Каруците ще бъдат забранени в цяла София през 2022 г.

Каруца на кръстовището на ул. "Раковски" и ул. "Неофит Рилски".

© Надежда Чипева, Капитал

Каруца на кръстовището на ул. "Раковски" и ул. "Неофит Рилски".



Пълна забрана на каруците в цяла София се подготвя от 1 юни 2022 г. Тя ще влезе в сила след промяна в общинската наредба за организацията на движението, която е предложена от Карлос Контрера и Борислав Иванов от "Патриоти за София".


За контрола да няма повече каруци по улиците да отговарят Столичният инспекторат, общинската полиция и дирекция "Аварийна помощ и безопасност" на общината, е идеята на вносителите. Опозицията в комисията по транспорт, където бе обсъдено предложението, се усъмни, че при толкова отговарящи органи контролът ще е на принципа "много баби - хилаво дете".


"Общинската Дирекция "Аварийна помощ и безопасност" е включена, защото притежава фургон за транспортиране на коне при спиране на нарушител", поясни Контрера.




И в момента действа забрана за превозни средства с животинска тяга в центъра на София, т.нар.зона "Първа", по Околовръстния път и по основните булеварди на града, но досега тя реално не спира движението им. Основното извинение на контролните органи е, че нямало база, където да се приютяват конете на нарушителите.


Сега за тази задача ще бъде отговорно общинското предприятие "Екоравновесие". За целта ще бъде обособен терен за временно отглеждане на коне, поясни Контрера. До 31 януари районните кметове трябва да уведомят всички притежатели на превозни средства с животинска тяга за подготвяната забрана, добави той.


Въпреки съгласието на повечето политически сили с предлаганата забрана, комисията по транспорт отложи гласуването на доклада за следващо заседание. Това означава, че ще бъде внесен на сесия на общинския съвет най-рано през януари.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK