Пеевски е декларирал над 7 млн. лева във влогове преди санкциите по "Магнитски"

Пеевски е декларирал над 7 млн. лева във влогове преди санкциите по "Магнитски"

© Юлия ЛазароваНад 7 млн. лева във влогове, ползване на 11 чужди имота и чужди автомобили - това е декларирал за 2020 г. бизнесменът и депутат от ДПС Делян Пеевски пред Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и конфликт на интереси (КПКОНПИ), чийто регистър е достъпен на страницата на комисията. Декларацията е подадена в края на мандата на 44-ия парламент (март 2021 г.), преди Пеевски да бъде санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски".


С нов имот се е сдобил и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, както и депутати от ГЕРБ. Най-много акции и дялове в търговски дружества пък има съпредседателят на "Зелено движение" и "Демократична България" Владислав Панев. Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов пък изобщо не е подал имотната си декларация.


Всяка година хората, заемащи висши държавни постове, трябва да подадат до 15 май декларации за имущественото си състояние за предходната календарна година. В двумесечен срок пък комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, има ангажимент да публикува декларациите на страницата си, както и списък на тези, които не са подали. Тази година, заради струпването на големия брой декларации на депутати в 45-ото и 46-ото Народно събрание, бе взето решение, че всички те ще бъдат публикувани едновременно, след изтичане на сроковете за народните представители от 46-ото Народно събрание.
"Публикацията ще бъде извършена по този начин поради големия брой задължени лица, които са били избрани в състава и на 44-ото НС, и на 45-ото НС и понастоящем са в състава на 46-ото НС, както и големия брой декларации, подадени от тях в изпълнение на изискванията на действащия закон (ежегодна и финална за 44-ото НС, встъпителна и финална за 45-ото НС и встъпителна за 46-ото НС", уточняват от комисията.


Новоизбраните депутати в 47-я парламент ще имат срок до 4 януари да подадат декларации за имущество и интереси, става известно от съобщение на сайта на антикорупционната комисия. До два месеца по-късно пък декларациите следва да бъдат публикувани на сайта на антикорупционната комисия, както и списък на хората, които не са подали такива.


Още през септември обаче стана известно какво е имущественото състояние на лидерите на "Продължаваме промяната Кирил Петков и Асен Василев, тъй като те са подали декларации в качеството си на министри. Тогава справка на "Дневник" показа, че Петков разполага с над 1 млн. лева на влог в чужбина и още 80 хил. налични парични средства. През 2021 г. Петков си е купил автомобил марка "Лексус" за 60 000 лева. Асен Василев пък е декларирал един имот в София и спестявания от 74 хил. лв.


Пеевски ползва шест чужди къщи в София


В декларацията си от 29 март т.г. бизнесменът Делян Пеевски, който бе депутат по това време в 44-ото Народно събрание, след което през юни бе санкциониран по закона "Магнитски" от САЩ, а след това се завърна в 47-я парламент, посочва имоти в София, придобити преди 17 и повече години - апартамент с два гаража с площ 262 кв. м., друг с площ 45 кв. м. и къща с двор с площ 600 кв. м. Той обаче декларира, че от 2021 г. вече ползва 11 чужди имота, сред които шест къщи в столицата, както и по един офис в Пазарджик и Велинград. Посочено е, че всеки от имотите се ползва по договор, а общата цена е близо 132 хил. лв., като не е уточнено за какъв период става въпрос. Депутатът от ДПС ползва и чужди автомобили с марки "Мерцедес", "БМВ", "Ауди" и "Ландровър".


За сравнение за 2019 г. Делян Пеевски е посочил, че ползва същите автомобили, но само шест чужди имота.


В последната декларация от март т.г. Делян Пеевски декларира четири банкови влога от 4 147 059 лв., 115 685 евро, 111 197 щатски долара и 1 669 741 щатски долара (последният е в чужбина), както и 1 203 000 лв. и 255 000 евро налични парични средства. Посочил е едно вземане от 24 926 350 лв., правното основание за което е решение на ЕСК за разпределен дивидент. Посочил е още 15 523 лв. и 36 144 евро вложения в пенсионни и инвестиционни фондове, 4000 ценни книги в "Интръст" ЕАД, придобити за 4 млн. лв., както и дялове "Инт" ЕООД за 1 млн. лв. В декларацията за 2019 г. информация за ценни книги и дялове няма.


Карадайъ е купил къща в София


През 2020 г. лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е придобил с кредит къща в София с площ от 180 кв. м. за сумата от 586 749 лв. Той е декларирал четири влога за общо 476 хил. лв., както и кредит от 291 712 евро.


В декларацията си от 15 юли т.г. зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев е декларирал заедно със съпругата си влогове на обща стойност близо 484 хил. лв., което е с около 60 хил. лв. повече от 2019 г. През 2020 г. съпругата му е наследила лозе и нива в Поморие.


През 2021 г. другият зам.-председател на ДПС Халил Летифов е декларирал, че е придобил като дарение една втора от УПИ с гараж в Хаджидимово, чиято площ е 1095 кв. м. Заедно със съпругата си имат влогове на обща стойност над 150 хил. лв.


Шефове в ГЕРБ с нови имоти


В последната си декларация председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е посочила, че през 2020 г. е придобила вила с вилно място в Рибарица за над 50 хил. лв. и лек автомобил "Хонда" за 72 хил. лв. Тя е декларирала и банкови влогове на обща стойност 230 хил. лв.


През 2020 г. зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и съпругата му са придобили апартамент от 140 кв. м. в София за 225 хил. лв., като са декларирали ипотечен кредит за 169 хил. лв. Митов има влогове на обща стойност над 87 хил. лв. Посочил е и 25 хил. лв. вложения в инвестиционни и пенсионни фондове. В секцията с декларации на народни представители не е публикувана декларация на другия зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев.


За т.г. бившият вицепремиер Екатерина Захариева, която е депутат от ГЕРБ, е декларирала влог от 62 хил. лв. и вземания на съпруга си за около 384 хил. лв. Той има и налични над 156 хил. лв.


Костадин Ангелов е декларирал единствено задължения, а Деница Сачева - влогове в евро за около 200 хил. лв. и вложения във фондове за около 64 хил. лв.


В декларацията си зам.-председателят на парламента Росица Кирова е посочила два имота в София - къща с двор и апартамент, придобити преди години, както и 130 ниви. Тя има налични и във влогове около 110 хил. лв., както и вземания за около 2 млн. лв. и задължения от над 2.6 млн. лв. Декларирала е акции в "Росита" АД (за близо 50 хил. лв.) и "ДДФ" ЕАД (за 355 хил. лв.) и дялове в "Интерсолар 12" ЕООД (за около 10 хил. лв.).


Нинова е декларирала 45 хил. лв.


В декларацията си от май т.г. лидерът на БСП Корнелия Нинова посочва, че има 5 хил. лв. налични парични средства и че заедно със съпруга си имат влогове за около 40 хил. лв. През 2019 г. двамата са декларирали над 19 хил. лв. налични парични средства и толкова във влогове.


През май т.г. зам.-председателят на БСП и на парламента Кристиан Вигенин е декларирал кредит на свое име от 16 хил. лв. и влогове на съпругата си на обща стойност около 600 хил. лв., докато през 2019 г. те са били за около 344 хил. лв. Другият зам.-председател на БСП Ирена Анастасова заедно със съпруга си декларира влогове за около 90 хил. лв. Третият зам.-председател на партията Атанас Зафиров и съпругата му декларират кредити за 65 хил. лв.


Никой от ръководството на БСП не е посочил, че е придобил имот от 2020 г. насам.


В "Има такъв народ": Лидер без декларация и един обеднял депутат


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов не е подал декларация за имущество и интереси, въпреки че след изборите на 4 април се закле като депутат онлайн. След това в краткия живот на 45-ото Народно събрание Трифонов не е идвал на заседанията с обяснението, че се лекува от COVID-19. Още преди изборите на 11 юли пък лидерът на "Има такъв народ" обяви, че няма да се кандидатира за депутат.


Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, който е сценарист и дългогодишен колега на Трифонов, е подал декларации за имущество и интереси само през май. В тях не е видно да има недвижимо имущество. Посочено е, че има две коли, като и двете са придобити много преди да стане депутат - през 2015 г. и 2016 г. Трети автомобил изплаща на лизинг от тази година. Йорданов има налични 30 хил. лева, декларирал е и над 500 хил. лв. във влогове.


Виктория Василева, която е зам.-председател на парламентарната група на "Има такъв народ", а в предишния парламент бе зам.-председател на Народното събрание, е декларирала през октомври два апартамента в София и един в Бобовдол, две коли, като втората (Опел "Антара") е придобита през 2021 г. През октомври Василева е посочила, че има налични над 15 хил. лв., никакви средства на влог и никакви задължения над 10 хил. лв. През май обаче Василева е декларирала, че има ипотечен кредит от над 61 хил. лв.


Бившият председател на Народното събрание Ива Митева ("Има такъв народ") в началото на октомври е декларирала, че има един апартамент в Разград, докато през май, юни и август е посочвала, че има апартамент и в София. Митева притежава и нива в Разград, където е и водач на кандидат-депутатската листа на партията на Слави Трифонов. Посочва, че още през 2009 г. е придобила Опел "Вектра" срещу около 29 хил. лв. Митева има налични 21 хил. лв. и отделно на влог още близо 96 хил. лв., 341 облигации, както и дялове във фирма "МИД 2000". Справка в търговския регистър показва, че е базирана в Разград и основната ѝ дейност е производство на метални изделия.


Любомир Каримански, който в миналия парламент бе председател на комисията по бюджет и финанси, е декларирал, че има два апартамента в София, няма кола. Има налични близо 40 хил. лв. и никакви средства на влог. В този смисъл имущественото състояние на Каримански изглежда да се е влошило през последните месеци, защото през май той е декларирал участие в три дружества "НекстДжен Консултинг" ООД, "Ситком" ООД и "Юн Камп" ООД. Фирмите са за консултантски услуги, рекламна дейност и инвестиране в недвижими имоти. В декларацията на Каримански през август обаче вече е посочено, че той няма дялове в търговски дружества. През май Каримански е декларирал и влогове около 38 хил. лв. влогове, докато през август и октомври вече няма посочени влогове.


Имунологът Андрей Чорбанов, който вече за трети път е депутат от "Има такъв народ", е декларирал два апартамента в София, три коли (като всички са придобити преди да стане народен представител), над 17 хил. лв. налични средства и близо 86 хил. лв. на влог.


Лидерите на "Демократична България" с имоти в чужбина


От ръководството на обединението съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев разполага с най-много активи под формата на имоти, акции и парични средства. През месец май т.г. той е декларирал, че притежава акции и дялове в 41 дружества. Към датата на избирането му за народен представител през април той е заявил, че е управител в две търговски дружества - "Фулфинанс" ЕООД и "Промишлени стоки Димитровград" ЕООД и е участник в съвета на директорите на "Скай управление на активи" АД и "Сток плюс" АД. Панев е декларирал собственост на 4 апартамента в София, един в Димитровград и един в Нидерландия, както и на магазин в Симеоновград и парцел в Елин Пелин. Всички те, както и двете коли с марки "Фолксваген" и "Киа" са собственост и на съпругата му. Той притежава около 425 хил. лева, разпределени в банкови влогове.


Другите двама съпредседатели на "Демократична България" - Христо Иванов и Атанас Атанасов, са далеч по-малоимотни. Атанасов е обявил в декларацията си, че притежава апартамент в София и къща с двор в с. Церово, където през 2020 г. е придобил и парцел. Наличните му парични средства са около 38 хил. лева, а на влог има едва около 4500 лева. За това пък съпругата му изплаща ипотечен кредит за 100 000 евро.


Христо Иванов притежава апартамент и ателие в София, апартамент и гараж в Белгия, придобити от съпругата му, както и 2 автомобила. Наличните му парични средства са около 15 хил. лева, а на влог има спестени над 314 хил. лева.


Борислав Сандов, другият съпредседател на "Зелено движение" и кандидат за бъдещ министър на екологията притежава заедно с приятелката си 3 апартамента в София, един гараж, едно мазе и едно таванско помещение, кола "Форд Фиеста" и 57 704 лв. на влог.


Друг рекордьор по притежание на имоти в обединението е пулмологът доктор Александър Симидчиев. Той е декларирал собственост на 4 апартамента, 3 магазина, 3 гаража и 1 нива. През 2020 г. със съпругата му са придобили нов автомобил "Мерцедес" на стойност 126 хил. лева. Симидчиев разполага с почти 8000 лв. в кеш и още 239 хил. лева на влог в различни валути. От декларацията става видно, че депутатът е "обеднял" с около 100 хил. лева, тъй като през април той е декларирал около 338 хил. лева на влог. Със съпругата му имат две кредитни карти на обща стойност 30 хил. лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK