Гешев: Идеите за реформа са политически опити за пробив в правото и законността

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че реформи се налагат в много сфери на държавната власт, но те трябва да се реални.

© Цветелина Белутова, Капитал

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че реформи се налагат в много сфери на държавната власт, но те трябва да се реални.Прокуратурата е готова за открита дискусия с цел провеждане на истинска, ползотворна и ефективна реформа, но "сме изправени пред политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като реформа и борба с престъпността". Това заяви главният прокурор Иван Гешев, който откри международна конференция за бъдещето на специализираното правосъдие в България в Дом 2 на резиденция "Бояна".


Главният прокурор организира конференция за съдебната реформа на фона на засилени призиви от политическите партии в новия парламент за закриване на специализираното правосъдие и реформи в съдебната система и ясни призиви за оставката му. Такъв призив за оставка отправи тази сутрин и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, а коментар в кулоарите на парламента с призив за смяна на модела, по който работи прокуратурата отправи и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. (Всички политически реакции четете по-долу).


Гешев няма да подава оставка, въпреки призивите


Гешев обаче отхвърли възможността да подаде оставка и повтори тезата си, че когато политиците му искат оставката, значи си върши работата. "Ние не сме актьори, нашата работа е да работим за гражданите, не за политиците", коментира Гешев, цитиран от БНР.Според него страната ни трябва да извърви дълъг път, за да стане европейска държава, тъй като в България, когато прокуратурата работи, се иска оставката на главния прокурор и закриване на работещата прокуратура.
"Явно трябва да се борим за демокрацията и разделението на властите", коментира Гешев. Той все пак призна, че е допускал грешки по време на мандата си.


"Когато преценя, че не съм полезен на прокуратурата, и че всичко това, тези лъжи, които се изсипват, се окаже, че има нещо вярно. Вече нещата стигнаха дотолкова ниско ниво, това означава само едно - аз като прокурор съм си вършил работата и не могат да намерят нищо", коментира Гешев в отговор на въпрос при какви обстоятелства би се оттеглил предсрочно от поста.


Той твърди, че срещу прокурори в момента се оказва натиск и репресия, но отказа да уточни за какво става дума, съобщи националното радио.


Предложенията за промени били опасност за правото


В словото си при отркиването на форума той каза, че вижда "реална опасност за върховенството на правото и основни демократични цености". Според Гешев все пак са нужни промени, но не само в съдебната власт, а в целия правоохранителен сектор - МВР, служби за сигурност и контролни органи. Гешев посочи, че прокуратурата е готова да участва в такива промени, ако тяхната цел е да се отговори на очакванията на обществото за повече справедливост.


"В края сме на една динамична година, поставила цялото българско общество пред нови избори и предизвикателства. Със своя глас българските избиратели дадоха ясен знак към представителите на трите власти, че очакват от тях реформи и промени, които да подобрят основите на живот и развитието на България", заяви Гешев.


Той подчерта, че несъмнено реформи се налагат в много сфери на държавната власт, но те трябва да се реални и "най-важното в интерес на българските граждани".


Според главния прокурор всички поправки на конституцията през последните 30 години са били свързани основно със съдебната власт, като по думите му измененията на законодателството, почти без изключения, са били извършвани и се извършват без провеждане на конструктивен и професионален дебат, без да се потърси мнението на магистратите и академичната общност.


"Трябва да си отговорим като общество и професионална общност искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме те да не се отнасят за шепа недосегаеми и богоизбрани", посочи Гешев. Той добави, че обществото и професионалната общност трябва да си отговорят на въпроса и дали "искаме революционно извънредно законодателство, което да заличи постигнатия и признат от България прогрес след приемането ни в ЕС и да застраши основни права на българските граждани".


"Да решим проблемите на лица, преследвани от правосъдието, или искаме реална промяна в интерес на обществото за ефективна борба с престъпността. Искаме ли провоохранителните институции да си взаимодействат в рамките на закона или да продължи задълбочаващата се тенденция на институционални войни и лични вендети, водещи до притеснителна тенденция за бум в последните месеци на организираната престъпност, корупцията, трафика на мигранти и т.нар.битова престъпност (кражби, грабежи, телефонни измами, кражби на МПС)", каза още Гешев.


Във форума участват представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, членове на Висшия съдебен съвет, представители на органите на специализираното правосъдие, професионални магистратски организации, на академичните среди и на неправителствения сектор. В началото на конференцията видео приветствия отправиха Адриан Лазара - председател на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент, Ладислав Хамран - президент на "Евроджъст", и Долорес Делгадо - главен прокурор на Испания.


Главният прокурор благодари на представителите на европейски институции, на прокуратури от страни - членки на Европейския съюз, и от Балканския регион, които присъстват на конференцията или участват в нея чрез видеоконферентна връзка.


Костадин Костадинов: Гешев успя да обедини партиите срещу себе си


"Смятаме, че е време да започне промяна, защото със сегашния модел няма как да вървим напред в борбата с престъпността. Ако сега се махне Гешев и на негово място се сложи друг Гешев с какво точно ще променим ситуацията? Проблемът е в начина, по който функционира самата главна прокуратура, заложен още преди 30 години с приемането на Конституцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на парламента.


"Тук, в парламента, има доста по-голям консенсус около това, че Гешев трябва да бъде свален от позицията си и съответно главна прокуратура да бъде основно реформирана, отколкото по темата кой ще ни управлява", смята Костадинов.


По думите му, това подсказва, че когато една такава фигура като главния прокурор успее да събере срещу себе си общ фронт от политически сили, които иначе не са съгласни да управляват заедно, очевидно е, че става дума за системен проблем, а не за личностен.


"Може би усеща, че времето му изтича и се опитва по някакъв начин да намери обосновка за това, че всъщност срещу него се провежда политическа вендета. Безкрайно цинично е. Аз, като човек, който е пряко потърпевш от действията на Гешев и който по свое собствено желание се отказах от имунитета си, за да мога да изчистя името си и да докажа правотата си в съда след поредните абсурдни обвинения, е меко казано цинично, арогантно и нагло", коментира Костадинов.


Той подчерта, че е крайно време да се възстанови нормалността, защото не всички прокурори са престъпници.


Христо Иванов: Абсолютно нетърпимо е пребиваването му на този пост


"Бих призовал главния прокурор Иван Гешев днес, така и така е събрал хора, да си подаде оставката и да позволи най-накрая обществото да реформира прокуратурата", заяви тази сутрин съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


"Абсолютно нетърпимо е пребиваването на Иван Гешев на този пост", каза още той. Тази сутрин на конференция, организирана от прокуратурата, главният прокурор Иван Гешев говори в защита на нуждата от специализираните прокуратури и се оплака от "политически опити за пробив в правото и законността, маскирани като "реформа" и борба с престъпността".


Веднага след него правосъдният министър Иван Демерджиев коментира, че данните показват, че "българската спецпрокуратура не е оправдала своето съществуване и е показала различен стандарт към уличените в корупция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK