Везиева избра трима нови членове на борда на консолидационната компания

Везиева избра трима нови членове на борда на консолидационната компания

© Велко АнгеловСлед като вчера служебният министър на икономиката Даниела Везиева обяви, че трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) ще бъдат освободени от длъжността си, днес тя е посочила и имената на техните заместници. Те ще заемат постовете до провеждане на конкурс. Това се разбира от протокол, публикуван в Търговския регистър. Все още документите се обработват от Агенцията по вписванията и промените не са утвърдени.


Посочените от Везиева нови диpeĸтopи нa дъpжaвнoтo дpyжecтвo ca Beнциcлaв Димитpoв, Pocицa Бaчeвa-Цвeтaнoвa и Бopиcлaвa Πeнeвa. Те заменят Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска.


В Съвета на директорите остават другият изпълнителен директор - Ваня Караганева, която тримата отстранени опитаха миналата седмица неуспешно да сменят, както и Чавдар Христозов.


На 29 ноември от Държавната консолидационна компания съобщиха, че Караганева, е освободена с решение на Съвета на директорите, на което са присъствали Каназирева, Вазов и Софиянска, заради тежки нарушения. Тримата, уволнени днес, са назначени в последните дни от управлението на ГЕРБ, а Караганева е избор на служебния икономически министър Кирил Петков. И според Петков, и според Везиева опитът за отстраняване на Караганева цели да се предизвика скандал в момент, в който се съставя редовно правителство.Каназирева, Вазов и Софиянска изпратиха до медиите писмо, в което в лично качество изказват безпокойство, че на тяхно място не се назначават нови хора, което, според тримата, оставя дружеството без легитимен орган на управление. "Този акт не само лишава от легитимност решенията, които в момента се взимат в ДКК, но и създава впечатление за опит да се заглушат поставените проблеми и нередности", пишат тримата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK