Прокурорите по разследването за "Хемус" си направиха самоотвод

Наблюдаващите прокурори по разследването за пране на пари от ЛОТ 5 на магистрала "Хемус" са си направили самоотвод

© Юлия Лазарова

Наблюдаващите прокурори по разследването за пране на пари от ЛОТ 5 на магистрала "Хемус" са си направили самоотводТримата наблюдаващи прокурори по разследването за пране на пари от строежа на ЛОТ 5 на магистрала "Хемус" днес са си направили самоотвод, след като от няколко дни МВР и прокуратурата си разменят взаимни обвинения по казуса. ГДБОП и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков твърдят, че прокуратурата умишлено не иска да разследва казуса, а от прокуратурата се оплакват от натиск. Паралелно тече друго досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, при което ще се проверява имало ли е действително опит за натиск от разследващи над прокурори по случая.


"Предвид образуваното от Софийска районна прокуратура досъдебно производство колегите смятат, че това би довело до оказване на допълнителен натиск спрямо тях, с което да им попречи да вземат решения по делото. Заради това те са си направили самоотвод пред Софийската апелативна прокуратура. Горестоящите прокурори ще преценят тяхната основателност и ще преценят дали има натиск, който ще им попречи да продължат и занапред да осъществяват ръководство и надзор над разследването", обясниха пред журналисти градският прокурор на София Илияна Кирилова и заместникът й Иво Илиев.


"Продължаваме да смятаме, че всичко, което се случва, е недопустимо и е в интерес единствено на престъпността, но не и за българските граждани. Апелираме за тясно сътрудничество и взаимодействие с всички институции и с правоохранителните органи", коментира Илиев.
Кирилова обясни, че ако Апелативната прокуратура приеме изложените мотиви от наблюдаващите прокурори и тяхното искане за самоотвод, делото ще бъде разпределено отново на случаен принцип на други техни колеги. До произнасянето на Софийската апелативна прокуратура те ще продължат да изпълняват задълженията си като наблюдаващи прокурори.


"Искам да заявя от мое име и от името на всички колеги, че ние имаме желание да работим със структурите на МВР, както през годините сме работили, защото е в интерес на обществото", каза още градският прокурор на София.


Тя съобщи и за друга промяна. "С оглед създалата се ситуация прокурорите заявяват, че оттук нататък извършване на процесуално-следствени действия, които са възложени на структурите на МВР, ще се прави в кабинетите на прокурорите, тъй като по Наказателно-процесуалния кодекс упражняват ръководството и надзора по тези досъдебни производства", обясни още Кирилова.


Обвиненията по разследването за пране на пари от строежа на ЛОТ 5 от магистрала "Хемус" стана повод МВР и прокуратурата да влязат отново в конфликт и да си разменят взаимни обвинения. След няколко пресконференции в неделя както от страна на МВР, така и от страна на прокуратурата вече е започнало досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, при което ще се проверява имало ли е натиск.


Миналата седмица международният съдия по футзал Борислав Колев бе обвинен за изпиране на 53 млн. лева за строежа магистрала "Хемус" чрез мрежа от фирми и подставени лица. В петък миналата седмица (10 декември) Софийският градски съд (СГС) му определи мярка за неотклонение домашен арест.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK