Социалният министър иска отпадане на тавана на пенсиите

Социалният министър иска отпадане на тавана на пенсиите

© Юлия ЛазароваСоциалният министър Георги Гьоков, който е от квотата на БСП, не иска да има таван на пенсиите. Пред "Нова телевизия" той заяви, че това е несправедливост и ще се бори тя да бъде отменена. Според него с наличието на таван на пенсиите хората не са стимулирани да се осигуряват на реалните пари, които получават.


Гьоков добави, че в ръководеното от него министерство вече се работи по въвеждането на COVID сертификата, познат още като зелен сертификат, за служителите на ведомството. Той уточни, че преди това трябва да се регламентира дистанционната работа, както и да се направи анализ как въвеждането му се отнася към трудовите права.


"Българите се съпротивляват срещу зеления сертификат, защото не разбират за какво става въпрос. Те го свързват основно с ваксинирането. Трябва с по-твърда ръка и много повече информация българите да бъдат убеждавани да се ваксинират", каза още социалният министър.
Той добави, че в момента 290 хил. души получават енергийни помощи. По думите му това е рекорд и се дължи на разширените критерии за достъп до помощта.


Гьоков уточни, че въвеждането на безплатни ясли и детски градини може да се осъществи в началото на следващата учебна година, а не още от януари 2022 г., както е заложено в програмата на правителството "Петков" в социалната сфера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK