Търговският регистър е една стъпка по-близо до връзка с европейската система

Очаква се проектът да бъде завършен в началото на следващата година.

© Надежда Чипева, Капитал

Очаква се проектът да бъде завършен в началото на следващата година.Националният системен интегратор "Информационно обслужване" АД, съвместно с Агенция по вписванията и "СИЕНСИС" АД, приключи успешно първа фаза от тестовете за интеграция на българския Търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри на ЕС - BRIS. Това се случи преди заложените по проекта срокове, което е сериозно постижение за страната ни, съобщават от "Информационно обслужване".


"В рамките на проведените тестове за интеграция са изпълнени общо всички 78 предефинирани сценарии, разпределени в 13 групи, при които Търговският регистър успешно взаимодейства с BRIS чрез тестовата платформа Test Bed", каза изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов.


По думите му успешно са тествани и работните процеси, утвърдени от Европейската комисия, които оперативно съвпадат с внедрените и поддържани работни процеси в Търговския регистър на Агенция по вписванията. Това е първият от общо трите финални тестови етапа за интеграция. Очаква се проектът да бъде завършен в началото на следващата година.
Успешните тестове от първа фаза на проекта приключиха само 6 месеца, след като Агенцията по вписванията изпрати заявка към националния системен интегратор "Информационно обслужване" АД за създаването на софтуерно решение за интеграция на Търговския регистър с европейската централна платформа. Припомняме, че през юли 2021 г. Европейската комисия заведе дело срещу България заради забавянето при свързването на българския Търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри на ЕС - BRIS. Страната ни трябваше да свърже търговския си регистър с регистрите на останалите държави членки до 8 юни 2017 г.


Целта на BRIS e да подобри трансграничния достъп до бизнес информация за дружества и свързани с тях предприятия в други държави - членки на ЕС. Системата улеснява електронния обмен на данни между регистрите на отделните държави като унифицира начина, по който информацията в регистрите се достъпва от индивидуалните потребители. Системата намалява и административните разходи в случаи на процедури по трансгранични сливания.


Проектът предвижда осигуряване на свързаност на Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) със системата за взаимно свързване на централните, търговските и дружествените регистри BRIS. На следващ етап се предвижда и обмен на данни със системата за взаимно свързване на европейските регистри на действителните собственици - BORIS.


Министерството на правосъдието задейства процедурата в началото на мандата на служебното правителство по времето на Янаки Стоилов. Още през юни 2017 г. България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС (BRIS), както изисква директивата относно дружественото право, но служебното правителство констатира значително забавяне в сроковете.


В резултат на това неизпълнение в началото юли 2020 г. Европейската комисията (ЕК) официално е информирала България за започването на наказателна процедура. Малко след встъпването в длъжност на Стоилов министерството обяви, че започва незабавно работа по този проблем.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4485 Любопитно

  "Страната ни трябваше да свърже търговския си регистър с регистрите на останалите държави - членки до 8 юни 2017 г."

  Дотук само малко под 5 години закъснение, но по интересното е друга част от статията:

  "Успешните тестове от първа фаза на проекта приключиха само 6 месеца след като Агенция по вписванията изпрати заявка към националния системен интегратор "Информационно обслужване" АД за създаването на софтуерно решение за интеграция на Търговския регистър с европейската централна платформа."

  Което означава, че до преди 6 месеца нищо не е било направено 😂😂😂😂
  Я сега някой от войните на ГЕРБ тук във форума да излезе и да защити Боко и неговото управление.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Днес Търговски регистър, утре ЕСГРАОН, вървим успешно към ЕС-Биг Брадър.

 3. 3 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#1] от "padrino":

  Какъв Боко, сега големия специалист Божанов като стане министър за 6 месеца ще се напише всички софтуер и до догодина ще е готово електронното правителство.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Че те от ГЕРБ си казаха, никога не са обещавали реформи. Каквото, такова.

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  "...Я сега някой от войните на ГЕРБ тук във форума да излезе и да защити Боко и неговото управление.
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Няма ги, сега са пред министерството да бранят неплащащите наеми и консумативи ТРУД. Явно не им се бърка в шкафчето да помогнат.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4996 Неутрално

  Трябваше отдавна да я има връзката, но ГЕРБ си пазят статуквото.

 7. 7 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 247 Неутрално

  ГЕРБ и техният отявлен враг Пеев, нямаше да могат да крадат фирми.
  При наличие на вече подадена информация към базите на BRIS, мистериозно прекъсване на регистъра за 24часа, с цел леки корекции нямаше как да се случи без сериозни последствия и привличане на внимание.

 8. 8 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#3] от "m17":

  Sutor, ne supra crepidam. ;)

  В гроб нямате НИТО ЕДИН специалист на нивото на Божо. Нито един. Без значение дали говорим за юрист, който в правото е толкова "напред", колкото Божо в IT, дали за пожарникар, мутра, медик или инженер "поцинковани кофи".
  Намери си някоя друга тема. Тук се изложи и ако продължиш с нея, ще се излагаш още много.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#8] от "Darulio":

  Великите уменията на Божо ще ги видим в скоро време и дълбоко се съмнявам че ще успее да реализира бомбастичните обещания дори за един цял мандат. Досега от него съм видял само дрънкане от поза "многознайко" а това далеч не е достатъчно за реален успех. Но пък признавам че аз имам ниски очаквания и лесно бих останал доволен ако реализира поне малка част, примерно ако за един цял мандат успее да добута до издаване на лични карти с чип за електронна идентификация бих му казал "браво".

 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#9] от "m17":

  Невъзможността да бъдат реализирани "бомбастичните" (да, дотам докарахте нещата, гробари, да наричате нещо, което се е случило преди две десетилетия в Естония "бомбастично") обещания ще се дължи не на ИТ причини, а на съпротивата на бъдещите безработни хрантутници, около които се въртят всички процеси в администрацията.
  Издаването на електронни карти с чип щеше да е факт преди години, ако вицелидерът ви към оня момент Цвъцърон не беше решил еднолично да торпилира промените. Дали заради мерак за комисиони в най-добрите традиции на ОПГ-то, на което слугувате, или заради природна тъпота, която също се намира в изобилие сред елита ви, няма значение: резултатът е важен.

  Единствено пожелавам на Божо да ви изчегъртат финално до края на следващата година, за да може да работи спокойно оттам насетне. Случи ли се това, другите неща са само ИТ - т.е. лесна работа за всеки, който не е герб и особено за доказалия се с въпиющата си некомпетентност по темата бивш вицепремиер по нищоправенето и настоящ вицелидер на опгерб Томислав Дончев.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darulio":

  Обаче ако случайно не успее великия Божо за 6 месеца, какво е обещал, ще си копирам тия ви заклинания и ще ви ги пускам всеки ден.

 12. 12 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 518 Неутрално

  И какво като се свърже с европейската, американската, китайската или македонската система? Какво ще видят те?
  Моите годишни финансови отчети за последните 3 години още не са публикувани, "чакат обработка".
  3 години!!!
  А иначе съм длъжен да им ги подам, че и 50 лв. за публикуване да им платя.
  Сган некадърна и мързелива!

 13. 13 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#11] от "m17":

  Сигурен съм, че ще се включиш в общия глас на ОПГ-то, което няма да спре да реве как само то е компетентно при всички налични доказателства за противното.
  Ще поревеш, ще поревеш, после изчегъртването ще стигне и до теб и ще спреш.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darulio":

  О много се лъжете, моето забавление с умните и красивите едва сега започва - ще има много поводи за шеги и закачки с умните и красивите във властта. Пък властта показва истинската същност, ще им проличи тъпотата и грозотията та ще има за какво да си говорим.

 15. 15 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#14] от "m17":

  Така е - започват шегичките с умнокрасивите и продължава изчегъртването на грозните тъпанари. И, вярвай ми, ще се смеем, забавляваме и подиграваме на всеки изчегъртан тъпогрозен.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#15] от "Darulio":

  Успех, успех в изчегъртването и ще има много да се смеем. И не забравяйте - Борисов и ГЕРБ са само на едни избори разстояние и както видяхме 2013-2014'та победата на здравите сили може да е доста кратка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK