Организация: Всяко действие на властта спрямо медиите трябва да е добре преценено

Организация: Всяко действие на властта спрямо медиите трябва да е добре преценено


Всяко действие на властта, което засяга медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото", гласи позиция на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) по повод конфликта между Министерството на културата и издателите на в. "Труд".


Вчера служители на областната управа на София запечатаха офисите на редакцията, които се намират в сграда на Музея на социалистическото изкуство с мотив нарушение на изпълнение на договора и неплатени сметки за наем и консумативи в размер на над 230 хиляди лева.


Какво съобщиха от Министерството на културата - тук
Какво съобщиха от областната управа - тук
Как протече запечатването - тук
От Асоциацията на европейските журналисти, които са поискали информация от министерството на културата по случая, са установили, че Административен съд - София-град, два пъти отхвърля искане на наемателя на помещенията фирма "Южен кръст 2001″ ЕООД да спре предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията. "Следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на COVID-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи", пишат от АЕЖ.


"Важно е да се отбележи, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове и.т.н. За съжаление през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение, а когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив, това е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички. В същото време всяко действие на властта, което засяга медии, трябва да е добре преценено, да е съразмерно и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото", завършва позицията на АЕЖ.


От Съвета за електронни медии (СЕМ) също реагираха с позиция, в която съобщават, че следят ситуацията. "Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK