко несъстоятелна и безумна е мантрата ви за г-н Гешев ?

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#52] от "The Polite Moose":

  Значи проблемът според Вас е че друг комбияч е на власт, а не Вашия комбияч. Ето затова няма да се оправи България - не искате да смените системата от комбиячи, а просто начело да е Ваш комбияч, който ще Ви се отблагодари по "други начини". Същото като при комунизма - дай да направим партиен секретар наш'то момче, после да цоцаме далаверки чрез него. Отиде ли си комунизма реално?

 61. 61 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#54] от "Deaddark":

  Но не е само дамаджанчика проблем.
  Проблем е когато видиш 'промяната' да говори и определя политики с такива именити личности като Р.Овч., г-н Таско Ерменков, г-н Румен Гечев, г-жа Масларова .....

  Това не е промяна, това е повтаряне на историята като фарс.

 62. 62 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#60] от "Deaddark":

  Проблемът е на БГ народа. Той си ги избра, той ще им бере гайлето.

 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#58] от "The Polite Moose":

  Точно това имах предвид - ако сте прав и днешните са комунета, то плюс комунетата на Борисов - още 600 000 - питам отиде ли си комунизма?

  Защото само лъжец би отрекъл че Борисов е комбияч на сатрапа Тато, който е и негов идол - ком. модел "Бащица" - както се вижда от написаното от Вас - това Ви устройва и не е проблем, проблем е че не е Вашия бащица на стола на главен секретар на БКП, днес преименуван на министър-председател.

 64. 64 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#61] от "The Polite Moose":

  Когато Дянков избра западния модел - тоест т.нар. постна пица в началото и инвестиция в бъдещето - какво стана? Нали Дянков им спря еврофондовете на крадците и обложи с данъци доста криещи ги, в т.ч. Лукойл - к'во направи Зайко, като мутрите се разсърдиха и пратиха тракторите у СофЕто - Зайко изгони Дянков. И за това вина има и народа - защото не е със западен манталитет - да отделиш от левчето днес, за да имаш два лева утре - а гледа да олапа даже в аванс, следващите да му плащат масрафа - та нашенеца предпочита да изплюска еднократно е'ни 20 ле'а, отколкото да ги инвестира и догодина да получава 10 кинта отгоре всеки месец. Именно затова ГЕРБ губи електорат - не са виновни машините - просто ГЕРБ не поддържа нивото на първото и второто си правителство и затова доста хора вече не гласуват за тях - аз съм един от тези.

 65. 65 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#64] от "Deaddark":

  Затова казвате, ИТ бранша, който е изцяло на светло, трябва да плаща помощите на кръшкачите и това е 'промяната' на ПП ?!
  Това не е промяна, това е гаранция за посивяване и на ИТ бранша.

 66. 66 Профил на zakary
  zakary
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#59:"The Polite Moose"][/quote]

  Пиша бавно, защото когато четеш бързо, нищо не проумяваш: Безконтролността на главния прокурор, неограничените му правомощия и неговата несменяемост, правят цялата прокуратура силно зависима от неговата личност. Поради това прокуратурата е "глуха и сляпа" за огромни престъпления за които (освен, че не се самосезира) е сезирана от разследващи журналисти (бърд.бг, бивол) от НПО - АКФ и др. от политически движения и партии - БОЕЦ, ДБ, ИБГНИ, от отделни граждани и интелектуалци с активна гражданска позиция. Сезирана е дори и от средите на същите мафиотски кръгове, над които Гешев е разперил своя чадър. Васил Божков представи писмени доказателства - бордера от банкови тегления в кеш (68 млн.!!!) с твърдението, че ги е дал за подкуп на Бойко Борисов и Владислав Горанов. Прокуратурата беше ДЛЪЖНА да се самосезира по този случай, тъй като с това самопризнание Васил Божков инкриминира сам себе си и хипотезата, за лъжа е много малко вероятна. Но прокуратурата остана сляпа и глуха и не се самосезира. Нещо повече - тя беше сезирана и то не от един, а от няколко различни източника и ... не предприе нищо. Дори и за да отхвърли това обвинение. А то само това да беше...

 67. 67 Профил на foh451089070
  foh451089070
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Изборните фалшификации на ГЕРБ-ДПС не са намалени в пъти а със значителен процент. Също значително постижение на Рашков като си има предвид тнр прокуратура на Борисов която прикрива и тези му престъпления

  А ако имахме журналисти тази статия щеше да бъде за ужасяващите изборни фалшификации по време на диктатурата му и как тогава придворните му социоложки познаваха и дали не са част от престъпната му група

 68. 68 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Весело

  Защото само лъжец би отрекъл че Борисов е комбияч на сатрапа Тато, който е и негов идол - ком. модел "Бащица" - както се вижда от написаното от Вас - това Ви устройва и не е проблем, проблем е че не е Вашия бащица на стола на главен секретар на БКП, днес преименуван на министър-председате.
  —цитат от коментар 63 на Deaddark


  Само лъжец би нарекъл г-н Борисов 'комбияч' на Тато.
  Това което мен не ме устройва е Радева зима и за жалост, това ще се случи.

 69. 69 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  [quote#59:"The Polite Moose"]
  —цитат от коментар 66 на petyo9
  Пиша бавно, защото когато четеш бързо, нищо не проумяваш: Безконтролността на главния прокурор, неограничените му правомощия и неговата несменяемост, правят цялата прокуратура силно зависима от неговата личност. Поради това прокуратурата е "глуха и сляпа" за огромни престъпления за които (освен, че не се самосезира) е сезирана от разследващи журналисти (бърд.бг, бивол) от НПО - АКФ и др. от политически движения и партии - БОЕЦ, ДБ, ИБГНИ, от отделни граждани и интелектуалци с активна гражданска позиция. Сезирана е дори и от средите на същите мафиотски кръгове, над които Гешев е разперил своя чадър. Васил Божков представи писмени доказателства - бордера от банкови тегления в кеш (68 млн.!!!) с твърдението, че ги е дал за подкуп на Бойко Борисов и Владислав Горанов. Прокуратурата беше ДЛЪЖНА да се самосезира по този случай, тъй като с това самопризнание Васил Божков инкриминира сам себе си и хипотезата, за лъжа е много малко вероятна. Но прокуратурата остана сляпа и глуха и не се самосезира. Нещо повече - тя беше сезирана и то не от един, а от няколко различни източника и ... не предприе нищо. Дори и за да отхвърли това обвинение. А то само това да беше...[/quote]

  Пиша ти бавно, защото пиша с два средни пръста.
  Това са тотални глупости.
  Дори да смените конкретната личност, как това ще ви гарантира промяна на системата ?!
  Само малоумен би очаквал подобна глупост.

 70. 70 Профил на foh451089070
  foh451089070
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vesselin Velkov":

  Беше. Последните години надхвърли много над 300 000. Реалистичната оценка за изборните фалшификации през епохата Борисов-Пеевски е 400+

  15% от вота

 71. 71 Профил на foh451089070
  foh451089070
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#3] от "deepblue":

  И ДПС. Те отдавна са едно с ГЕРБ

 72. 72 Профил на foh451089070
  foh451089070
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Polite Moose":

  Аууу, гадовете ви репресираха фалшификаторите на вот? Нещо прекомерно сте се самозабравили

 73. 73 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":Всички корумпирани агенции лъжеха как ГЕРБ печели, трябва да се разследват защо внушаваха тези лъжи на хората. А истината излезе - ПП спечели. Много злоба у престъпниците че не им позволиха да мамят. Но заслужават и да облекат раето - а, дано!
  —цитат от коментар 47 на Deaddark


  Ами бяха анкетирали хора, а не машинките!

 74. 74 Профил на foh451089070
  foh451089070
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#11] от "deepblue":

  Рашков хвана доста, включително и кметове, с парите. Опг-то ГЕРБ-ДПС-гешев ги покри

 75. 75 Профил на foh451089070
  foh451089070
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#15] от "padrino":

  Избирателите са 5 милиона

 76. 76 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Отвратени са и не гласуваха. Какво друго да се случи след Гьобелсовата пропаганда от най-близкия съратник на фюрера? Всъщност тази е била целта, иначе тези лаладжии никога не биха се докопали до властта.

 77. 77 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  До коментар [#53] от "The Polite Moose":абсолютно правилно! аман от истерии, трябват резултати
  —цитат от коментар 57 на karatista


  Засега резултатите са трагични!

 78. 78 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2157 Разстроено

  Поредните заблуди за причината......хората не гласуват и ще става по-лошо, защото животът им мина в лъжи, а подрастващите и да затъпяват по понятни причини, ще напускат, вместо да останат......

 79. 79 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  [quote#55:"petyo9"][/quote]

  Това повтаряне на кутевите опорки не е ефективно.

 80. 80 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  Също така е интересно, не защо не гласуваха, а КОИ НЕ ГЛАСУВАХА? Създаването на профил на НЕГЛАСУВАЛИЯ ще даде по-ясна представа и ЗАЩО НЕ СЕ гласува масово.....Интересни изводи ще са.........

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Бостана с тикви е изолиран от властта и парите,това е важното.Лошите новини за тях тепърва предстоят!!Кеееееееф...

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#65] от "The Polite Moose":

  Не, това Вие го казвате и не е вярно. ИТ бранша не е изцяло на светло - това са приказки като тези за честния и почтен бизнесмен Пеевски или Домусчиев; както и за честния политик Доган.

  Нали се съгласих че ако Рашков и това правителство действат по комтертип, то с нищо няма да се отличават от комтертипа на ГЕРБ, освен по това кой е на руля. Явно проблемът Ви остава че не е Вашия комрад на стола, а е този от другия блок. ИТ не са толкова против да им се увеличат данъците, колкото са против да им ги крадат. И затова не искат увеличение на прага - защото по-добре те да си ги харчат парите, отколкото да им ги гепат. Познавам доста от ИТ сферата, помагат на други хора - и затова смятам че е по-добре да си остават парите в тях. ГЕРБ навремето искаха да облагат финансовите помощи от чужбина, дето работещите там пращаха на роднини и приятели - та недей така само сламката в чуждото око да виждаш.

 85. 85 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Повечето хора не гласуваха защото бяха на ясно, че машинките ще решат кой е първи а не гласовете им! И познаха!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  И машинките решиха - край на крупните измами вършени до сега от герп и дпс!
  Н следващите избори - отново с машини!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 86. 86 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#68] от "The Polite Moose":

  Само гл*п@к би тръгнал срещу фактите - бе ли Борисов бодигард на Тато - бе, тогава? Бе ли Борисов мутра от СИК - тогава? Имам чувството че ще си извадите сам очите, само да не виждате фактите, които не Ви устройват.

  Пояснявам специално за Вас - Борисов и Рашков са били едни и същи при Тато - затова да съдите с двоен аршин е нищо повече от лицемерие и подлизурство.

 87. 87 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#65] от "The Polite Moose":Не, това Вие го казвате и не е вярно. ИТ бранша не е изцяло на светло - това са приказки като тези за честния и почтен бизнесмен Пеевски или Домусчиев; както и за честния политик Доган.Нали се съгласих че ако Рашков и това правителство действат по комтертип, то с нищо няма да се отличават от комтертипа на ГЕРБ, освен по това кой е на руля. Явно проблемът Ви остава че не е Вашия комрад на стола, а е този от другия блок. ИТ не са толкова против да им се увеличат данъците, колкото са против да им ги крадат. И затова не искат увеличение на прага - защото по-добре те да си ги харчат парите, отколкото да им ги гепат. Познавам доста от ИТ сферата, помагат на други хора - и затова смятам че е по-добре да си остават парите в тях. ГЕРБ навремето искаха да облагат финансовите помощи от чужбина, дето работещите там пращаха на роднини и приятели - та недей така само сламката в чуждото око да виждаш.
  —цитат от коментар 84 на Deaddark


  Напротив. ИТ бранша е изцяло на светло. Хайде, да не е 100%, да е 98%.
  ИТ бранша са изключително несъгласни да им се увеличат данъците, защото нищо не се дава срещу тези допълнителни данъци.
  Ще се дава на бедните и онеправданите.
  Това не помага на никого, в средносрочен и дългосрочен план.
  Това, как отделни хора са решили да харчат собствените си пари и да помагат на други, е изключително тяхно право - парите са си техни.

 88. 88 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#68] от "The Polite Moose":Само гл*п@к би тръгнал срещу фактите - бе ли Борисов бодигард на Тато - бе, тогава? Бе ли Борисов мутра от СИК - тогава? Имам чувството че ще си извадите сам очите, само да не виждате фактите, които не Ви устройват.Пояснявам специално за Вас - Борисов и Рашков са били едни и същи при Тато - затова да съдите с двоен аршин е нищо повече от лицемерие и подлизурство.
  —цитат от коментар 86 на Deaddark


  Не, не е бил.
  Фирмата му извършваше законно разрешена охранителна дейност, срещу заплащане.
  Визираният случай е охрана на обвиняем.
  Нищо незаконно и нищо свързано с компартия, комунистически следователи разпитващи хората по 20-30 часа, само защото са неудобни на комуноидната власт.

 89. 89 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#73] от "Daniela Kovacheva":

  Дали бяха анкетирани хора или нЕкои хора попълваха по триста анкети от чуждо име? Бас хващам че са анкетирани подбрани хора, а неудобните анкети са хвърлени директно в кошчето. Не е като да не съм бил свидетел на подобни нагласени "анкети" - манипулирани в полза на определен резултат.

 90. 90 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Доста расистко и спекулативно е "изследването" на Антикорупционния фонд (за чието финансиране няма никакви данни). Преки доказателства за купен, зависим и манипулиран вот другарити от АКФ никъде не са намерили и пледоставили на МвР и прокуратура. Интерпретирането на статистически данни все още не се нарича "изследване". Защото всеки може да си ги интерпретира както иска. Аз примерно твърдя, че активността е паднала, защото хората правят зимнина, цепят дърва, или са болни от страшната короначума.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 91. 91 Профил на Hank Moody
  Hank Moody
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Чарлгарската партия е продадена на ГЕРБ ДПС така че във всеки един момент може да падне тва правителство на Харварда

 92. 92 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2391 Весело

  До коментар [#88] от "The Polite Moose":

  Отговорете на въпроса дали искате комтертип на управление, както бе при ГЕРБ и както се опасявате че е при новото правителство и мислите е при служебното на Рашков, или искате промяна към капитализъм и демокрация?

  А помните ли Борисовата зима 2009-та - знаете ли колко обедня народа тогава?

  Борисовата зима всъщност е следствие на световната криза 2008-ма. А като гледам Радевата зима ще е следствие на световната Ковид криза. Но е удобна топка да се лъже че аха-аха само ние от цял свят да избегнем Ковид кризата, но Радев ни спрял да го направим. Вдигнете си носа от паничката и погледнете извън столицата и извън държавата.

 93. 93 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Весело

  До коментар [#92] от "Deaddark":

  Румъния има 8% икономически ръст през третото тримесечие, срещу 0,4% в България.

  Но да, международното положение е виновно !

 94. 94 Профил на foh451089070
  foh451089070
  Рейтинг: 82 Неутрално

  До коментар [#90] от "Darkman":

  Съветвам Ви да прегледате сайта на ЦИК. Изборните фалшификации на Герб-дпс през годините са ясно видими дори и там, дори и с просто око. Само в община Симитли фалшифициране близо 7000 гласа

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#92] от "Deaddark":

  А помните ли Борисовата зима 2009-та - знаете ли колко обедня народа тогава?

  2008 год имаше световна финансова криза, нищо такова няма сега.
  ССветовната икономика се възстановява с добри темпове, за разлика от България през последните 6 месеца
  три тримесечия поред при ГЕРБ имаше 3,4% икономически ръст, на база предходно тримесечие.
  второто и третото при служебните министри, ръстът е по 0,4%
  ПЧИ с огромен спад. Само юни месец, спадът е с 800 млн.
  Инфлацията галопира и цената на газта не е виновна.
  Газта като енергоизточник в България е просто с минимален дял.
  Мярката 60/40 беше променена и болшинството бизнеси просто не можеха да получат помощ.
  Правителството НИЩО не направи месеци наред за цената тока, въпреки всички предупреждения отвсякъде.
  За сметка на това, изтеглиха близо 3 млрд лв дълг, който пое в неизвестна посока.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK