Синдикати и работодатели се разминаха за удължаване на кризисната ставка на ДДС

Синдикати и работодатели се разминаха за удължаване на кризисната ставка на ДДС

© Велко АнгеловНационалният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е 9-процентната ставка да се запази в настоящия й вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.


От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над един милиард лева.


Асоциацията за индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепи мярката. Председателят Васил Велев счита, че мярката трябва да остане и за книгите, като целта е да се насърчи четенето. Той препоръча да се преосмисли облагането с ДДС на ваучерите за храна, тъй като това ще оскъпи процедурата или ще постави в неравностойно положение нерегистрираните компании по ДДС.
КНСБ настоява за 15% ставка на ДДС и се противопоставя на предложението за задължаване на диференцираните ставки до края на пандемията, обяви главният икономист на синдиката Любослав Костов.


Ваня Григорова заяви, че от КТ "Подкрепа" също не подкрепят предложения законопроект. По думите ѝ мярката за намаленото ДДС за заведенията е подарък, направен през данъчната система. Според нея 200 млн. лева могат да се ползват много по-далновидно, особено в ситуация на пандемия.


Теми на разговорите бяха още корпоративното подоходно облагане и Законът за акцизите и данъчните складове. Всички участници, освен Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подкрепиха промените на Закона за акцизите и данъчните складове.


Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова уточни, че с проекта се въвеждат няколко европейски директиви. Първата е за определяне на общия режим за облагане с акциз. Втората е за изменение на директивата за хармонизиране структурите на акцизите върху алкохола и алкохолните напитки. Трета е за изменение на ДДС директивата, която е относно общия режим на облагане с акциз по отношение на отбранителните дейности в рамките на ЕС.


Главният секретар на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров изрази подкрепа на промените на закона. От БТПП предлагат да се определи нула лева акцизна ставка за мегаватчас електроенергия, която е произведена за собствени стопански нужди от предприятия. Според Тодоров това би било в унисон с цялостната политика по Зелената сделка и насърчаване на инвестициите в подобни инсталации. Второто предложение на палатата е да отпадне задължението за лицата, които използват собствена електрическа енергия, произведена от централа с обща инсталирана мощност над 5 мегавата.


Съюзът за стопанска инициатива подкрепя направените предложения. Съюзът предлага да се предвиди още една форма на обезпечението, което се предоставя от лицензирания складодържател пред митническите органи - а именно да има възможност като такова обезпечение да се използват и застраховките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK