Президентът: евроинтеграцията на Северна Македония не се ръководи от срокове, а от резултати

Президентът: евроинтеграцията на Северна Македония не се ръководи от срокове, а от резултати

© Прессекретариат на Държавния главаЕвропейската интеграция на Република Северна Македония не се ръководи от срокове, а от резултати, каза днес президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, цитиран прессекретариата си. Той допълни, че всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни и водят до забавяне на процеса.


Президентът напомни, че на всички заседания на Европейския съвет, в които е участвал - от май досега, е провел разговори с всички европейски лидери, както и с лидерите на европейските институции за интеграцията на Република Северна Македония. "Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването, специално за Република Северна Македония, отпада от дневния ред. Искам да благодаря и за усилията на българската дипломация, така че нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем", посочи Румен Радев.


Той подчерта, че "това е проблем, който засяга дълбоко фундамента на самия Европейски съюз, а това са ценностите и принципите, които ние изповядваме - човешките права, липсата на дискриминация".
Румен Радев посочи също така, че България ще продължи да отстоява не само зачитането на историческите факти и съхраняването на българското културно-историческо наследство в Република Северна Македония, но и спазването на правата на македонските българи, които следва да получат ясни конституционни гаранции в тази насока.
Инициативата "Източно партньорство" остава приоритет на българската външна политика не само поради географската ни близост със страните от региона, с които ни свързват исторически и духовни връзки. Специално в Молдова и Украйна имаме голяма българска историческа общност и работим за разширяваме на културното и образователно сътрудничество с тях, каза още Радев преди началото на шестата среща на върха на инициативата "Източно партньорство". Форматът за политически диалог и сътрудничество обединява държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС, както и на Армения, Азербайджан, Грузия, Република Молдова и Украйна.


Румен Радев посочи, че днешната среща протича на фона на усложнена обстановка, както поради обявеното оттегляне от страна на Беларус от Източното партньорството през юни тази година, така и заради отправените обвинения към страната за нарушаване на човешките права и използване на миграционната криза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK