Асена Сербезова не потвърди, но не и отрече, че е номинирана за здравен министър

Асена Сербезова не потвърди, но не и отрече, че е номинирана за здравен министър

© Юлия ЛазароваРано е да се говори за имена, има редица предположения и те се въртят в общественото пространство. Решението ще е на коалиционните партньори и парламента. Така председателят на Българският фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова отговори на въпрос дали е номинирана за министър на здравеопазването в бъдещ коалиционен кабинет на "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България".


Впоследствие на конкретни въпроси по казуси от сектора тя отговаряше внимателно като бъдещ министър. Попитана дали би напуснала зоната си на комфорт, за да стане министър, Сербезова отговори, че винаги, когато е предприемала подобен ход се е придвижвала напред.


Тя посочи, че за един министър е важен екипа. Сербезова допълни, че освен конкретни мерки срещу пандемията от COVID-19 е важно да има и средносрочни и дългосрочни цели, като тази да се проучи защо България е на първо място по обща смъртност сред страните от ЕС.
Сербезова посочи, че преди вземането на всяко важно решение - за изграждането на детската болница или за преструктурирането на болниците, трябва да се прави анализ и има консултации с експертите и съсловните организации. Крайната цел е всяко решение да води до надграждане, каза Сербезова.


"В последните години се видя, че механичното привнасяне на опит и привнасяне на решения не е удачно. Механичното решение за каквото и да било води до проблеми", е нейното мнение.


Що се отнася до управлението на кризата от CОVID-19 Сербезова е на мнение, че от самото начало решенията по нея е трябвало да бъдат комуникирани по-добре. Както е известно председателя на Българския фармацевтичен съюз беше съдена и оправдана за всяване на паника, заради интервюта, в които предупреждава, че има липса на важни лекарства, нужни за лечението на болни с COVID-19.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK