Бъдещето на добре образованите деца: тихи часове и много професори в час

Бъдещето на добре образованите деца: тихи часове и много професори в час

© Мила Янева - Табаковаekont

6 декември 2050 г.


Ако преди 30 години повече от половината българи (57%) не смятаха, че за тях е важно какво се случва в науката, сега данните показват, че повече от 50% от хората в университетите реално правят наука.


Причините за тази промяна могат да се открият още в степените преди университета и академиите. Новото изследване на PRO-CENTA - социологическата обсерваторията на обединените научни центрове USIC, показва, че значителният ръст в основното образование се дължи на три фактора:
- увеличен е с 200% броят на учебните звена, в които преподавателите идват от професионални организации, финансират се с индустриален капитал и на учениците се дават гаранции за кариерно развитие


- директното участие на всяко училище и техникум в глобалната европейска атестация (на конкурсен принцип - т.нар. top run academic); то позволява на повече от 120 български гимназии, техникуми и университети всяка година да се класират на първите места в своята профилирана област и като резултат да получат обратно от споделения бюджет средствата, инвестирани в развитие, повишаване на квалификацията на своите преподаватели и асистенти. Освен това всички патенти, научни проекти, достигнали сертифициране като иновация, както и образователните нововъведения се изкупуват от Централната банка за научно развитие и така връщат в центровете над 7 пъти повече приходи в сравнение с инвестициите, направени през изминалия период


- и най-простото - на всеки десет преподаватели от гимназиалния курс се падат по двама университетски лектори, които са привлечени в средното образование чрез проекта "Най-доброто за нашите деца" - в него общинските бюджети и централното финансиране от Образователния клерк инвестират общо над 17 милиона евро годишно и така повишават потенциала на цялата система на образованието в страната - според изчисленията на USIC, с увеличаващо се качество на представянето от 1% на година за периода 2044 - 2049 г.


Но не всичко е въпрос (само) на инвестиции


Ако разгледаме резкия спад на четивната и функционалната неграмотност, който се отчита вече цяло десетилетие, в края на 2018 г. все още бяхме далеч под средното ниво, измерено от Института за изследване на образованието (трайно се оказвахме надолу в таблицата под нашите съседи Турция, Гърция и Румъния, и далеч от Чехия, Латвия, Хървати и Русия например).


Успехите в коригирането на тези резултати дойдоха не само с масирано "инжектиране на кадри", но и с начинанието "Хитра тактика - умна практика", което промени отвътре системата на мислене и действие по проблема с грамотността. Един от героите на "Хитра тактика..." е известен вече на всички, казва се Ива.


В тридесет училища в страната се провеждат вече всяка година спортни турнири по метода на Ива Спасова. Когато е започнала преподавателската си кариера, тя надали е предполагала къде ще я изведе една смела идея (плюс много упорство и труд).


"Щафета с букви" е една от най-популярните дисциплини на Ученическата олимпиада 2049-2050 г.


в Северна България, а прочутият "Тих час" по метода на Спасова е вече приет като стандартен учебен метод в повечето начални и основни училища. В "тихите часове" спортният салон запазва пълната си функционалност с тази разлика, че всичко, което имат да си кажат участниците в игрите и учителят, се пише на пластифицирани листове или на големи платна край игралното поле. Комуникацията в действие се е превърнала в най-добрия метод за изучаване на правописа (според анкети на статистическия център при Образователния клерк). "Щафетата с букви" спечели три патента и е сертифициран спортно-образователен метод, прилага се в десетки страни и печели ежегодно финансиране от Централната банка за научно развитие.


А в Националната спортна академия се подготвя вече седми випуск с преподаватели за специалности като "Спорт и грамотност".


Илюстрацията е на Мила Янева-Табакова


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK