Кратки новини

Удвоява се броят компенсации за липса на места в детска градина

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Увеличава се броят на семействата, които получават парични компенсации поради липса на свободни места за децата им в държавни и общински детски градини. Днес правителството одобри 333 763 лева за обезщетения на общо 798 деца. Средствата се изплащат за периода 15 септември - 31 октомври. Това е третото финансиране от Министерския съвет за настоящата година. За месеците януари - май кабинетът отпусна 548 656 лева за общо 440 неприети деца, а за времето от 1 юни до 14 септември - 361 785 лева за общо 400 деца.


Проблемът с липсата на свободни места в детските градини на практика съществува само в столицата, тъй като само две от децата, които ще бъдат компенсирани, живеят извън София, e записано в решението на правителството. От днешното финансиране Столична община ще получи 333 299 лева за 796 деца, а община Пловдив - 464 лева за две деца.


Средствата се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

Правителството отпусна 5 млн. лева на телеграфната агенция, за да стане безплатна

Кирил Вълчев, генерален директор на БТА

© Юлия Лазарова

Кирил Вълчев, генерален директор на БТА


Със свое постановление правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 5 млн. лева по бюджета на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2021 г. за финансово обезпечаване на технически средства за безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп до информация.


Законът предвижда в срок от една година Българската телеграфна агенция да започне да разпространява свободно и безвъзмездно собствените си информационни продукти с изключение на произведения, обект на защитени права на трети лица, специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане, архивни материали и произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА.


С допълнителното финансиране Българската телеграфна агенция ще продължи да развива свободно достъпна информация от агенцията в текст, образ и звук.


"Отварянето на свободен достъп до информационните продукти на Българската телеграфна агенция ще позволи на България да разшири възможностите на агенцията като продължи да я развива не само като национална, а и като регионална информационна агенция - източник на информация от Балканите за света, както и да поддържа висока информираност в България за нейните съседи. Свободният достъп ще позволи Българската телеграфна агенция да продължи да се развива като мост към всички българи по света", аргументира решението си кабинетът.


Допълнителните средства за техническо оборудване на Българската телеграфна агенция се налага въз основа на изготвен от "Информационно обслужване" АД подробен технически доклад за текущото състояние на информационната и комуникационна инфраструктура с препоръки за подобряването й.

Правителството одобри новата програма за помощ на туроператорите

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Министерският съвет прие постановление за определяне на условията, критериите, реда и размера на средствата по cxема за предоставяне на безвъзмездни средства на туроператорите за възстановяване на средства от клиенти по нереализирани пътувания вследствие на COVID-19. Това е ново начало за програмата, след като приемът на документи за предишния ѝ вид бе спрян по-рано през годината.


Мярката се разработва като схема за държавна помощ по формата на безвъзмездни средства за туроператорите, които изпитват затруднения поради епидемията и имат задължения да върнат дължимите суми по неосъществени пътувания на техни клиенти в периода 01.03.2020 до 31.12.2020 г. Помощта се предоставя единствено с цел да бъдат възстановени средствата на клиентите и не могат да се изразходват за други нужди.


Администратор на помощта е Министерството на туризма. Средствата по новата схема за държавна помощ ще се изплащат след получаването на положително решение от Европейската комисия за съвместимостта на помощта с вътрешния пазар.

Данъчната администрация обяви, че е събрала с 4 млрд. лв. повече приходи

Кратки новини

© Георги Кожухаров

Над 25.7 млрд. лева са приходите, постъпили в Националната агенция за приходите от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 3.7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., сочат данните на приходната агенция.


Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември са над 14.7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3.9 млрд. лв., над 3.1 млрд. лв. е корпоративният данък и 7.5 млрд. лв. - ДДС. Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10.5 млрд. лв. в това число над 6.2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2.7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски, и 1.5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.


Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80%, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски, отчитат данъчните.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Защото тогава новата власт изтегли 5 милиарда нов дълг?

 2. 2 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Тогава защо трябваше да теглят 3,5 милиарда нов дълг?!? При положение, че имат преизпълнение на бюджета, за какво ще се изхарчи новият дълг?

 3. 3 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Значи чекмеджетата са събрали с 4 милиарда по-малко.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  2020 го отнесе заради коронавируса, сравненията не дават достатъчно точна информация.

 5. 5 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Кредит се тегли, когато е изгодно и при положение, че лихвата е минимална. Теглят кредит на 0,5% лихва, което е нищо. Имаше и отрицателна доходнот. Положителната доходност е помощ за банките и застрахователите ни, защото ДЦК са с високо доверие, а някаква доходност е по-добре от това да се паркират парите в БНБ (както са задължени) и да нямат доходност или да е отрицателна.

 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#3] от "Свинчуга":

  Значи чекмеджетата са събрали с 4 милиарда по-малко.
  —цитат от коментар 3 на Свинчуга


  Не! Значи че има инфлация и повишаване на събраните данъци от ДДС, както и по-високи заплати и повишаване на събраните данъци и осигуровки.

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  Инфлацията добре пълни фиска.Дано в близко бъдеще се подобри реалната събираемост и тези около 80% събираемост на данъци от времето на Боце да останат в историята.Трябва в близко бъдеще да се стигне поне 90% събираемост- колкото е средната в ЕС.

 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  При тази инфлация и 3пъти увеличение на ел.енергията, което автоматично вдига ДДС-то и акциза, 4 млрд е шокиращо малко!?

 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  "Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски, отчитат данъчните"

  И това ли се отчита като повишена събираемост - една счетоводна хватка?

 10. 10 Профил на sme6ko
  sme6ko
  Рейтинг: 40 Неутрално

  а някой не ги ли попита колко от горницата е заради по-високите цени на горивата, тока и газа

 11. 11 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Браво, догодина още повече да бъдат!!! Максимална събираемост и да спрат течовете и ще има пари за всичко...

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Пир по време на чума, когато много хора и бизнеси се задъхват и са на ръба. Повече пари се изсмукват от бизнеса, инфлацията хем обезценява парите на хората, хем вдига ДДС-то за държавата. И някой май се хвали с всичко това, без реално да е свършил каквото и да е.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Няма ги крадците и хазната се пълни.

 14. 14 Профил на kimaf
  kimaf
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Накрая на годината трябва да се сметне разликата в постъпленията в сравнение с миналата година. Тази разлика представлява оценка в първо приближения какви са били мащабите на кражбите на ГЕРБ.

 15. 15 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 771 Неутрално

  След като събират повече, защо ще вдигат максималния осигурителен праг ?

 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Данъчната администрация обяви, че е събрала с 4 млрд. лв. повече приходи
  =================
  И затова трябваше да изтеглим шест милиарда заеми?
  И да предвидим още 10 милиарда заеми за догодина?

 17. 17 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#9] от "jazzdevil":

  "Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски, отчитат данъчните"И това ли се отчита като повишена събираемост - една счетоводна хватка?
  —цитат от коментар 9 на jazzdevil


  Май са преместили едни пари от следващата в тази година. Това си е чист бонус пара, защото догодина ще ги вземат от подогодина и така до безкрай. :-)

 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#9] от "jazzdevil":

  "Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски, отчитат данъчните"И това ли се отчита като повишена събираемост - една счетоводна хватка?
  —цитат от коментар 9 на jazzdevil


  Май са преместили едни пари от следващата в тази година. Това си е чист бонус пара, защото догодина ще ги вземат от подогодина и така до безкрай. :-)

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#9] от "jazzdevil":

  "Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски, отчитат данъчните"И това ли се отчита като повишена събираемост - една счетоводна хватка?
  —цитат от коментар 9 на jazzdevil


  Май са преместили едни пари от следващата в тази година. Това си е чист бонус пара, защото догодина ще ги вземат от подогодина и така до безкрай. :-)

 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":

  Данъчната администрация обяви, че е събрала с 4 млрд. лв. повече приходи=================И затова трябваше да изтеглим шест милиарда заеми?И да предвидим още 10 милиарда заеми за догодина?
  —цитат от коментар 16 на atmanpg


  Защото са сбирщина от прегладнели комунисти и нагли марсксисти. :)

 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#11] от "Einzigen":


  Браво, догодина още повече да бъдат!!! Максимална събираемост и да спрат течовете и ще има пари за всичко...
  —цитат от коментар 11 на Einzigen


  Ще има, ще има. И за соросоидната дружинка и за кака Курни. За американците, за европейците и за руснаците. Ще има папане.

 22. 22 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  При тази инфлация и 3пъти увеличение на ел.енергията, което автоматично вдига ДДС-то и акциза, 4 млрд е шокиращо малко!?
  —цитат от коментар 8 на svoboden


  3-те пъти увеличение на ел. енергията през колко от 12-те месеца в годината беше валидно? Надявам се не през всичките 12 месеца? Значи не е 3 пъти на годишна база.

 23. 23 Профил на Parvoletka Ivanova
  Parvoletka Ivanova
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Бре!!! Светлото бъдеще дойде.......

 24. 24 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Те левичарите ако можеха да правят пари, нямаше да са леваци...

 25. 25 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 870 Неутрално

  СЧЕТОВОДНО ТОВА СА ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ на служебното правителство, но по-голямата част от българите няма да ги връщат, защото ще са поданици на друга държава!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Четири милЯрда събрани в повече.
  Осем милЯрда не откраднати от Боко за осемте месеца.
  Изтеглени 5 милЯрда от служебното.
  Кой открадна 17 милЯрда за осем месеца?

 27. 27 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  След като събират повече, защо ще вдигат максималния осигурителен праг ?
  —цитат от коментар 15 на Индиана


  За да престанат парите от ДДС да попълват дефицита в пенсионните плащания. Не може НОИ безкрайно да лъже, че плаща пенсии на базата на пенсионно-осигурителни вноски. Поне разходно-покривният принцип трябва да почне да се случва, щото засега е все още разходно-непокривен!

 28. 28 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Както казва вождът и учителят, и Главен крадец на републиката, и неговите придворни ПКП, ГЕРБ ще бъде добра опозиция. Техният опит в далаверите е безценен!
  Много ще е полезно БМБ да го прави в усамотение, за да не го провокират разни прекрасни госпожи.
  Мисля да направя дарителска кампания, "Достойни условия за бившите" в СЦЗ и други места.
  Интернет, добър компютър ще е задължително!
  А всеки път, когато хванат далавера в настоящите, посещение от прекрасна госпожа.
  И нещо за чекмедженцето, скромно, да си купува вафли.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Кредит се тегли, когато е изгодно и при положение, че лихвата е минимална. ....
  —цитат от коментар 5 на alabalko


  Кредит се тегли, когато имаш намерение да го ползваш за актив и да спечелиш от него! Кредит не се тегли за пасиви, както прави нашето правителство. Тези кредити ще останат да тежат и на нас като пенсионери и на нашите деца. Всеки нов кредит загробва България с още малко.

 30. 30 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Културиста ще си отпусне 13 и 14 заплата!

 31. 31 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#30] от "balkantourist":

  Е, недей така.
  Ако на една заплата разчита човечеца...

  Panta rhei....
 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#27] от "vankata1":


  За да престанат парите от ДДС да попълват дефицита в пенсионните плащания. Не може НОИ безкрайно да лъже, че плаща пенсии на базата на пенсионно-осигурителни вноски. Поне разходно-покривният принцип трябва да почне да се случва, щото засега е все още разходно-непокривен!
  —цитат от коментар 27 на vankata1


  Всъщност, съвсем добре си работи. Просто държавата не внася осигуровки на държавните служители, а дотира пенсионното осигуряване от бюджета. Танто за кукуригу.

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  С тез' цени може да се окажат и малко тия милиарди

 34. 34 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  1/3-а е данък РЕКЕТ, т.нар. ДДС. "Данъкът", който плащаш незнайно защо. Дали си купуваш дъвка или пускаш водата в тоалетната, снасяш 20% на държавната мафия.

 35. 35 Профил на Врачка Невидимка
  Врачка Невидимка
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Накрая на годината трябва да се сметне разликата в постъпленията в сравнение с миналата година. Тази разлика представлява оценка в първо приближения какви са били мащабите на кражбите на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 14 на kimaf


  Нали? Даже ако успеете да вдигнете цените на тока не десет, а сто пъти, и хляба не 2, а 20 пъти, олиото не 4, а 40 пъти и така с всички стоки, може накрая да докарате двойни приходи и да обявите, че ГЕРБ са крали целия бюджет.

 36. 36 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Като се отчете врътката с корпоративния данък при което постъпленията вместо да се случат в миналата година се прехвърлиха в 2021 и се оказва че на практика по скоро са събрали 2 милиарда повече. Като се отчете вече многократно споменаваното увеличение на горивата (особено спрямо 2020) и от там респективно всички данъци върху тях и накрая се оказва че нищо особено не се е случило. В повечето домакинства разходите са се увеличили с 15-20 процента спрямо 2019 (дори НСИ отчете скоро, нещо от порядъка на 10 процента). Дневник нали уж са икономическа медия, що не вземат да поанализират малко тези числа.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 38. 38 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Любопитно

  Кредит се тегли, когато е изгодно и при положение, че лихвата е минимална. Теглят кредит на 0,5% лихва, което е нищо.
  —цитат от коментар 5 на alabalko


  Добре де, ама че този дълг ще го връщат нашите деца и внуци не ти е ясно?

  И за какво отидоха тези на заем взети пари? Поне някой журналист да ги беше попитал!

  ДБ: Време е да спечелим България
 39. 39 Профил на Врачка Невидимка
  Врачка Невидимка
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Дневник нали уж са икономическа медия, що не вземат да поанализират малко тези числа.
  —цитат от коментар 36 на Веселин Петров

  Отдавна няма нищо нито икономическо, нито политическо - всичко е корпоративно-пропагандно - тип късен соц. Каквато е и "коалицията", сглобена от комунистическия кръжец.

 40. 40 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Весело

  Данъчната администрация обяви, че е събрала с 4 млрд. лв. повече приходи=================

  И затова трябваше да изтеглим шест милиарда заеми?И да предвидим още 10 милиарда заеми за догодина?
  —цитат от коментар 16 на atmanpg


  Продължаваме подмяната създават 2 нови министерства, със съответният щат се подразбира и съответен бюджет, който някой министър ще се наложи да го "усвоява"!

  ДБ: Време е да спечелим България
 41. 41 Профил на Врачка Невидимка
  Врачка Невидимка
  Рейтинг: 25 Весело

  Продължаваме подмяната създават 2 нови министерства, със съответният щат се подразбира и съответен бюджет, който някой министър ще се наложи да го "усвоява"!
  —цитат от коментар 40 на Полковник Паликъщов

  О-о-о, чакай, не е сигурно, че ще са само две! От ДБ тепърва започнаха да "променят" работите - 10 години извън властта, като изключим година и нещо във втория кабинет на Борисов + два мандата под опашката - сериозна криза е при другарите! Нищо чудно да станат 5-6 новите министерства, че те там са бая калабалък - зелени, червени, "сини"... Не е лесна тази работа.


 42. 42 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Най-голям е ръста при ДДС и акцизите, заради свръхинфлацията. А това, че корпоративния данък е внесен по-рано, не му прави събираемостта по-голяма.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 43. 43 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  За да престанат парите от ДДС да попълват дефицита в пенсионните плащания. Не може НОИ безкрайно да лъже, че плаща пенсии на базата на пенсионно-осигурителни вноски. Поне разходно-покривният принцип трябва да почне да се случва, щото засега е все още разходно-непокривен!
  —цитат от коментар 27 на vankata1

  Като се вдигне прага, се вдига и максималната пенсия, и все тая.
  Сметката е много проста: Примерно 25% вноска (на среден доход) стигат за пенсия равна на 50% от средния доход, при съотношение работещи:пенсионери 2:1
  Това при положение, че всички работещи си плащат осигуровките (а не като сега държавните служители да не плащат, да им ги плащаме ние чрез ДДС-то) и при положение, че няма стотици хиляди инвалидни пенсии с фалшиви ТЕЛКове, и при положение, че ченгетата не се пенсионират 20 години по-рано от простосмъртните, и при много други положения.
  Така че Асенчо по-добре да се захване с тях, вместо да вдига осигурителния праг.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Кредит се тегли, когато е изгодно и при положение, че лихвата е минимална. Теглят кредит на 0,5% лихва, което е нищо. Имаше и отрицателна доходнот. Положителната доходност е помощ за банките и застрахователите ни, защото ДЦК са с високо доверие, а някаква доходност е по-добре от това да се паркират парите в БНБ (както са задължени) и да нямат доходност или да е отрицателна.
  —цитат от коментар 5 на alabalko


  Кредит се тегли, когато приходите са по-малки от разходите.

 46. 46 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2177 Любопитно

  Герберите с какво са се занимавали тогава......сигурно са кътали тези пари за черни дни...КОЙ знае.....

 47. 47 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#45] от "galapagas":

  Прав си, Ананиев миналата година го беше сметнал, че ще има такова положение и е заложил теглене на креди. Колкото е заложил, толкова се тегли.

 48. 48 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#11] от "Einzigen":

  Трябва да се хванат големите "играчи"!Такива като една рафинерия в Бургас, която не си плаща данък- печалба десетилетия наред /даже и при Боце/!Със сигурност има една купчина "играчи" в различните сектори на икономиката , които масово укриват данъци и акцизи!

 49. 49 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":

  Защото е несправедливо тези с големите доходи да плащат реално по -малко!Нали сме в ЕС / цивилизования свят/ и навсякъде масово тези с по-високите доходи плащат повече данъци.Аз лично смятам, че тази гербреска свинщина трябва да се премахне!Това съществуваше, за да обслужва депутатите и "парашутистите" в бордовете на държавните фирми!Стига толкова!

 50. 50 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":Защото е несправедливо тези с големите доходи да плащат реално по -малко!Нали сме в ЕС / цивилизования свят/ и навсякъде масово тези с по-високите доходи плащат повече данъци.Аз лично смятам, че тази гербреска свинщина трябва да се премахне!Това съществуваше, за да обслужва депутатите и "парашутистите" в бордовете на държавните фирми!Стига толкова!
  —цитат от коментар 49 на bat_plamen


  Значи не е фискален проблем, а опира до чувството и разбирането на една част от населението за справедливост. Понеже аз мога да напиша още толкова аргументи за обратното. Интересно как мнозинството българи иска една част да са солидарни с тях по един повод, а после "всеки сам си преценява" по друг. Не става така. Това не е еднопосочна улица.

  Иначе си позволявам един съвет към новата власт. Вместо да антагонизира голяма част от собствените си избиратели, за да угоди на партии с други избиратели, консуматори на "социални" услуги, просто да въведе коефициента м/у средна и макс. заплата сега, без да вдига прага. Догодина, след като средната заплата се увеличи, ще се увеличи и максималния праг и няма да се дължи обяснение. И без това има събрани пари в момента.

 51. 51 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#14] от "kimaf":


  Накрая на годината трябва да се сметне разликата в постъпленията в сравнение с миналата година. Тази разлика представлява оценка в първо приближения какви са били мащабите на кражбите на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 14 на kimaf


  По вашата логика, ГЕРБ са крали, като са ни събирали по-малко данъци, ами дай боже всеки да ни краде така. По отношение на разходите за съжаление, мисля че Радев, Киро и компания, ще отчетат доста по високи такива, въпреки спряното строителство и по-малкото пари за бизнеса. Познайте къде е отишла разликата!

 52. 52 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  добрата новина е, че икономиката работи и ефектът от Ковид, не е чак толкова голям.
  Не толкова добрата новина е , че частично увеличението на приходите се дължи на инфлацията.
  А лошата новина е, че сега ще почне едно голямо харчене за (уж) помощи заради Ковид, субсидии, социални помощи, пенсии, държавни предприятия, държавни инвестиции на цена тройна на пазарната. Ще има пари за всички по много (освен за 2 милиона които работим в частния сектор) и още инфлация. На някой от експертите не му ли хрумна, че да се стимулира допълнително с помощи и субсидии растяща икономика води до инфлация?

  Истината ни прави свободни.
 53. 53 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#49] от "bat_plamen":


  До коментар [#15] от "Индиана":Защото е несправедливо тези с големите доходи да плащат реално по -малко!Нали сме в ЕС / цивилизования свят/ и навсякъде масово тези с по-високите доходи плащат повече данъци.Аз лично смятам, че тази гербреска свинщина трябва да се премахне!Това съществуваше, за да обслужва депутатите и "парашутистите" в бордовете на държавните фирми!Стига толкова!
  —цитат от коментар 49 на bat_plamen


  По принцип си прав, но дефакто в България много малка част от хората имат "големи доходи". Дори 10 000 лв. заплата е 5 000 Е, което определено НЕ Е голям доход в никоя западна държава. Да приличен е, но не и голям. Та тук няма такива, които да бъдат облагани прогресивно или ако има, то те са си опекли работата по друг начин и не плащат изобщо данък общо доход. За това сме приели една ставка. Просто няма богати, които да облагаме с по-вискоа. Ако ще облаганме тези с по 3 000 лв, доход е друг въпросът, но те не са богати.

 54. 54 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#15] от "Индиана":Защото е несправедливо тези с големите доходи да плащат реално по -малко!Нали сме в ЕС / цивилизования свят/ и навсякъде масово тези с по-високите доходи плащат повече данъци.Аз лично смятам, че тази гербреска свинщина трябва да се премахне!Това съществуваше, за да обслужва депутатите и "парашутистите" в бордовете на държавните фирми!Стига толкова!
  —цитат от коментар 49 на bat_plamen

  Само да ти напомня, че все забравяш кой въведе плоския данък --> Станишев.

  А иначе смятам че е справедливо всеки да плаща еднакъв процент данък, а не тези които работят повече да ги гърбим с по-голям процент данък. Те и така плащат повече.

 55. 55 Профил на ykinkov
  ykinkov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Дайте да нализираме числата, а не само да пусакме боНбатана ПР отдела на НАП. Заровете се малко и вижте защо са повече постъпленията. И, моля, не сравнявайте с 2020 година, когато икономическият живот беше спрял.

 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#3] от "Свинчуга":

  "Значи чекмеджетата са събрали с 4 милиарда по-малко."
  ================
  Старите чекмеджета - да. Новите, като по-празни, не се задоволиха с това, дпъпнаха заем, няма бюджетен излишък за разпределяне /защото вече е разпределен/ и спряха строителството, което бе предплатено /по техни думи/ , за да врътнат и тези пари.
  Щото пари не се появиха.

  Еретик
 57. 57 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  Аха, БТА ставала "безплатна", ама ние плащаме едни милиони преди това, за да ни е "безплатна" после ... ебати комунизма ....

 58. 58 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#7] от "bat_plamen":

  "Трябва в близко бъдеще да се стигне поне 90% събираемост- колкото е средната в ЕС"
  ============
  Хубаво заклинание. Виж колко е в Южна ЕВропа. И имай предвид, че гърците не се топят един друг, както правят нашите. Това са си Гръцки работи, ЕС да не се меша. И в Италия е така.

  Еретик
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Любопитно

  До коментар [#13] от "doctor.no":

  "Няма ги крадците и хазната се пълни."
  =============
  Какво пълнене, фелдшерю, преди ревяхте, че се разпределя излишък, сега уж сте събрали повече, пък не стигат.
  Повече ли крадете, както излиза?

  Еретик
 61. 61 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#53] от "stargate":

  "За това сме приели една ставка. Просто няма богати, които да облагаме с по-виска. Ако ще облагаме тези с по 3 000 лв, доход е друг въпросът, но те не са богати."
  +++++++++++++
  Подхождам с разбиране към твърдението.
  Заплатата ми тъкмо стана 2500 бруто, /ма то така се смята/, и спрях да се чувствам беден. Това не значи, че съм богат. Ако го кажа, ще ми се смеят от Първомай до Парагвай.

  Еретик
 62. 62 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Започна новото кразене

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 63. 63 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  "Българската телеграфна агенция (БТА)"

  т-е-л-е-г-р-а-ф-н-а е яко винтидж, като в 19ти век със стълбовете и кълването на s-o-s!

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Няма ги крадците и хазната се пълни.
  —цитат от коментар 13 на doctor.no


  Объркал си са. Тука са си. И никъде няма да ходят. Малко рокади, малко ротации, отделни единици ще бъдат заменени с по-послушни и по-хитри от тях. И туйто.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  До коментар [#1] от "galapagas":

  Изтеглени са 3,8 млрд. , като 800 милиона са изтеглени от правителството на ГЕРБ.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK