Строителният контрол сезира прокуратурата за акт на главния архитект на София (обновена)

арх. Здравко Здравков

© Цветелина Белутова

арх. Здравко ЗдравковРазрешение за строеж, издадено от главния архитект на София Здравко Здравков, е предадено на Върховна административна прокуратура като незаконосъобразно. С документа е направен опит да се промени статута на временен път от Северната скоростна тангента до село Мрамор, смятат от Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), които са сезирали прокуратурата.


"Разрешението е издадено 9.10.2020 г. в нарушение на изискванията за компетентност, пълна липса на правно основание и предмет. Това са тежки и радикални пороци, които водят до неговата нищожност. Същевременно в ДНСК постъпи и писмо от Върховна административна прокуратура за извършване на проверка на състоянието на пътен възел Западна дъга - Северна скоростна тангента, отбивка за село Мрамор-София", се посочва в от строителния контрол в съобщение до медиите.


Нарушението се свързва с намесата на арх.Здравков за временен път, който е част от Околовръстния път, а той е от републиканската пътна мрежа. Тя е на разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството и той е издал разрешение за строеж, включително за път до Мрамор през 2016 г.
Всяка промяна на Софийския околовръстен път е от компетенцията на регионалния министър, а не на главния архитект на София. В спорното разрешение за строеж липсвал предмет и правно основание за издаването му, подчертават от ДНСК. С него се позволява на общината да извърши строително-монтажни работи, но на две места било отбелязано "без СМР", което е в противоречие. По тези причини строителният контрол обявява разрешението за строеж на арх. Здравков за нищожно и е сезирал прокуратурата.


Столичната община изпрати до "Дневник" своето разяснение по случая. При изграждането на Северната скоростна тангента е реализиран временен път, осигуряващ връзка с ул. "Васил Левски" по посока на с. Мрамор. По искане на жителите му за обезпечаване бъдещото ползване на тази връзка на населеното място със северната тангента и след приключване на строителството, Столичната община пое ангажимент за поддръжката й. Във връзка с това през 2020 г. е издадено разрешение за строеж, с което временният път, използван по време на строителството е разрешен като временен път по смисъла на чл. 190, ал. 1 от Закона за устройство на територията без извършване на строително-монтажни работи, който да осигури връзка от тангентата с пътя за с. Мрамор (ул. "Васил Левски") и след въвеждането в експлоатация на Софийския околовръстен път. Затварянето на отсечката би ограничило чувствително достъпа до с. Мрамор и използването на съществуващата пътна мрежа. Разрешението за строеж е изпратено на РДНСК-София за служебна проверка относно неговата законосъобразност, съгласно изискването на ЗУТ и в законния срок то не е отменено. Разрешението за строеж е влязло в сила. Във връзка с проверка на Върховна административна прокуратура Столичната община е изпратила подробна информация за действията, които е предприела за обезпечаване на сигурността от незавършения пътен възел на Софийския околовръстен път, се казва в съобщението на Столичната община.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Този Здравков се оказа подобие на Диков.

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  ДНСК е обявило за нищожно разрешение на гл. архитект на София!? Досега нищожност на актове на гл. архитект можеше да обявява единствено български съд, след съдебен процес. Ако наистина ДНСК вече прави това, следващото предполагам ще е да издава наредби-закони!?

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Весело

  Сигурно Здравков има вила в Мрамор

 4. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Леле голям Кеф. Компетентността на Влади Калинов е в пъти над тая на Здравков. Тая битка ще е много интересна.

 5. 5 Профил на iceto_
  iceto_
  Рейтинг: 310 Неутрално

  За съжаление на всички ползващи и не ползващи Северната тнагента, след толкова години отбивкие към селата и кварталите не са готови.
  Похарчиха се една камара пари, но пътя на места разделя, вместо да свързва.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":

  Нищо не разбираш. Като всеки друг гербер. не съм учуден.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4560 Неутрално

  До коментар [#5] от "iceto_":

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Многогодишният опит показва, че е целесъобразно главните архитекти на София да бъдат вкарвани в затвора преди да встъпят в длъжност, а не след това.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  "Разрешението е издадено 9.10.2020 г. в нарушение на изискванията за компетентност, пълна липса на правно основание и предмет."
  Точно , както години наред се прави и както са свикнали от герберската мафия.

 11. 11 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Леле голям Кеф. Компетентността на Влади Калинов е в пъти над тая на Здравков. Тая битка ще е много интересна.
  —цитат от коментар 4 на doctor.no


  Калинов и компетентност, хахахаа. Този цял живот е на синекурна държавна служба. Беше много време шеф на строителния контрол в столична община при Фандъкова. А там колко делавери е завъртял ти е бедна фантазията.

 12. 12 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#5] от "iceto_":

  Това е основното, което се е опитал да направи човекът, но сега го изкарват някакъв зъл гений!
  Хора Които Не се Движите По ССТ - отбивки към кнарталите/селата почти няма, което прави ползването на тангентата много неудобно и води до задръствания.
  Главния Архитект като човек мислещ за това как да се облекчи живота на хората е направил опит (законен или не незнам) и сега го наказват като че ли е взел пътя за Мрамор и събира такса!
  Много добре помня как Столична Община трябваше да изгради връзките след като направиха ССТ, така че като са се заели нека го направят. За добро е!

 13. 13 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Многогодишният опит показва, че е целесъобразно главните архитекти на София да бъдат вкарвани в затвора преди да встъпят в длъжност, а не след това.
  —цитат от коментар 9 на Един препатил


  +++

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 14. 14 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5794 Любопитно

  За съжаление на всички ползващи и не ползващи Северната тнагента, след толкова години отбивкие към селата и кварталите не са готови.Похарчиха се една камара пари, но пътя на места разделя, вместо да свързва.
  —цитат от коментар 5 на iceto_


  Може би затова гл. архитект е издал разрешението?

  Впрочем казусът не е за всеки да го тълкува, има 2 гледни точки, само не е ясно има ли щети за държавата или община София?

  ДБ: Време е да спечелим България
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Тя, Държавата, е над
  кмет-кметички ви "закони"
  и свободни търгаш зони...

  Я, всезнаек,
  как така Регулаторна комисия
  ръси норми ценови, като да са уж закон,
  цялата страна да втриса я?

  До коментар [#2] от "svoboden":

  ДНСК е обявило за нищожно разрешение на гл. архитект на София!?

  Досега нищожност на актове на гл. архитект можеше да обявява единствено български съд, след съдебен процес.

  Ако наистина ДНСК вече прави това,
  следващото предполагам ще е да издава наредби-закони!?

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Разстроено

  До коментар [#2] от "svoboden":

  "Досега нищожност на актове на гл. архитект можеше да обявява единствено български съд, след съдебен процес. "

  Всеки собственик (ДНСК е нещо като отговорен представител на собственика) може да иска нищожност на административен акт, издаден от некомпетентен дрисльо! Дори може да съди дрисльото за увреждане на имота си!
  Все едно да е издадено разрешение за строеж на сладкарница върху гаража ми в двора на къщата, щото съселяните много харесвали пейзажа от там, на границата на имота. Направо го вкарвам в затвора такъв тъпанар!
  Когато е проектирана Северната дъга, селяните от Столична община и с.Мрамор в коя дупка са си бъркали?

 17. 17 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":"Досега нищожност на актове на гл. архитект можеше да обявява единствено български съд, след съдебен процес. "Всеки собственик (ДНСК е нещо като отговорен представител на собственика) може да иска нищожност на административен акт, издаден от некомпетентен дрисльо! Дори може да съди дрисльото за увреждане на имота си!Все едно да е издадено разрешение за строеж на сладкарница върху гаража ми в двора на къщата, щото съселяните много харесвали пейзажа от там, на границата на имота. Направо го вкарвам в затвора такъв тъпанар!Когато е проектирана Северната дъга, селяните от Столична община и с.Мрамор в коя дупка са си бъркали?
  —цитат от коментар 16 на wanderer


  Олеле, те да не си прокурор и съдия, едновременно?
  След много обиди, присъщи на квартален келеш, тръгна да вкарваш в затвора?
  Дали Северната дъга е проектирана без отклонения, или някой открадна парите, и не ги направи? Откъде знаеш?
  И вземи се позаинтересувай този път в компетенцията на Столична община ли е да го проектира?
  Пише в статията, ама кой да чете?!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#17] от "UJC4040":

  "Дали Северната дъга е проектирана без отклонения, или някой открадна парите, и не ги направи? Откъде знаеш?"

  В статията не пише някой да искал или правил частично изменение на устройствения план. Следователно проектът отговаря на устройствения план. Този план не включва такъв път до с. Мрамор. И няма нужда от допълнителни процедури по отчуждаване или пререгулиране. А с разрешението за строеж на гл. архитект се казва, че са извършени проучвателните работи за този терен, ще има път и по край пътя могат да се изграждат съоръжения (примерно, бензиностанции). А теренът може изобщо да не позволява (високо ниво на подпочвени води).

  И какво според Вас трябва да контролира ДНСК - премахването на "временното съоръжения" или "изливането на някакъв асфалт", без да отговаря на нормите, щото главния архитект е "взел едни пари"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK