Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията е глобен за раздадени бонуси

Антикорупционната комисия е установила, че Иван Димитров е раздавал бонуси на себе си и на служители в конфликт на интереси

© Надежда Чипева, Капитал

Антикорупционната комисия е установила, че Иван Димитров е раздавал бонуси на себе си и на служители в конфликт на интересиПредседателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров е бил в конфликт на интереси, установи антикорупционната комисия. Производството срещу председателя на КРС (мандат 2018 - 2023 г.) е започнала по сигнал от орган на изпълнителната власт.


Установено е, че в периода 2019 - 2021 г. Димитров е издал 11 заповеди, с които се определят допълнителни възнаграждения за служители в КРС, сред които е и самият той. Възнагражденията са били изплащани заедно със заплатите по утвърдени от председателя поименни списъци. Издаването на заповедите и утвърждаването на поименните списъци към тях, в които е фигурирало и неговото име, е осъществяване на правомощия в частен интерес.


С тези си действия Димитров като лице, заемащо висша публична длъжност, е осъществил конфликт на интереси, с които си е осигурил материална облага в периода 25 януари 2019 - 27 октомври 2021 г., посочват от КПКОНПИ.
От антикорупционната комисия, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, посочват, че законосъобразното поведение в случая би било да си направи самоотвод от служебните задължения, с които определя собствените си допълнителни възнаграждения. Нарушението поставя под съмнение обективното и безпристрастно изпълнение на професионалните задължения, особено когато частният интерес се съчетава с лицето, заемащо висшата публична длъжност, допълват още от КПКОНПИ.


На Димитров е наложена глоба в размер на 5000 лв. В полза на държавата се отнема сумата 63 449 лв., представляваща материалната облага, реализирана от конфликта на интереси, както и сумата от 6434,34 лв. - дневното възнаграждение за дните, в които са подписани и утвърдени заповедите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK