Независими творци номинираха Весела Кондакова за министър на културата

Весела Кондакова

© Министерство на културата

Весела КондаковаПредставители на независимия културен сектор се обединиха и издигнаха кандидатурата на настоящия служебен зам.-министър Весела Кондакова за бъдещ ръководител на културното ведомство в редовния кабинет на "Продължаваме промяната" .


В писмо изпратено до лидерите на "Продължаваме пормяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" те посочват, че само "един реформиран културен сектор ще бъде най-бързият и явен знак за стартирали промени в държавата, а Кондакова има нужната експертиза, визия, капацитет и опит да проведе тъй нужните трансформации в сектора."


Писмото е подписано от 14 представители на независимия културен сектор (пълния списък вижте в края на текста).
Те отбелязват, че през последните години секторът страда от тотално неглижиране, липса на експертиза и липса на единни правила, а пандемията е довела бранша до криза и вътрешно радикализиране. Всички предложения за министри, които се споменават в медийни публикации, са артисти или преподаватели, без някой от тях до момента да представя квалификации относно мениджърски умения, които са изключително нужни на тази позиция, посочват авторите на текста.


"Смятаме твърдо, че изход може да бъде намерен единствено чрез силно експертен министър с изявен европейски профил и мениджърски опит, който да ни постави на европейската културна карта. Секторът, освен това, решително се нуждае от деполитизиране, заради което настояваме за министър, който не е член на нито една от представените парламентарни партии и не е политически обвързанм", пише в писмото.


В него се подчертава богатия мениджърски опит на Весела Кондакова като изпълнителен директор на Българска музикална асоциация, ръководител на мащабни проекти и през последните месеци заместник-министър на културата в служебното правителство и добавят, че тя е един от най-квалифицирани кадри за тази позиция. Изтъква се още експертното ѝ разбиране за управлението на ресурсите в културата, политиките за развиване на публичния и независим сектор, както и взаимодействието между тях, както и това, че тя е наясно е с нуждата от законодателни промени относно прокарването на нов закон за изпълнителските изкуства, създаването на регистър на артистите на свободна практика и актуализиране на настоящия регистър на културните организации - все въпроси, които бяха обсъждани по време на експертните срещи за съставяне на правителство.


"Весела Кондакова има необходимия капацитет да се заеме с предстоящите мащабни задачи пред културата и с подходящ екип да стартира отлаганите с десетилетия културни реформи в страната ни. Вече с опит в държавната администрация, тя ще може продължи процесите, започнали в периода на Ковид-кризата. Тя е разпознаваема както от представители на целия културен сектор, така и в обществото заради дългогодишната си работа в областта на музика, театър, танц, визуални изкуства и литература. Весела Кондакова е способна да предложи иновативен, далновиден и експертен подход към управлението и развитието на културата в България. Очакваме ангажиментът на Кирил Петков за А отбори да бъде спазен и по отношение на Министерството на културата.", завършват авторите на писмото.


"Познавам Весела Кондакова в личен план и знам, че като професионалист тя има поглед, има визия и бидейки на поста зам.-министър показа, че може много адекватно да се справи с една система, която има нужда от реформиране. И в срещите и в изказванията виждам много адекватни преценки. Надявам се политиците да излъчат една надпартийна кандидатура, за да има едно надрастване на политическото, което е необходимо във всяка една сфера на живота", коментира пред "Дневник" Мира Сталева, изпълнителен директор "София филм фест".


Кондакова присъства на експертната среща за сектор култура по време на преговорите за съставяне на коалиционно споразумение по покана на "Продължаваме промяната". Тя е зам-.министър на културата в двете служебни правителства на Румен Радев. Във визитката ѝ от Министерство на културата се посочва, че тя е била ръководител на звено "Културно-контактна точка по програма Култура на ЕК" в периода 2010-2017г, както и на бюро "Творческа Европа", офис Култура към Министерство на културата. Била е в инициативна група на независимия сектор за преодоляване на Ковид кризата, 2020-2021 и е участвала като външен експерт е в общински програми за култура. От 2018 година е изпълнителен директор на Българска музикална асоциация.


Весела Кондакова не отговори на телефона си, когато бе потърсена от "Дневник" за коментар.


Списъс с представителите на независимия културен сектор, подписали писмото:


 • Виктория Драганова, директор на фондация "Син куб" и "Център за социална визия"
 • Асен Асенов, директор на фондация "ЕДНО за култура и изкуства"
 • Владия Михайлова, куратор и културолог, РЦСИ "Топлоцентрала"
 • Стефан Прохоров, председател на АСТ - Асоциация за свободен театър
 • Веселин Димов, директор на РЦСИ "Топлоцентрала"
 • Гергана Димитрова, режисьор, председател на "Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура - 36 маймуни"
 • Стефан А. Щерев, директор на фондация "Информбюро"
 • Вили Прагер и Ива Свещарова, директори на фондация "Брейн Стор Проджект"
 • Димитър Стефанов, директор на фондация "Театър Корсар"
 • д-р Нели Стоева, изследовател и преподавател в катедра "История и теория на културата" (СУ)
 • Ели Сотирова, основател на пространство за изкуство "КООП"
 • Мира Сталева, изпълнителен директор "София филм фест", "София мийтингс"
 • Атанас Маев, изпълнителен директор на Сцена Дерида, Derida Dance Center и зам. председател на Фондация "Арт линк"
 • Петър Тодоров, режисьор, председател на фондация "За Родопите"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK