Съдът: Делата, които прокуратурата праща на Кьовеши, не са тайна

В края на миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши коментира, че в началото на съвместната си работа с българската прокуратура е получавала само "малки дела".

© Юлия Лазарова

В края на миналата седмица европейският главен прокурор Лаура Кьовеши коментира, че в началото на съвместната си работа с българската прокуратура е получавала само "малки дела".Прокуратурата не може да крие номерата на делата, които е изпратила към европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Това се посочва в решение на Административния съд в София по дело, заведено от "Сега" по Закона за достъп до обществена информация след отказ на прокуратурата да предостави данните.


Медията посочва, че през юни зам. главният прокурор Красимира Филипова е отговорила, че списъкът с дела е пратен в Люксембург, но няма как номерата им и наблюдаващата ги досега прокуратура да бъдат огласени. Според нея номерата на делата могат да се дават само с разрешението на наблюдаващия ги прокурор.


"Сега" завежда дело, което печели в Административния съд София-град, а съдът посочва, че решението на прокуратурата е незаконосъобразно. От решението се разбира, че търсената информация е за номерата на преписките, а не по съществото им, и затова не може да се приеме, че за информацията трябва да има разрешение на наблюдаващия прокурор.
"С предоставянето на исканата информация може да се повиши отчетността и прозрачността в дейността на прокуратурата", посочва съдът. Въпреки че решението на съда е от 22 ноември и е окончателно, прокуратурата все още не го е изпълнила, посочва още "Сега".


В края на миналата седмица по време на работна среща със служебния министър на правосъдието Иван Демерджиев европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е коментирала, че до момента е получавала само "малки дела" от прокуратурата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK