Кратки новини

Кратки новини

© Дневник"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Патриарх Неофит получи покана да посети Москва

Кратки новини

© https://bg-patriarshia.bg


Отбелязването догодина на 120-тата годишнина от освещаването на храм-паметника "Рождество Христово" в с. Шипка и развитието на поклонническия туризъм бяха тема на днешна среща между българския патриарх Неофит и посланика на Русия в София Елеонора Митрофанова, съобщи Светият синод на Българската православна църква.


Двете страни изразиха и своята воля и надежда за продължаване на сътрудничеството по възстановителните и реставрационни дейности, които предстои да бъдат извършени в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", се казва в съобщението.


Митрофанова е отправила покана към патриарх Неофит да посети догодина Москва за освещаването на храма "Св. Киприан Киевски и Московски". Главата на Българската православна църква положи основния камък на храма през 2013 г., се припомня в съобщението.

Антикорупционната комисия проверява поръчката за доставка на тестове за ученици

Кратки новини

© Велко Ангелов


Антикорупционната комисия обяви, че започва проверка в здравното министерство за процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици. Проверката е по сигнал за сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.


От министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров е изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори. Днес пък предстои снемане на обяснения от Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата. Ще бъдат снети обяснения още от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от Стойчо Кацаров и началника на кабинета му, както и от други хора.


Малко след съобщението на антикорупционната комисия от здравното министерство изпратиха до медиите позиция, че приветстват започналата проверка. "По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури", уточняват от министерството.


Вчера Петров каза, че първоначално в договорите е присъствала неустойка от 0.5% на ден за закъснение на доставките, след което фирмите получили договори с 10% неустойка и се отказали от конкурса. Днес Кацаров обясни, че сериозно забавяне е имало на първата поръчка. Именно заради това е било взето решение за по-строги санкции при забавяне на следващите доставки, което е довело до оттеглянето на няколко фирми от конкурса.

Медици от болница "Александровска" плашат с гладна стачка

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


Гладна стачка обмисля част от екипа на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на "Александровска" болница, съобщава "Нова телевизия". Те твърдят, че от месеци са подложени на репресии от страна на началника на клиниката Атанас Темелков.


Медиците, които са членове на Национален синдикат "Защита", твърдят, че "работят в условия на неизвестност и непрекъснати ежедневни промени във вече утвърден месечен работен график". Те са имали среща с директора на лечебното заведение Атанас Атанасов, но проблемът не само не се е решил, но се е задълбочил.


От пресцентъра на болницата също излязоха с позиция, в която се твърди, че става въпрос за конфликт, който се основава на междуличностни отношения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK