Редакцията на в. "Труд" беше запечатана, Блъсков обяви гражданско неподчинение (обновена)

Редакцията на в. "Труд" беше запечатана, Блъсков обяви гражданско неподчинение (обновена)

© ДневникПолицията запечата редакцията на в. "Труд", която се помещава в сграда на Министерството на културата. Комисия, назначена от областния управител на София-град, е влязла в офисите, за да изпълни заповед за изземване.


За присъствието на полицията съобщиха от в. "Труд". Докато служители на областната управа и полицията запечатваха стаите, главният редактор Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение. Цитиран от "24 часа", той казва, че с журналистите ще се опитат да издадат вестник за утрешния ден и ще останат в офиса.


Редакцията на в. "Труд" беше запечатана, Блъсков обяви гражданско неподчинение (обновена)

© Дневник
През август служебният министър на културата Велислав Минеков поиска "Труд" да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град.


На 12 ноември той е издал заповед за изземване на помещенията. В началото на декември синът на главния редактор на "Труд" Петьо Блъсков, който е управител на фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД е поискал отлагане на изпълнението на заповедта, защото е хоспитализиран с остър ларингит и се налага лечението му да продължи поне месец. От "Труд" твърдят, че са изплатили всички наеми и че имат документи за това. Междувременно те са завели дело срещу Министерството на културата, което е образувано в Софийски градски съд.

"Гражданско неподчинение редакцията започва от днес и няма да излезе от тук. Седим тука и не мърдаме, няма да изпълняваме незаконна заповед на областния управител. Въобще не сме попитани за наше становище, преди да се издаде тази заповед. Едно предупреждение дойде тука преди една седмица", заяви Блъсков, цитиран от "24 часа".
Той купи в. "Труд" и още няколко издания през 2015 г., като покупката беше финансирана от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Малко след това редакцията на "Труд" се нанесе в помещенията на Министерството на културата. Месечният наем, който фирмата "Южен кръст" е трябвало да плаща е около 3 хиляди лева. По информация на Министерството на културата сумата не е била изплащана от 2015 г. насам.


От ведомството искат помещенията да бъдат освободени, за да се ползват по предназначението им за
Националния институт за недвижимо културно наследство (НИКНИ), както и за архива.


Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение

Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение


В опит да бъде спасен "Труд" в предишния парламент бившите управляващи от ГЕРБ внесоха поправки в Закона за държавната собственост, които предвиждаха печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс. Според предложения текст имоти или части от тях ­частна държавна собственост могат да се отдават под наем на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общополезна дейност, както и на юридически лица,­ издатели на печатни произведения. До приемането на тези правила обаче така и не се стигна.


След консултациите при президента Радев председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че "една медия, която е критична към служебното правителство и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и журналистите не могат да заемат работните си места". Държавният глава поиска да посочи името и когато тя уточни, че говори за "Труд", ѝ отвърна, че ГЕРБ е имала възможност да подпомогне финансово вестника, за да плати дължимите суми.


Малко по-късно от ГЕРБ внесоха искане до председателя на парламента да свика народните представители на 7 декември на извънредно заседание заради казусът с редакцията на "Труд". Искането е подписано от 59 народни представители, като в него се настоява да бъдe изслушан министърът на културата Велислав Минеков и да бъдат разгледани всички действия на изпълнителната власт, засягащи "дейността на една от най-старите частни медии", пише в съобщението от пресцентъра на ГЕРБ.


Евродепутатите от ГЕРБ също ще информират всички свои колеги в Европейския парламент.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK