Финансист поема енергетиката: кой е бъдещият министър Александър Николов

Финансист поема енергетиката: кой е бъдещият министър Александър Николов

© Скрийншот от тв предаванеИзбори 2022

Цените на тока - за битовите потребители да се запазят, а за бизнеса да бъдат максимално в рамките на допустимото при предстоящата им промяна от 1 януари 2022 г. Това е първият приоритет, който бъдещият премиер Кирил Петков посочи за работата на правителството, което представи. Той обвърза част от тази задача с избора на най-подходящите кандидати за независимия регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), в която има членове с изтекли мандати (избират се от парламента - бел. ред.).


Това означава, че темата за избор на председател и член в сектор "Енергетика" ще трябва да стане приоритет в Народното събрание през следващите дни. Това ще е и сред следващите тестове за партньорите в коалицията - кой ще номинира кандидати и кои ще бъдат избрани.


Министерство, определяно като едно от ресурсните ведомства (на базата на средствата, които управлява/разпределя) беше договорено да е за партията на Слави Трифонов. И "Има такъв народ" номинира кандидата, когото беше предложила и във втория проектокабинет през лятото - Александър Николов.
Той е малко известен в енергийните среди, тъй като е работил предимно в други сфери. Неговият пряк опит в енергетиката е три месеца - като зам.-министър в това ведомство в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 11 май тази година. Той обаче беше отстранен на 12 август (десетина дни след номинирането му), като мотиви не бяха посочени.


По това време вече се трупаше напрежение за поскъпването на тока, на 10 август от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) поиска оставки по този повод, а преди това в края на юли бе сменено - не особено удачно - ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ).


Николов беше доста по-активен от служебния министър Андрей Живков, може би дори най-активният представител от ръководство на министерство, включително заради отчетливо повечето появи по медиите. По неофициална информация той е един от най-активно участвалите в преработката на варианта на правителството на Бойко Борисов на Плана за възстановяване и развитие. На него се приписват и някои от персоналните промени в енергетиката.


Според биографията му от сайта на министерството Николов "притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари". Работил е в "Глобул", "Бенчмарк финанс" и "Сити кепитъл", а преди да влезе в администрацията управляваше "Пейтех" ЕООД (в ликвидация), на което едноличен собственик е Българо-американска кредитна банка.


Според различни източници от енергийния сектор Александър Николов беше предложил и неизгодна сделка за авансова продажба на тока, произведен от АЕЦ "Козлодуй", в която да участва дружеството "Хелиос пауер", в което управление е Димитър Въртигов - брат на Северин Въртигов, който е дългогодишен бизнес партньор на Николов, написа тази седмица "Капитал". Но това така и не се потвърди официално, а сделка нямаше.

Сега Николов ще се завърне начело на министерството в един от най-сложните периоди за енергетиката и в правителство с коалиционни партньори с понякога диаметрално противоположни визии за развитието на сектора - от строеж на АЕЦ "Белене" (БСП) до акцент върху възобновяемите източници и прекратяване на ядрения сегмент след изтичане годността на реакторите в Козлодуй (ДБ).

Най-горещата тема остават цените на енергията и природния газ. Очаква се по принцип независимият регулатор - Комисията за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), да повиши цените за ток, парно и топла вода. Дали заявената от Петков цел да се задържат цените ще бъде постигната ще се разбере скоро.


Повишение сред отоплителния сезон може да доведе до сериозно обществено напрежение и още преди да е заработило нормално новото правителство.

Финансист поема енергетиката: кой е бъдещият министър Александър Николов

© Продължаваме промяната


В преговорите за коалиция се чу желание на четирите партии за смяна на целия състав на КЕВР. Бъдещият министър не би трябвало да има роля в това, тъй като то се извършва в парламента по предложение на парламентарните групи. Но той е и най-близко до сектора от трите власти и не е изключено през него бизнесът да търси контакт с лидерите на две от партиите, които са министри - на "Продължаваме промяната" и на БСП.


Новият министър ще трябва пак да преработва енергийната част от Плана за възстановяване, след като той бе върнат с доста препоръки за сектора от Европейската комисия, а правителството на Янев поиска още два месеца за обновяване, представяне и евентуално одобрение от Брюксел. Не става дума само за съдбата на въглищните мини и централи, но и за енергийна ефективност на сгради, мрежи за пренос, субсидиране и т.н.


Екипът на Николов ще трябва да предлага и политики за пренареждане на енергетиката според критериите на Зелената сделка и плана Fit for 55, при това докато в Брюксел още не е взето окончателно решение по т.нар. таксономия, т.е. кои енергоизточници (обектите за тяхното производство, пренос и потребление) ще се признават за "зелени" и ще получават еврофинансиране (или ще трябва да се изграждат изцяло за сметка на българския бюджет).


В разпространената от партията официална визитка за него също е акцентирано върху уменията му като финансист - той е магистър по специалността от УНСС. В биографията му е посочено още, че "е ръководил проекти за развитие на финтех решения, структуриране на сливания и придобивания на компании - от прогнозиране през планиране и пълна реализация. Изнася лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителна квалификация, насочена към дигитална трансформация, като текущо работи по дисертация на тема в същата област".


Кой е бъдещият премиер Кирил Петков - четете тук.
Кой е министърът на финансите Асен Василев - тук.
Кой е министърът на околната среда Борислав Сандов - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK