Атанас Атанасов: Ще поставим пред партньорите въпроса за смяната на шефовете на спецслужби

Атанас Атанасов: Ще поставим пред партньорите въпроса за смяната на шефовете на спецслужби

© Юлия ЛазароваДемократична България" ще постави пред коалиционните партньори въпроса за смяната на шефовете на специални служби, каза днес пред БНТ съпредседателят на формацията Атанас Атанасов. Според него след управлението на Борисов там персонални промени са били нужни, но не е било удачно това да се прави от служебно правителство. "Предупредих още тогава, че не трябваше да се назначават новите хора като титуляри, защото има риск да се получи напрежение с бъдещето редовно правителство", каза Атанасов. Той отказа да коментира в момента кои от ръководителите на спецслужби са за смяна.


Едни от първите кадрови промени, които служебното правителство на Стефан Янев направи, като пое властта през май, беше да смени шефовете на Държавна агенция Национална сигурност и Държавна агенция разузнаване. Освен това при разпределението на секторите, които се наблюдават от министър-председателя и вицепремиерите, остави под свой надзор дейността на министъра на финансите, на министъра на външните работи и на държавните агенции "Разузнаване", "Национална сигурност" и "Технически операции".


Попитан дали "Демократична България" би приела Бойко Рашков да остане министър на вътрешните работи, а служебният премиер Стефан Янев да поеме отбраната, Атанасов каза, че те имат своите качества, но след като евентуално бъдат предложени официално, тогава ще е ясна и позицията на формацията.
Той повтори, че по настояване на "Демократична България" "Продължаваме промяната" ще подпише коалиционното споразумение с всяка партия по отделно. "Документът е с идентичен текст, но е важно да се подпише с всяка партия", поясни той.


"Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено", така Атанасов отговори на въпрос кои министерства се предлагат на "Демократична България". Той все пак поясни, че да момента това са министерствата на правосъдието, електронното управление и на околната среда и водите. Междувременно пред БНР съпредседателят на "Зелено движение", което е част от "Демократична България", Владислав Панев обяви, че до края на деня ще е ясно номинацията за министър на екологията на формацията. Снощи в "Зелено движение" са обсъждали четири кандидатури за поста - на Борислав Сандов, Тома Белев, Владислав Панев и Зарица Динкова. Динкова и Белев са си направили отвод, научи "Дневник". За момента Сандов се счита за най-вероятно бъдещ министър.


"Не бива да се допуска партийна феодализация на отделните сектори, правителството трябва да работи като единен механизъм", повтори тезата си от вчера съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.


Докъде стигнаха преговорите по коалиционното споразумение и номинациите на министри вижте тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK