Кацаров ще награди хората, работили по проверяваните от антикорупционната комисия поръчки

Кацаров ще награди хората, работили по проверяваните от антикорупционната комисия поръчки

© Юлия ЛазароваПоръчките за доставка на тестове за COVID-19 за учениците са сключени след прозрачни процедури. Законът ми даваше възможност при форсмажор да пристъпя към директно договаряне с доставчик, но аз избрах най-прозрачният начин, каза днес пред БНТ здравният министър Стойчо Кацаров.


Проверката


Днес от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) обявиха, че започва проверка в здравното министерство на процедурите за закупуване на бързи антигенни тестове за учениците. Проверката е по сигнал за сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бившия зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.


Вчера Петров каза, че първоначално в договорите е присъствала неустойка от 0.5% на ден за закъснение на доставките, след което фирмите получили договори с 10% неустойка и се отказали от конкурса.


Кацаров: радвам се, че ще давам обяснения
Всички документи за тези 4 процедури са на интернет страницата на Министерство на здравеопазването - протоколи, класиране, договори, цени. Министерският съвет ни възложи да закупим 1.5 млн. теста и ни отпусна пари за толкова. С постигнатите ниски цени, заради участието на над 20 фирми, ние купихме 4.7 млн. теста", каза Кацаров.


Според него е нормално да има различни цени за едни и същи тестове в различните поръчки, дори в рамките на една поръчка, защото при невъзможност първата класирана фирма да достави всички бройки, договори са сключвани със следващите в класирането на предложението от тях цени.


"Най-грозното в цялата история е, че членовете на комисията плакаха заради тези клевети, защото те работиха и събота, и неделя, защото от тях зависеше децата да тръгнат на училище. Толкова прозрачна процедура не е провеждана. Аз тези хора ще ги наградя", каза Кацаров. Той допълни, че се радва, че ще дава обяснения за поръчките пред КПКОНПИ, защото така ще се разсея всички съмнения.


Според него бившият заместник-министър Димитър Петков, изказването на когото стана причина за започване на проверката, е "сгазил лука на няколко места". Кацаров каза, че не знае подробности, защото не той, а премиерът е назначил и уволнил Петков.


Кога деца ще започнат да се лекуват в лукса на бившата правителствена болница, вижте тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK