Бъдещето на добре образованите деца: тихи часове и много професори в час

Бъдещето на добре образованите деца: тихи часове и много професори в час

© Мила Янева - Табаковаekont

6 декември 2050 г.


Ако преди 30 години повече от половината българи (57%) не смятаха, че за тях е важно какво се случва в науката, сега данните показват, че повече от 50% от хората в университетите реално правят наука.


Причините за тази промяна могат да се открият още в степените преди университета и академиите. Новото изследване на PRO-CENTA - социологическата обсерваторията на обединените научни центрове USIC, показва, че значителният ръст в основното образование се дължи на три фактора:
- увеличен е с 200% броят на учебните звена, в които преподавателите идват от професионални организации, финансират се с индустриален капитал и на учениците се дават гаранции за кариерно развитие


- директното участие на всяко училище и техникум в глобалната европейска атестация (на конкурсен принцип - т.нар. top run academic); то позволява на повече от 120 български гимназии, техникуми и университети всяка година да се класират на първите места в своята профилирана област и като резултат да получат обратно от споделения бюджет средствата, инвестирани в развитие, повишаване на квалификацията на своите преподаватели и асистенти. Освен това всички патенти, научни проекти, достигнали сертифициране като иновация, както и образователните нововъведения се изкупуват от Централната банка за научно развитие и така връщат в центровете над 7 пъти повече приходи в сравнение с инвестициите, направени през изминалия период


- и най-простото - на всеки десет преподаватели от гимназиалния курс се падат по двама университетски лектори, които са привлечени в средното образование чрез проекта "Най-доброто за нашите деца" - в него общинските бюджети и централното финансиране от Образователния клерк инвестират общо над 17 милиона евро годишно и така повишават потенциала на цялата система на образованието в страната - според изчисленията на USIC, с увеличаващо се качество на представянето от 1% на година за периода 2044 - 2049 г.


Но не всичко е въпрос (само) на инвестиции


Ако разгледаме резкия спад на четивната и функционалната неграмотност, който се отчита вече цяло десетилетие, в края на 2018 г. все още бяхме далеч под средното ниво, измерено от Института за изследване на образованието (трайно се оказвахме надолу в таблицата под нашите съседи Турция, Гърция и Румъния, и далеч от Чехия, Латвия, Хървати и Русия например).


Успехите в коригирането на тези резултати дойдоха не само с масирано "инжектиране на кадри", но и с начинанието "Хитра тактика - умна практика", което промени отвътре системата на мислене и действие по проблема с грамотността. Един от героите на "Хитра тактика..." е известен вече на всички, казва се Ива.


В тридесет училища в страната се провеждат вече всяка година спортни турнири по метода на Ива Спасова. Когато е започнала преподавателската си кариера, тя надали е предполагала къде ще я изведе една смела идея (плюс много упорство и труд).


"Щафета с букви" е една от най-популярните дисциплини на Ученическата олимпиада 2049-2050 г.


в Северна България, а прочутият "Тих час" по метода на Спасова е вече приет като стандартен учебен метод в повечето начални и основни училища. В "тихите часове" спортният салон запазва пълната си функционалност с тази разлика, че всичко, което имат да си кажат участниците в игрите и учителят, се пише на пластифицирани листове или на големи платна край игралното поле. Комуникацията в действие се е превърнала в най-добрия метод за изучаване на правописа (според анкети на статистическия център при Образователния клерк). "Щафетата с букви" спечели три патента и е сертифициран спортно-образователен метод, прилага се в десетки страни и печели ежегодно финансиране от Централната банка за научно развитие.


А в Националната спортна академия се подготвя вече седми випуск с преподаватели за специалности като "Спорт и грамотност".


Илюстрацията е на Мила Янева-Табакова


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 563 Весело

  Защо само професори? Може и член коренспонденти и академици в час! :)

  Не знам да се смея или да плача?

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1273 Разстроено

  "в Северна България, а прочутият "Тих час" по метода на Спасова е вече приет като стандартен учебен метод в повечето начални и основни училища. "

  Невротизирана до крайност учителка по физическо (пълно е с такива) е успяла да си осигури тишина, като го е замаскирала като нещо полезно и новаторско.
  Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли...

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2598 Неутрално

  Реалност

  Най-желаните специалности в СУ - право и психология.
  Най-желаните специалности в ПУ - психология и право.

 4. 4 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шоршо":

  2050 няма да има дори и професори, всички ще са академици. А що се отнася до науката и сега над 50% правят наука!

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#3] от "realguru":

  Правистите - как да е...
  Ама психолозите завършват, само за да могат да кажат, че имат висше.

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Е какво като имат висше, нашата икономика е такава, че един добър плочкаджия може спокойно да изкара, колкото един програмист с чужди езици и сертификати.

 7. 7 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#6] от "ban":

  ....а един автомонтьор със сервиз изкарва колокото 5 плочкаджии...

 8. 8 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#1] от "Шоршо":


  До коментар [#2] от "georgievb":

  ....мани, мани.....този жоро...авторчето на дописката явно от сутринта е напушен здраво....

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  на всеки десет преподаватели от гимназиалния курс се падат по двама университетски лектори, които са привлечени в средното образование чрез проекта "Най-доброто за нашите деца"
  ________________
  Когато някой казва,че някой лектор е умен и красив трябва да прилага видео и звук към негова лекция! Нивото с разнообразие на думи и дикция,често по-ниско от ниско квалифицираните учителки на занималня втори клас от миналия век!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Аман от отрицатели като писалите преди мен! Хубаво е, че все още има хора, които се замислят по този известен проблем и още по-хубаво е, че имат и идеи. Все някоя ще свърши работа.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Е какво като имат висше, нашата икономика е такава, че един добър плочкаджия може спокойно да изкара, колкото един програмист с чужди езици и сертификати.
  —цитат от коментар 6 на ban


  Може, ама за целта трябва да се цапа и а се гърби по цял ден.
  Не приляга на един специалист - психолог да се напряга с физически труд :)

 12. 12 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1743 Весело

  Хипстъризираната либерал-глобалност е ЛИШЕНА дори от ВЪОБРАЖЕНИЕ!

  През 2050 всичко ще е една Виртуална Метавселена. Такива анахронизми като салон по физкултура ще е НОНСЕН. Най-малкото заради БЕЗУМНО ВИСОКОКИЯТ ВЪГЛЕРОДЕН ОТПЕЧАТЪК!

  САМО ЕДИН Изкуствен Интелект ще преподава на учениците като се репликира в множество "професори" :), за да може всеки ученик да има "ИНДИВИДУАЛЕН" учител. Всичко написано в този памфлет ще се приема за УРОДЛИВА и БРУТАЛНА НАМЕСА в ЛИЧНИЯ ЖИВОТ на децата. ДЕТЕ ще се смята всеки който е по-малък от 55 годишна възраст. Толкова ще се учи. Не защото е необходима, а защото има ТВЪРДЕ много излишно население, а няма нужда от работна ръка в малкото заводи. Няма да има достатъчно ресурси за ПОТРЕБИТЕЛСКО общество. Само за избрани...
  Излишните "натрапници" просто ще трябва да са "заети" с нещо несвързано с хабене на ресурси.
  Ще си лежат в едни "домове" метър на два и ще "действат" виртуално.
  Колкото по-малка физическа активност толкова по-малко въглероден двуокис.
  Любителите на заведения и екскурзии ще ги получават само виртуално. С изключение ва малцината избрани за които ще е Реалният материален свят...
  Така че и часове по граматика няма да има защото всичко ще е виртуарно визуализирано.
  Та така с ...
  :)
  !

 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  До коментар [#6] от "ban":

  И повече и повече, и говоря от личен опит.Което обаче до някъде е логично - малко хора искат да станат плочкаджии и цял живот да въртят тая трудна професия, още по-малко от тях могат да слагат плочки относително добре. Докато твърде много хора искат да кецат в лъскав офис и да взимат добри пари докато се правя на "програмисти със сертификати". И така е в цял свят, не е някакъв роден феномен.

 14. 14 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Лошото е, че през образованието се прокарват определени идеологии. На запад е една точно определена: "модерната либерална". Това трябва да се изкорени. И нещо друго. Забелязвам все повече доста образовани хора, които просто нямат логическо мислене. Имат квалификации, но само толкова. За ефективна работа не ги търси.

 15. 15 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1273 Весело

  До коментар [#6] от "ban":И повече и повече, и говоря от личен опит.Което обаче до някъде е логично - малко хора искат да станат плочкаджии и цял живот да въртят тая трудна професия, още по-малко от тях могат да слагат плочки относително добре. Докато твърде много хора искат да кецат в лъскав офис и да взимат добри пари докато се правя на "програмисти със сертификати". И така е в цял свят, не е някакъв роден феномен.
  —цитат от коментар 13 на m17


  Да, обаче пазарната теория казва, че в някакъв момент цената на слагането на плочки ще стане такава, че ще е по-изгодно да слагаш плочки отколкото да си брокер на голяма фондова борса...
  Така било според "невидимата ръка на пазара".
  Затова като не се случи, си вкарваш плочкаджии и водопроводчици от България, Полша и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK