Не се знае къде отиват милиони левове от такса смет в София

Снегът в София днес се чисти с пари от бюджета за 2022 г.

© Цветелина Белутова

Снегът в София днес се чисти с пари от бюджета за 2022 г.Проблемът с привършилите още през септември пари за зимно почистване на София бе обсъден в общинската комисия по финанси. От планираните 26.3 млн.лева за цялата година се оказа, че до 30 септември вече са изразходвани 25.1 млн. лв. (95.4%), както писа "Дневник".


Защо вече са похарчени и с какви пари ще се чисти снегът до края на годината, запита общинският съветник Иван Таков от БСП.


"През октомври и ноември имаше само един снеговалеж. Разходите за ноември ще се плащат през декември", обясни Десислава Билева, зам.-кмет по екологията. Чистенето през декември, включително и на днешния снеговалеж, ще бъдат платени през януари с парите от новата план-сметка за 2022 г., уточни тя. Всяка година се правело така и нямало притеснение по отношение на този недостиг, според Билева, която е на този пост от май 2020 г.
Тя заедно с Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите, е вносител на план-сметката за чистене и управление на отпадъците за следващата година. Общата сума е 237 млн.лева, което е със 17 млн.лева повече от тази година.


Иван Таков от БСП: Приходите от такса смет надвишават разходите с милиони левове


Общината получава от такса смет много по-високи приходи отколкото разходва за чистене и сметосъбиране. За 2019 г. разликата е 40.6 млн.лева и нямаме обяснение какво се е случило с тези средства, заяви Таков.


За 2020 г. приходите от същата такса са 224.4 млн.лева, но общината вече близо година не е представила размера на реалните разходи за чистене и сметосъбиране. Тя е била заложила 217 млн.лева, но не се знае колко от тях са отишли за тези дейности.


През тази година разликата е още по-голяма - предвидени са 220 млн.лева, а за деветмесечието са фактурирани 158 млн.лева. "Явно няма дори да се доближим до 100 процента изпълнение на предвидените разходи", прогнозира Таков. В същото време общината очаква да получи от такса смет 230 млн.лева от софиянци за тази година.


"Така отново ще останат едни 30 млн.лева от парите на софиянци за такса смет, които няма да са изразходвани по предназначение", подчерта той и поиска от зам.-кметовете Билева и Барбалов да кажат колко е разходът за 2020 г.


Общината: Приходите от такса смет са по-малко


Билева участва в заседанието, но не отговори, а Барбалов отсъстваше. Експертът от дирекция "Икономика и търговска дейност" на общината Диди Димитрова опита да обясни, че приходите от такса смет за 2020 г. (общо 224.4 млн.лева) се формирали и от 37 млн.лева от такса смет за предходни години, които са забавени плащания. Те не били част от елемента на бюджета в тази му част и приходите от такса битови отпадъци всъщност били само 187 млн.лева (без тези 37 млн.лева) и тази сума следвало да се съпоставя с направените разходи за чистене, според Димитрова. Но не каза колко са те.


Накрая председателят на комисията Стефан Марков от ГЕРБ поръча на администрацията на кмета Йорданка Фандъкова да предостави исканите данни за 2020 г. на следващо заседание.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK