Борислав Сарафов: Надявам се конфликтът между МВР и прокуратурата да е междуличностен

Борислав Сарафов: Надявам се конфликтът между МВР и прокуратурата да е междуличностен

© Юлия ЛазароваНадявам се конфликтът между МВР и прокуратурата да е междуличностен, а да не става дума за институционални войни. С тези думи заместник-главният прокурор и началник на националното следствие коментира конфликта между министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев по повод разследването на източването на пари от строежа на "Хемус".


През уикенда от прокуратурата се оплакаха от безпрецедентен натиск върху работата на държавните обвинители от структури в МВР. Рашков пък отговори, че прокуратурата съзнателно забавя важни разследвания, водени от неговите подчинени. Вчера министърът на вътрешните работи дори обяви, че Софийската градска прокуратура като едно срутище е запушила прекия път към разследването на източването на парите за магистралата.


"Резултатът от това противопоставяне не е положителен. Обществото не печели от такива конфликти, не печелят и институциите", обобщи Сарафов. Според него дотук се е стигнало заради грешка в комуникацията и непознаване на закона от полицаите.
Сарафов е на мнение, че е нужно да бъдат приети нови Наказателен кодекс и Наказателнопроцесуален кодекс. Като най-важна промяна той посочи преразглеждане на престъпленията, които се разследват по общия ред и тези, които могат да вървят по облекчена и бърза съдебна процедура.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK