Варна и Пловдив са на крачка от война заради акции в Пловдивския панаир

Кметът на Варна Иван Портних (в ляво) и пловдивският му колега Здравко Димитров

© Надежда Чипева/Alexander Ivanoff

Кметът на Варна Иван Портних (в ляво) и пловдивският му колега Здравко ДимитровНяма никакви законови пречки Общинският съвет във Варна да разгледа предложението на кмета Иван Портних (ГЕРБ) за апорт на акциите от Пловдивския панаир - 29% от общия му капитал - в дружеството "Пълдин туринвест". Това е заявил пред "Капитал" председателят на съвета Тодор Балабанов. Поводът да бъде потърсен е насрочената за петък общинска сесия, която най-вероятно ще одобри сделката с гласовете на мнозинството, сглобено от ГЕРБ и СДС.


"Пълдин туринвест", притежава терени и сгради с обща оценка около 10 млн. лв. В същото време собственост на "Международен панаир Пловдив" са около 360 дка в централната част на Пловдив. Дори и ако искания от Портних апорт се осъществи Варна, подобно на Пловдив, няма да има блокираща квота в решенията на "Пълдин туринвест" и ще зависи от тези на мажоритарния акционер - бизнесмена Георги Гергов.


Но най-важното е, че апортирането на акциите, които Варна притежава би станало на номиналната им стойност от 1 лв. Това ще е
подарък от поне 25 милиона лева за Гергов


коментира "Капитал". По данни на Агенция за приватизация от 2015 г., държавният дял от 49% в панаира е оценен на 70 млн. лв, което значи, че 29% от него, колкото притежава Варна, тогава са стрували поне 41 млн., а сега със сигурност струват повече. Колко точно, лесно може да се провери, ако акциите се листнат на борсата. Според действията на варненския кмет Иван Портних до момента обаче, той очевидно няма такова намерение.


Това е втори опит на варненския кмет в рамките на около месец и половина да прекара апорта през общинския съвет. Първият бе направен на 27 октомври т.г., но след остро писмо от служебния министър на икономиката Данела Везиева, че апортът на практика представлява скрита приватизация на дялове от Пловдивския панаир, точката бе оттеглена от дневния ред на общинската сесия, проведена тогава. Сега, същото предложение ще бъде разгледано на сесията, планирана за петък.


Как Георги Гергов поиска помощ от Варна, за да установи пълен контрол над Пловдивския панаир - тук.
Какво гласеше писмото на Даниела Везиева - тук.


Не са налице законови пречки


за разглеждане на предложението", е казал Балабанов. Според него, тълкуването на закона сочело, че приватизационни процедури се прилагат при прехвърляне чрез продажба на дялове, акции и т.н. Но след промяна на закона, допълнението "или чрез апорт" е отпаднало. "И го внесох отново. Внесохме, не го направих еднолично - на председателски съвет", казва още Балабанов.


Според него, тълкуването на закона сочело, че приватизационни процедури се прилагат при прехвърляне чрез продажба на дялове, акции и т.н. Но след промяна на закона, допълнението "или чрез апорт" е отпаднало. "И го внесох отново. Внесохме, не го направих еднолично - на председателски съвет", казва още Балабанов.


Внезапното решение предизвика


скандал с Пловдив, който очевидно предстои да се задълбочи


Причината е, че при увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" делът на Пловдив в компанията, който в момента е 25%, ще намалее и ще позволи на основния акционер - Георги Гергов да разполага с две трети мнозинство за бъдещето на основен актив на Пловдив. Друго причина за избухналия скандал между двете общини е, че "Пълдин туринвест" е акционер в "Международен панаир Пловдив".


След евентуален апорт на варненските дялове от него Гергов ще получи пълен контрол и върху Пловдивския панаир, елиминирайки държавата при вземането на решения за управлението му.


Пак в разговор за "Капитал" Таня Юриева, директор "Общински предприятия, следприватизационен контрол, търговски дружества" в Пловдив казва, че общината вече е изпратила


писмо да министъра на икономиката Даниела Везиева


в което я информира, че не е съгласна с импортирането на варненските акции в "Пълдин туринвест". "Ние нямаме самостоятелно участие в панаира, участваме там през това дружество", обяснява тя.


Според нея, намерението на Варненския кмет Иван Портних за апорт на акциите станало известно на местната администрация в Пловдив, едва когато на Общо събрание на акционерите в "Пълдин туринвест" било предложено увеличение на капитала с номинала на варненските акции. "Ние внесохме в съвета предложение да гласуваме против, упълномощихме нашия представител да гласува против. Той е гласувал, но нямаме право на блокираща квота, която е 34%, така че решенията са приети", казва Юриева.
Увеличението на капитала беше планирано за 16 ноември, но след пропадналото гласуване във Варна през октомври, очевидно е било отложено.


Вчера пред "Дневник" кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) съобщи, че пак през октомври варненският му колега


Портних е поискал 16 млн. лв. срещу акциите


Само няколко часа по-късно пред "Капитал" председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов е заявил пред "Капитал", че не може да си представи Портних да е поискал такова нещо, а съветниците не са давали одобрение за продажба на акциите.


Оказва се обаче, че разговор между кметовете на Пловдив и Варна за евентуална продажба на акциите все пак е имало. Таня Юриева признава пред "Капитал", че е присъствала на него, той бил неформален и в него въпросът е бил обсъден. "Аз съм говорил с Портних, два или три пъти, казва пред изданието и Здравко Димитров. И той казва - 16 милиона струват тези акции. За какво да дам тези пари?".


"Те не са инициирали (разговор, бел. ред.), твърди от своя страна Тодор Балабанов. Аз разбирам от вас. Който има желание да води разговор, би следвало да инициира. Пловдив с какъв аргумент е против? Има намерение да инвестира в панаира ли, ще получи контролния пакет акции? Контролирайки този пакет, как ще накарат който и да е акционер да инвестира?", пита той.


Според Балабанов


не е ясно какво решение ще бъде взето


на общинската сесия във Варна в петък, но според него с евентуален апорт на акциите от Пловдивския панаир в "Пълдин туринвест" градът би получил участие под формата на акции от капитала на друго дружество, което притежава повече активи и е в по-добро състояние. "В Пловдивския панаир дружеството е на загуба, налага се извършването на парични вноски", обяснява Балабанов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK