Производители на възобновяема електроенергия се обявиха срещу повишаването на цените в сектора

Производители на възобновяема електроенергия се обявиха срещу повишаването на цените в сектора

© Мария СъботиноваС официално писмо до новото правителство браншови организации в сектор "Енергетика" призоваха за запазване на съществуващите досега цени за електроенергия до приключването на регулаторния период през юни 2022г. От Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), Българска фотоволтаична асоциация (БФА) и Българска ветроенергийна асоциация (БГВЕА) посочат, че предложеният от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ръст на цените на енергията заплашва самото функциониране на свободния пазар и би довел до фалити при производителите на възобновяема енергия.


Вчера КЕВР публикува проекторешение според което се предвижда промяна в т.нар. прогнозна пазарна цена, която служи като база за определянето на редица други важни ставки в сектора. От сегашните 119 лв./мВтч според регулатора референтната прогнозна пазарна цена трябва да стане 293.37 лв./мВтч. Това означава вдигане на цената на енергията от възобновяеми източници с около 147 процента, което се приема като удар срещу целия ВЕИ сектор, който в момента осигурява значително по-евтина енергия по дългосрочните договори.


Проблемът е, че съществена част от електроенергията от ВЕИ вече е продадена по дългосрочни едногодишни договори на цени близки до определените от КЕВР през месец юли 2021. Тези договори са с фиксирани цени към крайни клиенти, енергийни борси или други търговци. Затова промяна на прогнозната пазарна цена за ВЕИ производители би довела до искане за предоговаряне на цените по тези дългосрочни договори по цялата верига производител, търговец, потребител, което е невъзможно тъй като в договорите има клаузи, които не предвиждат възможност за предоговаряне.
"Следователно ВЕИ производителите ще изпаднат в ситуация, в която или няма да могат да обслужват кредитите си заради значително занижените приходи от понижените премии, които ще получават, или ще спрат да изпълняват сключените договори. Подобна развръзка ще доведе до серия от съдебни производства между търговци и ВЕИ производители, търговци и купувачи и други засегнати страни.", пишат трите асоциации.


Според тях ако се стигне до такъв развой в събитията това ще причини щети за компаниите в размер на стотици милиони левове, фалити при търговци и ВЕИ производители, драстично влошаване на инвестиционния климат в страната, съдебни производства срещу държавата, загуба на доверие между търговци и ВЕИ сектора в България и реален риск за осъществяване на доставките на свободен пазар.


Предложението на трите асоциации е правителството и КЕВР да изискат информация от фонд Сигурност на електроенергийната система (Фонд CEC) относно ценовите параметри, по които се отчитат приходите на ВЕИ производителите, която би доказала, че мнозинството от производителите продават електроенергията си на цени сходни с определените в действащото към момента решение и факта, че мнозинството производители от ВЕИ не са реализирали свръх печалби от продажба на организиран борсов пазар.


Те настояват да се запазят непроменени прогнозните пазарни цени за производителите от ВЕИ до края на следващия регулаторен период, който изтича в края на юни 2022 г. От браншовите организации посочват, че приеманите ежегодно от КЕВР цени в сектор "Електроенергетика" са в основата на търговските решения на участниците на електроенергийния пазар и предопределят търговските ангажименти между тях за едногодишен период, с което се гарантират стабилност на приходите и предвидимост на паричните потоци. Това гарантира спазване на търговските ангажименти между всички участници за съответния едногодишен срок, което от своя страна е гарант за стабилността и сигурността на електроенергийния сектор, ключов за националната сигурност на страната, посочват търговците.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK