Министърът на културата: Интересна е обществената поръчка за офисите на "Труд"

Пресконференция на Велислав Минеков

© Лили Тоушек

Пресконференция на Велислав МинековУтре още веднъж ще публикуваме какво се е случило през годините с офисите, използвани от "Труд", как се е случило. Няма какво да се крие, каза днес пред "ДЕНЯТ с В.Дремджиев" министърът на културата Велислав Минеков.


"Министерство на културата няма договор с вестник "Труд", това е. Как "Труд" се е появил там, в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам", каза министърът. Той обясни, че договорът е сключен, когато на поста и Вежди Рашидов, като двама министри не са обърнали внимание на подробностите по него.


"Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото", каза Минеков. Той посочи, че заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв.
Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели... Наемът е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офис площ е 68 лв.", каза Минеков.


През август служебният министър на културата поиска "Труд" да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град.


Днес офисите на "Труд" бяха запечатани, като на 12 ноември той е издал заповед за изземване на помещенията (позицията на областната управа вижте тук).


В петък започваме преместването на централата на ГЕРБ


Попитан на какъв етап е една друга негова имотна битка изгонването на политическа партия ГЕРБ от офисите им в административната сграда на НДК, той обяви, че още в петък започват действия за преместването на формацията. "Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.


Министерството на културата е изгнило от корупция


Той посочи, че министерството, в което е от 7 месеца, е "изгнило от корупция - както законна, така и незаконна.
Ако нещата се раздвижат, ще се случат много интересни неща. Изпратих материали до прокуратурата, те ми ги върнаха. За 1.5 млн лв., изпратени от чужбина, не е ясно как е получена сумата, как е разпределена, как е похарчена. Лицето, което я дарява е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография", каза Минеков без да даде повече подробности. Посочи само, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.


Според Минеков най-популярната схема за изнудване, използвана от министерството, е била прилагана при строежите на хотели и ваканционни имоти по морето. "Министър изпраща проучване за археология, то може да продължи 2, 3, 5, 30, 40 години. Този с парцела също е мошеник и има смисъл да се скубе по този начин", скицира схемата министърът.


Минеков посочи, че до момента има общо 32 заплахи за съд, което е висока оценка за работата му.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK