Съдебно решение: Теодора Точкова не е главен съдебен инспектор, актовете й са незаконни

Теодора Точкова

© Надежда Чипева

Теодора ТочковаСофийският районен съд (СРС) отмени като незаконен акт на главния съдебен инспектор Теодора Точкова, защото прие, че мандатът й е изтекъл и сезира прокуратурата, че самоволно е извършила действие, което е в кръга на служба, която не заема.


Това съобщава сайтът news.lex.bg, позовавайки се на решение на съдия Мирослав Петров от СРС по жалба на бившия съдия Методи Лалов. Той е глобен с 400 лева заради неподадена в срок декларация пред инспектората.


В решението съдът говори за узурпиране на власт и констатира, че правният нихилизъм на Народното събрание е довел до конституционна криза в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.
Теодора Точкова беше избрана за главен съдебен инспектор на 2 април 2015 година. Мандатът й е петгодишен и е изтекъл на 2 април 2020 г. Месец по-рано - март 2020 година, са изтекли мандатите и на останалите 11 членове на инспектората. Оттогава се смениха три парламента, а сега почна мандатът и на четвърти, но нов състав на ИВСС така и не беше избран.


През това време инспекторатът не е спирал да изпълнява функциите си.


Актът на Точкова, с който на Методи Лалов е издадено наказателно постановление, е от 29 март 2021 година, с което се налага глоба от 400 лева. На 20 октомври 2020 година на Лалов е съставен акт за административно нарушение заради това, че не е подал в срок имуществената си декларация.


Наказателно постановление е предмет на делото, по което СРС констатира, че Точкова вече не е главен съдебен инспектор и следователно всичките ѝ актове след 2 април 2020 г. са незаконосъобразни. Лалов напусна съдебната система през септември 2019 година, впоследствие стана общински съветник в София от "Демократична България".


"Мандатът на главния инспектор на ИВСС е петгодишен, който извод произтича от изричния нормативен регламент на чл. 132а, ал. 2 КРБ, като в процесния случай същият е изтекъл на 2 април 2020 г., имайки предвид, че неговото начало не е обусловено от момента на встъпване в длъжност. При това положение е повече от очевидно, че към датата на издаване на наказателното постановление - 29 март 2021 г. лицето Теодора Точкова не е притежавала посоченото длъжностно качество, респективно не е разполагала с властнически правомощия да санкционира въззивника Лалов, досежно твърдяното административно нарушение", пише в решението съдия Мирослав Петров.


Съдебният инспекторат твърди по делото, че Точкова има право да заема длъжността, защото липсва акт, въз основа на който тя да е освободена от длъжност. Съдия Мирослав Петров категорично отхвърля тези доводи. Той заявява, че цялата нормативна уредба показва, първо, че мандатът на главния инспектор не може да бъде продължен, и, второ, че правомощията му се прекратяват с неговото изтичане и не е необходим никакъв акт на парламента.


Съдия Петров приема, че "правомощията на главния инспектор и инспекторите се прекратяват ex lege, т.е. по силата на закона с изтичането на срока на техния мандат или пък предсрочно, при изчерпателно изброените хипотези на чл. 48, ал. 1 ЗСВ, при които се провежда нов избор, поставящ началото на нов мандат. И в двата случая обаче не е предвидена правна възможност за изричното или имплицитно продължаване на срока на мандатите, като именно от момента на прекратяването (в широк смисъл) се поражда и правото им по чл. 50, ал. 1 ЗСВ - при изтичане на мандата или при предсрочното му прекратяване на основание чл. 48, ал. 1, т. 1 главният инспектор и инспекторите, подали молба до съответната колегия на Висшия съдебен съвет в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, могат да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора", пише още в решението на районния съдия.


Съдът подчертава, че мандатът е предвиден в обществен интерес, предотвратява трансформацията на държавната власт в диктатура и е своеобразна гаранция за независимост на държавния орган при осъществяване на функциите му.


В решението си съдия Мирослав Петров приема, че срещу Лалов е извършена "недопустима държавна принуда от страна на лице, неразполагащо с властнически правомощия, поради изтеклия му мандат като главен инспектор на ИВСС и което на практика съзнателно, самоволно и целенасочено извършва действия, попадащи в кръга на посочената служба, без да има право да я заема, считано от 2 април 2020 г..


Затоа съдът приема, че не може да бъде "безмълвен констататор" на наличните данни и изпраща препис от наказателното постановление на прокуратурата за преценка дали не е извършено престъпление от страна на Точкова по член чл. 274, ал. 1 Наказателния кодекс - "който самоволно извърши действие, което спада в кръга на службата на длъжностно лице, която той не заема, се наказва със",


Според съдия Петров Лалов може дапретендира обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за евентуалните вреди, които му е причинила "упражнената спрямо него репресия".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  Изгори ли точкова горят всички по веригата до гешев включително.
  Статуквото се пропука!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  иХАААААААААААААА. Ако ползваме термини от шах-мата, това е шах-топ с пешката.

 3. 3 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Точкова?! Тя е точнкова, щото калинката има точки? След това решение трябва незабавно да си обира партакешите и да върне заплатите от 2.04 насам.

 4. 4 Профил на чичовото
  чичовото
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Това съдебно решение слага точка на кариерата на Точкова.
  Точка.

  И също така сага начало на процеса по изриване на Пеевско-Гешево-Цацаровите обори. Че бая ги напълниха. С тор.

 5. 5 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Мандатът й е пет годишен и е изтекъл на 2 април 2020 г.

  Месец по-рано - март 2020 година са изтекли мандатите и на останалите 11 члена на инспектората.

  Оттогава се смениха три парламента, а сега почна мандатът и на четвърти, но нов състав на ИВСС така и не беше избран."

  С две думи Инспекторат няма.

 6. 6 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  По тази логика излиза, че две години вече няма инспекторат. И кой контролира съдебната система?

 7. 7 Профил на anrakyr
  anrakyr
  Рейтинг: 10 Разстроено

  Суер е статита, оаче иа адки мого издени бкви

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  До коментар [#5] от "Галя Станчева":


  До коментар [#6] от "Daniela Kovacheva":

  Ами да, а този инспекторат има актове от тогава.
  "К'о ш'и праим с'я?"
  Дани Кирилов, Ахладова + 44 НС?

 9. 9 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniela Kovacheva":

  Бойко Борисов

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 10. 10 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Една от мишените. Ше почват да падат една след друга. Има за какво.

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  По тази логика излиза, че две години вече няма инспекторат. И кой контролира съдебната система?
  —цитат от коментар 6 на Daniela Kovacheva


  Е как кой?! Той! Тя му е под пълен контрол. Засега.

 12. 12 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Всъщност смешното е, че ако го беше помолила учтиво да си подаде декларацията, можеше да откара оше годинка две.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Точкова не е единствената с изтекъл мандат. Шефът на КЕВР, също. Има и много други. Но си вземат решенията, а когато се окажат невалидни, кво правим.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Остап Бернер:

  "Леда се пука господа съдебни заседатели"

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 16. 16 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  А заплати получавали ли са? Май че имаше някакъв срок,в който държавата трябваше да назначи нови инспектори и в противен случай след този срок те продължават още един мандат. Нещо като търпимост от страна на държавата или по скоро нехайство...

 17. 17 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#5] от "Галя Станчева":

  Ясно, че покрай плямпането в тия нефелни парламенти са пропуснали този момент. Но по принцип това не е нещо, което се върши в последния момент. Защо този въпрос не беше внесен за разглеждане в доминирания от герб парламент. Както пише другите членове са с изтекъл мандат от март. Имаше там една руса мацка дето замести Барни. Не й ли влизаше в задълженията да следи за това?
  Не , че се оплаквам де. Герб пропусна да закрепи нови съдебни калинки. Сега , поне в инспектората, може да се започне на чисто.

 18. 18 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  То и на Кирчо актовете са недействителни, но никой не повдига на въпрос.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 19. 19 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Точка точка запетайка тире минус завъртайка.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 20. 20 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Герб пропусна да закрепи нови съдебни калинки. Сега , поне в инспектората, може да се започне на чисто.
  —цитат от коментар 17 на filofob


  Не ГЕРБ, а ДПС. ГЕРБ са си най-обикновени контрактори.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 21. 21 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1393 Весело

  Съдия Мирослав Петров ще го накарат да си изяде дипломата пред съдебната палата много скоро.

 22. 22 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  До коментар [#21] от "Изгубеният":

  Що?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 23. 23 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Значи досущ като Кире Канадецо!

 24. 24 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1591 Любопитно

  Актовете незаконни, а получените заплати какви са ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 25. 25 Профил на wqf541063367
  wqf541063367
  Рейтинг: 103 Неутрално

  То и Кирчо не е бил служебен министър и актовете му са незаконни, ама хайде. Нали е наше момче, ще му простиме. И заплатите щеше да връща, ама нищо - празници идват, да не ставаме лоши. Нека си ги харчи човека.

 26. 26 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Изглежда българските прависти не са учили достатъчно !
  Редно в да им се изисква допълнителен ексзам какъвто има в други страни и дори други професии като акаунтинг плюс опреснителни курсове които да ги поддържат в крак с времето инвации и открития.

 27. 27 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Хора, които не са прочели и една книга са по върховете ма съдебната система. Съдии, прокурори, инспектори се оказаха крадливи и корумпирани, неуки л@йна!

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 28. 28 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Хубаво, мадата и е изтекъ преди година и половина, а защо не е назначен нов съвет. Тогава си имаше и действащо, редовно, правителство.
  А другите неща, които са ми много интересни, получавал ли е този съвет заплати за този период, в които мандатът им е бил изтекъл и валидни ли са изобщо актовете, които са подписвали пред това време!?

 29. 29 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  До коментар [#28] от "miropenkov":

  Актовете на БНБ валидни ли са?

 30. 30 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1393 Любопитно

  До коментар [#17] от "filofob":

  Интересен въпрос, отговора му е свързан защо Баце беше привикан на Козяк, га Румбата вирна юмруче.

 31. 31 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Браво! Така се налага върховенство на закона - като се спазва стриктно същият този закон. Отнема повече време, но в крайна сметка си струва.

 32. 32 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Главния прокурор трябва да разследва Борисов и Ананиев на какво основание са продължили да плащат заплати на инспектората,щом той не е легитимен? Ако Гешев не разследва случая не да му искат оставката,а направо да бъде отстранен за неизпълнение на служебните си задължения.

 33. 33 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Шапо,съдия Петров.!!!,👏👏👏👏👏.
  Герберските слуги и слугини трябва да се мачкат системно методично и законно.
  Никой и никоя не трябва да бъде забравен

 34. 34 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Малки лаладжийски радости.
  Предполагам, че сега жалбоподателят ще обяви, че нарочно не е спазил закона и не е подал декларация, като форма на гражданско неподчинение и бунт срещу задкулисието в системата.

  От логиката на решението пък излиза, че в момента нямаме Инспекторат. Само че по Закона за съдебната власт трябва да имаме. Оказва се, че законът е променен с бездействието на тулупите от предишното парламентарно мнозинство + констатация на съдия лалевист от СРС.
  Не помня такъв да беше редът за промяна или отмяна на закони.
  Да видим какво ще каже горната инстанция.

  А иначе, извън моментно-ситуационния лалевизъм, намирам, че е много по-добре, че новият Инспекторат не беше избран от старата Скупштина (also trading as Narodno subranie).
  Шансът сега да бъдат избрани по-нормални хора, различни от Точката на Цацата, е значително по-голям.
  Всяко зло за добро.

 35. 35 Профил на Ivaylo Zlatev
  Ivaylo Zlatev
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#25] от "wqf541063367":

  То остава интинда върнеш тия 50 лева на ден за тролене къдет ги взимаш, ама нейсе... Плюс това тия къдетл ти ги дават не издават фактури.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 37. 37 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#25] от "wqf541063367":

  Трябва да се заведат дела за да се установи незаконни или не. Трябва и парите да се поискат. Не е трудно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 38. 38 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Точкова не е единствената с изтекъл мандат. Шефът на КЕВР, също. Има и много други. Но си вземат решенията, а когато се окажат невалидни, кво правим.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  При КЕВР, както и при много други институции, този, на когото му е изтекъл мандатът, продължава да изпълнява задълженията си, докато не бъде сменен. В случая с инспектората това не е така. Абсурдното в случая, както и в много други случаи у нас, е, че или Главният инспектор не познава законите на страната, или пет пари не дава за тях, макар че тъкмо съблюдаването на законите му е работата на инспектората. Значи, може да бъдат санкционирани нарушителите (Методи Лалов, съдия Петко Петков с аналогичен случай!), а госпожата Точкова си позволява да оспорва решението на СГС за незаконност на актовете ѝ, при положение, че тя и целият инспекторат са в нарушение. Това само в нашата абсурдна държава може да става!

 39. 39 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Сложиха точка на Точкова.
  Какво ли ще сложат на Чочкова?

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 40. 40 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daniela Kovacheva":


  По тази логика излиза, че две години вече няма инспекторат. И кой контролира съдебната система?
  —цитат от коментар 6 на Daniela Kovacheva


  Врно ли питаш?!
  Един с СМС-си.....

 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  Точкова трябва да върне заплати, бонуси... за периода след като е изтекъл мандата и е нямала право на тях.
  А Кирил Петков ще върне ли заплати, бонуси, командировки след като според КС не е бил министър и неправомерно ги е получавал?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  след дъжд... качулка
  след дъжд... паника

  Бойчо рано прозре и ви казваше.
  Предупреждаваше да не го клатите.

  До [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Изгори ли точкова горят всички по веригата до гешев включително.

  Статуквото се пропука!!!

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

  Еднопартийна держава...
  ГЕРБ?

  До коментар [#6] от "Daniela Kovacheva":

  По тази логика излиза, че две години вече няма инспекторат.
  И кой контролира съдебната система?

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хаос удобен за некои...

  КЕВР продължава "закони" да дава.
  Подизпълнителна (за #Кой?) комисия дава препоръки, съвети,
  като да е Държавна Законодателна власт даваща Закони

  До коментар [#38] от "evpetra":

  Точкова не е единствената с изтекъл мандат. Шефът на КЕВР, също. Има и много други. Но си вземат решенията, а когато се окажат невалидни, кво правим.
  —цитат от коментар 13 на Роси

  При КЕВР, както и при много други институции, този, на когото му е изтекъл мандатът, продължава да изпълнява задълженията си, докато не бъде сменен.

  В случая с инспектората това не е така. Абсурдното в случая, както и в много други случаи у нас, е, че или Главният инспектор не познава законите на страната, или пет пари не дава за тях, макар че тъкмо съблюдаването на законите му е работата на инспектората. Значи, може да бъдат санкционирани нарушителите (Методи Лалов, съдия Петко Петков с аналогичен случай!), а госпожата Точкова си позволява да оспорва решението на СГС за незаконност на актовете ѝ, при положение, че тя и целият инспекторат са в нарушение.

 46. 46 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  (в широк смисъл) се поражда и правото им по чл. 50, ал. 1 ЗСВ - при изтичане на мандата или при предсрочното му прекратяване на основание чл. 48, ал. 1, т. 1 главният инспектор и инспекторите, подали молба до съответната колегия на Висшия съдебен съвет в 14-дневен срок от деня на изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, могат да бъдат възстановени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора", пише още в решението на районния съдия.

  Защо ли не са се възползвали от тази възможност? Само задавам въпрос, не умувам както некои форумни спецове

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK