Готви се европейска директива за злоупотребите със съдебни дела срещу журналисти

Готви се европейска директива за злоупотребите със съдебни дела срещу журналисти

© Юлия ЛазароваЩе се изготви директива на Европейския съюз, която да задължи държавите членки да набележат мерки срещу злоупотребите с водене на съдебни дела срещу журналисти и активисти на гражданското общество. Става дума за известните като "стратегически процеси против публичното участие" - т. нар. SLAPP-дела (Strategic Lawsuit against Public Participation). Такива дела най-често се завеждат от държавни институции или лица с мощен финансов ресурс не само срещу независими журналисти, но и срещу личности с активна гражданска позиция, неудобна на конюнктурата.


Това се разбра на дискусията, организирана от Бюрото на европарламента в София в партньорство с Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).
Тимо Вьолкен, член на Европейския парламент от групата "Социалисти и демократи", и Жюли Майечак, ръководител на брюкселското бюро на "Репортери без граници", подчертаха, че засега все още се обмислят текстовете, които да бъдат предложени на Европейската комисия, която трябва да обяви инициативата. Директивата трябва да намери баланса между интересите на всички заинтересувани страни, като държи сметка за това, че има и медии, употребявани от правителства или други кръгове или с неясна собственост, които ще опитат да се възползват от директивата.


Проблемът със SLAPP-делата е, че могат да бъдат завеждани за клевета и по Наказателния, и по Гражданския кодекс и е трудно да се каже по кой ред независимите медии и журналисти понасят по-голям натиск. Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на "Програма Достъп до информация", посочи примери за заявен голям паричен иск от ищеца по гражданския ред, заради което съдът издава предварително разпореждане за обезпечение и блокира сметките на медията, което може да я унищожи, ако делото продължи години, дори и да бъде спечелено накрая от журналиста.
Според Жюли Кварч, съветничка по правни въпроси и политики в Европейската комисия, в готвената директива ще залегне препоръка за скъсяване на сроковете на стратегическите дела, например до три месеца от подаването на жалбата да бъде насрочено и до шест месеца да бъде решено, за да се избегне продължителното действие на обезпеченията. Александър Кашъмов, който е водил над 20 дела срещу медии и журналисти, показа скептицизъм, като се има предвид, че Софийският районен съд например трябва да разглежда около 100 хиляди дела годишно.


Друга идея е да залегне в директивата изискване доказателствената тежест да бъде изместена от ответника към ищеца, но това ще наложи коренни промени в процесуалните закони, коментираха участниците.


Докато се готви директивата, е създаден международен фонд за финансово подпомагане на обвиняеми за клевета (или ответници) журналисти (Global Digital Fund). За това информира Симона Велева, независим експерт по конституционно и медийно право. Към фонда може да се обърне всеки подсъдими или ответник журналист, като молбата му се разглежда от член на фонда, който не му е сънародник.


Другият вид стратегически дела - на граждански организации срещу държавни органи за защита на обществени права, са много рискови, защото, ако бъдат загубени, заплащат огромни размери на разноските. Този акцент се открои в изказването на Регина Стоилова, адвокат на Екологичното сдружение "За земята", което спечели тези дни делото срещу Столичната община за мръсния въздух. Ако сдружението беше загубило делото, разноските, претендирани от общината, надхвърляли 100 хил. лева. В момента е висящ процесът, заведен от сдружението за инсинератора в София, по което са обявени разноски за 50 хил. лв.


Обявяване на голям размер на разноските от страна на държавен и общински орган или на бизнес кръг, срещу който е заведено дело от граждани за нарушени обществени права и интереси, е на практика размахване на пръст срещу гражданската активност ("Помислете си, преди да ни дадете на съд"), коментира Регина Стоилова.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK