Две зони, забранени за стари коли, ще има в София от 2022 г.

Две зони, забранени за стари коли, ще има в София от 2022 г.

© Юлия ЛазароваВлизането в центъра на София ще бъде забранено за най-замърсяващите автомобили през зимата. Това предстои да се въведе от 2022 г., стана ясно на конференцията "Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха". Събитието представи резултатите от изследване на емисиите от автомобилите в столицата, проведено от International council on Clean Transportation (ICCT). Тази международна организация е в основата на известния скандал "Дизелгейт", който разкри разминаването между реалните и обявените от производителя емисии на нови коли.


Проучването е станало дистанционно, като с лазери са били засичани вредните газове - азотни оксиди и ФПЧ, от колите. Чрез регистрационните номера е установено на колко години са, с какво гориво се движат и какъв екологичен стандарт имат. Твърдението на екипа на ICCT е, че дизеловите двигатели били по-виновни за замърсяването на въздуха в София.


"София страда най-много от въздух, замърсен с фини прахови частици (ФПЧ) с размер до 2.5 и до 10 микрона. Те много надвишават нормите на Европейския съюз и Световната здравна организация. Дизеловите двигатели с екостандарт до Евро 4 имат сериозен принос - 56% за азотния оксид и 86% от ФПЧ, като тези коли съставляват 28% от целия автомобилен парк", според Йоан Бернард от ICCT. Чрез емисионни фактори е изчислено за всеки изследван автомобил по улиците на София колко вредни газове изпуска за 1 км. На тази база са проектирани варианти за бъдещите нискоемисионни зони за София - какви коли първо да бъдат забранени да влизат в тях.
Първата мярка ще засегне 30% от колите в София


В София 15 % от колите въобще нямат евростандарт, а заедно с категория 1 и 2 общо са 30 % от автомобилите в града. Това налага обмисляне как да се въведат нискоемисионните зони (НЕЗ), обясни Зафир Зарков от ГЕРБ, който е зам.председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет.


От проучвателния екип на ICCT, които работят по инициативата TRUE за подобряване на качеството на въздуха, предлагат варианти за поетапно ограничаване на влизането на коли в тези зони. По-краткият е до 2027 г., а по-плавният - до 2032 г.


Първият предвижда забрана от 2022 г. на дизелови коли с Евро 3 и бензинови с Евро 2. От 2023 г. - за дизели с Евро 4 и бензинови с Евро 3. От 2024 г. - само за дизели Евро 5. От 2025 г. - дизели Евро 6, бензинови Евро 4, а през 2026 г. - Евро 6d и бензинови Евро 5, а от 2027 г. - забрана за влизане в зоните и на дизели Евро 7 и бензинови Евро 6d.
В по-плавния вариант тези етапи ще се прилагат с по две години по-бавно и процесът трябва да приключи през 2032 г.


Какви ще са границите на двете зони


Подготвени са две нискоемисионни зони, които ще заработят от началото на следващата зима 2022/2023 г. Първата е по-малка - зона "Център", и ще обхваща сегашната, разширена от 1 декември, синя зона за паркиране. В нея обаче не влиза Орлов мост. Втората НЕЗ ще е по-обширна и ще е с граници:


Бул. "Сливница" - Сточна гара- бул. "Данаил Николаев"- бул."Ситняково"- бул."Пейо Яворов"- бул."Никола Вапцаров"- бул."Черни връх"- бул."Хенрих Ибсен"- бул. Петко Тодоров"-бул."Иван Гешов"- бул."Константин Величков".


Първата мярка ще е забрана за движение в по-малката зона "Център" на всички автомобили без евростандарт и тези с Евро 1 и 2, т.нар."черни дизели", според Зарков.


Карта на двете зони: с червено е оградена малката, а със синьо - голямата. Цветните точки указват къде има видеокамери.

© Столична община, Bulgaria on Air

Карта на двете зони: с червено е оградена малката, а със синьо - голямата. Цветните точки указват къде има видеокамери.


На база получените данни от този първи етап, постепенно към забраната ще се добавят и коли с по-висока екокатегория, добави той. Ще бъдат очертани следващите мерки в НЕЗ, за да могат гражданите да вземат адекватни решения - дали да сменят колата си с по-екологична. За тази цел ще има стимулиращо финансиране, подчерта Зарков. За колите на живеещите в районите, обхванати от НЕЗ, няма да има ограничения, поне за първия сезон, добави той. Засега не е ясно при какви нива на замърсяване ще се задействат ограниченията за по-голямата, втора нискоемисионна зона.


Влизането в двете НЕЗ ще се следи от видеокамери, които вече са монтирани на улиците. Нарушителите ще бъдат санкционирани по критериите на Закона за движение по пътищата, посочи Зарков.


Кога ще се въведат зоните


Прогнозата е до края на декември да се проведе среща в Столичната община с всички заинтересовани страни по въвеждането на зоните. Подготвя се специална общинска наредба за НЕЗ, в която ще се уточнят кои коли къде ще могат да се придвижват при повишено замърсяване на въздуха в София. Тя ще бъде приета от СОС до лятото, най-вероятно, и ще важи от следващата зима.


На събитието, организирано от Шведско-българската търговска камара, програма "Зелена София" на Столичната община, ICCT, FIA и инициативата TRUE, присъства шведският посланик Катарина Рангнит.


"В Стокхолм има само един ден в годината със замърсен от газовете на автомобили въздух - когато се провежда парад на ретроколи. Общината стимулира ползването на велосипеди и подпомага купуването на електрически колела и тротинетки. Това е част от решението", обясни тя пред форума.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK