Проверяват дисциплинарно трима прокурори, работили по "Осемте джуджета"

Прокурорската колегия на ВСС реши да образува 3 дисциплинарни производства срещу прокурорите, работили по "Осемте джуджета".

© Цветелина Белутова, Капитал

Прокурорската колегия на ВСС реши да образува 3 дисциплинарни производства срещу прокурорите, работили по "Осемте джуджета".Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет започна дисциплинарни производства срещу трима прокурори, които са работили по разследването на Антикорупционния фонд "Осемте джуджета".


Дисциплинарните производства започват, след като през ноември служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев внесе искане в прокурорската колегия. От колегията му поставиха срок да предостави всички доказателства и документи, с които разполага по случая, за да подкрепи искането си.


Материалите са били изпратени и днес колегията образува три производства за прокурорите Димитър Петров от спецпрокуратурата, както и за Мария Николова и Нели Славова, които са от Софийската районна прокуратура, но са командировани в специализираната.
Разследването беше публикувано миналата година и в него асансьорният производител Илия Златанов разказва как в опит да реши в своя ползва спора за собствеността на заводите със сина си - Явор Златанов, Илия Златанов се обръща към бившия шеф на следствието Петьо Еврото.


Няколко дни след това Илия Златанов е арестуван, от него са иззети монети и пари, които така и не са му върнати. Златанов също е принуден да прехвърли голяма част от бизнеса си на Петьо Петров и съпругата му Любена Петрова. В продължението на разследването, публикувано тази година, Явор Златанов потвърждава разказа на баща си и разказва как също е бил заплашван и в крайна сметка принуден да прехвърли бизнеса.


Само през есента по случая бяха викани за разпит бившият следовател Петьо Петров-Еврото, дъщерята на бившия министър Младен Маринов, както и бившият съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов. Междувременно ГДБОП започна проверка за връзки на фирмата с Маринов, а МВР отне лиценза й за охранителна дейност.


Разследването стана повод вече бившият министър на правосъдието Иван Демерджиев да поиска започване на дисциплинарни производства срещу тримата прокурори.


Първият епизод от интервюто с Явор Златанов - тук, вторият - тук
Първи епизод от разследването - тук
Втори епизод - тук
Трети епизод - тук
Четвърти епизод - тук
Анализ на фактите по разследването - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK