Миролюба Бенатова получи голямата награда на "Антикорупционния фонд" за журналистика

Бенатова е отличена за разследването за източването на болница "Лозенец"

© Юлия Лазарова

Бенатова е отличена за разследването за източването на болница "Лозенец"Разследването на Миролюба Бенатова, излъчено от ТВ1, за източването на Националната здравноосигурителна каса чрез фалшиви хоспитализации в болница "Лозенец" получи голямата награда за журналистическо разследване на "Антикорупционния фонд". За втора година организацията връчва призовете "Червена линия: журналистика срещу корупцията" на международния ден за борба с корупцията - 9 декември.


Журито е разгледало 35 номинации, бяха раздадени шест награди. Сред отличените са трима журналисти от "Свободна Европа" - Генка Шикерова, Борис Митов и Дамяна Велева, както и сайтът Bird.bg и екипът на БНР Бургас.


Председател на журито е Биляна Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи, а членове са доц. Светлана Божилова, Факултет по журналистика, Софийски университет, Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, Николай Стоянов, журналист в "Капитал" и носител на Наградата "Червена линия 2020 за журналистическо разследване", и Стефан Кръстев от екипа на АКФ.
"Без смелостта на журналистите, които неотстъпно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, борбата с корупцията е невъзможна. Това е посланието на наградите и надеждата ни е, че с тях отдаваме дължимото на ключовия принос на журналистическата общност за разкриването и противодействието на корупционните практики. Надяваме се и че с фокуса, който насочва към работата им, наградата "Червена линия" допринася и за защитата на журналистите - защото тези от тях, които работят за разкриване на истината, често имат множество неприятели. Важно е да се знае, че те не са сами - на тяхна страна е една голяма общност от граждани, които не приемат корупцията за нещо нормално", заяви Бойко Станкушев, директор на "Антикорупционния фонд".


В сряда, 7 декември, съоснователят на "Антикорупционния фонд" Николай Стайков, който е автор на поредицата "Осемте джуджета", разкриваща схема за крадене на бизнеси с участието на бивши и настоящи магистрати, беше отличен от Държавния департамент с наградата за борец срещу корупцията, която се присъжда на 12 души от цял свят, които са демонстрирали лидерство, смелост и въздействие в предотвратяването, разкриването и борбата с корупцията.


"Толкова откази не съм получавала в над 30-годишната си кариера. Това не е най-страшното разследване, но това бяха най-страшните не-та, които съм получавала от хора, които може да ми помогнат да извадим наяве една несправедливост", заяви Миролюба Бенатова при получаване на награда. "Затова искам да благодаря на Вяра, която, без да ми задава допълнителни въпроси, каза "идвам". Ако не беше Вяра, а след нея Гергана и Боян, този материал нямаше да съществува", каза още Миролюба Бенатова. Специалната награда за журналистическо разследване получи Генка Шикерова от "Свободна Европа", за разследването ѝ на систематичното изсичане на българските гори и взаимодействието между общински власти и бизнес


Наградата за утвърждаване на върховенство на правото получи Борис Митов от "Свободна Европа", за задълбочените му и последователни усилия за разкриване на зависимостите на съдебната, изпълнителната и законодателната власт.


"Има смисъл от работата на АКФ и от журналистите. Защото може би някога ще стигнем до момента, в който институциите няма да си затварят очите, така както са правели досега", заяви Митов.


Журито присъжда и Специална награда за българския принос към глобалното разследване "Досиетата Пандора" на екипа на Бюрото за разследващи репортажи и данни Bird.bg.


Тази година в категорията за млад журналист бяха раздадени две награди: Виктория Симеонова от "Господари на Уеба (gospodari.com)" е отличена за разследването ѝ на финансовата измама "Глобъл маркет", разработено и поднесено на достъпен за широката аудитория език. Николай Марченко, "Биволъ", получи другата награда за материал, осветяващ порочните практики на Агенцията за бежанците по отношение на потърсилия закрила в България руски гражданин Евгений Чупов.


Бяха раздадени и две специални грамоти на Дамяна Велева, "Свободна Европа", за задълбочено проучена и оригинално представена тема в материала ѝ "В облака около закона". Стотици села в България не плащат за вода" и на екипа на БНР - Бургас, за поредицата му авторски материали на регионални теми с голямо обществено значение.


Конкурсът "Червена линия" за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация "Америка за България" и Посолството на САЩ в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK