Областната управа на София: Редакцията на "Труд" е запечатана заради нарушен договор

Областната управа на София: Редакцията на "Труд" е запечатана заради нарушен договор

© ДневникРедакцията на в. "Труд" е запечатана заради нарушен договор и неплащане на наем към Министерството на културата. Това гласи съобщение на страницата на областния управител на София град, с което се мотивира акцията от по-рано в понеделник, при която полиция и служители запечатаха редакцията на изданието. Собственикът и главен редактор на изданието Петьо Блъсков обяви гражданско неподчинение, изразяващо се в отказ да напусне офисите на редакцията. Първоначално от "Труд" отричаха да имат неплатени задължения към министерството, а впоследствие "Клуб З" написа, че Блъсков казва, че предишната власт не е търсила от редакцията дължимите наеми.


Именно представителите на предишната власт в лицето на ГЕРБ определиха действията на областната управа и на Министерството на културата като посегателство над свободата на словото и поискаха извънредно заседание на парламента във връзка с казуса. Засега не е известно дали то ще се е състои.


Какво е известно


В началото на август Министерството на културата прекрати едностранно договора си с "Южен кръст 2001" ЕООД, която е собственост на сина на Петьо Блъсков, която е наемател на офиси в сградата на Музея на социалистическото изкуство. Тогава стана известно, че ведомството търси близо 150 хиляди лева за наеми и консумативи.
От министерството тогава обявиха, че от 2015 до 2021 година фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД е некоректен платец, като по казуса има редица докладни записки и покани за доброволно изпълнение. През 2016 министър Рашидов изпраща такава, през 2017 служебният министър Рашко Младенов изпраща такава, през 2018 министър Банов не подписва покана за доброволно изпълнение въпреки изпратената докладна от финансов отдел. През цялото време на договора наемателят използва паркинг и охрана, които се плащат от Министерство на културата, написаха тогава от ведомството.


Още тогава от "Труд" казаха, че отношенията с министерството на културата се въпрос на договор и разговор. Те отказаха да откликнат на доброволната покана да напуснат сградата и случаят беше изпратен до областния управител.


По същото време представители на ГЕРБ се застъпиха за изданието, като депутати дори внесоха поправки в Закона за държавната собственост, които предвиждаха печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс. Според предложения текст имоти или части от тях ­частна държавна собственост могат да се отдават под наем на юридически лица с нестопанска цел, определени за осъществяване на общополезна дейност, както и на юридически лица,­ издатели на печатни произведения. До приемането на тези правила обаче така и не се стигна.


Какво казват от областната управа


Съобщението, разпространено на сайта на областния управител, гласи:


"Днес, 06.12.2021 г. от 10,00 ч областният управител на област София е насрочил принудително изземване от "Южен кръст 2001" ЕООД на част от имот - публична държавна собственост, находящ се на адрес: ул. "Лъчезар Станчев" № 7.


Правото за управление на имота е предоставено на Министерството на културата, като за част от него то е сключило договори за наем с "Южен кръст 2001" ЕООД за срок от 10 години. Договорите за наем са прекратени едностранно от Министерството на културата с едномесечно предизвестие, поради нарушение на две от разпоредбите им. Касае се за неплащането на двумесечни вноски и/или консумативи, както и преотдаването на помещенията на друго дружество - "Труд Медиа" ЕООД. Писмените доказателства, предоставени от Министерството на културата, обосновават извода, че са налице законоустановените предпоставки за издаване на заповед за изземване на недвижимите имоти - публична държавна собственост".


Заповедта за изземване е издадена на 12 ноември, научи "Дневник". На първи декември, собственикът на "Южен кръст 2001 ЕООД" - синът на Петьо Блъсков е поискал отлагане на заповедта, защото е настанен в болница заради остър ларингит. Предписано му е и лечение за близо месец.


Междувременно от "Южен кръст" завеждат дело заради прекратения договор за наем пред Софийския градски съд и искат също така заради това да се спре изпълнението на заповедта на областния управител. Първото заседание по делото е насрочено за февруари 2022 година


Областната управа на София: Редакцията на "Труд" е запечатана заради нарушен договор

© Дневник


Реакцията на "Труд": Гражданско неподичнение


Издателят на "Труд" Петьо Блъсков обяви пред "24 часа", че журналистите няма да напуснат сградата.

"Гражданско неподчинение редакцията започва от днес и няма да излезе от тук. Седим тука и не мърдаме, няма да изпълняваме незаконна заповед на областния управител. Въобще не сме попитани за наше становище, преди да се издаде тази заповед. Едно предупреждение дойде тука преди една седмица", заяви Блъсков, цитиран от "24 часа".


Според него наемите са платени, а Министерството на културата не е получило фактурата за неплатените сметки за консумативи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK