Гешев с цветя към правосъдния министър: Пожелавам ви успех. Тя: Да обсъдим оставката ви (допълнена)

Гешев с цветя към правосъдния министър: Пожелавам ви успех. Тя: Да обсъдим оставката ви (допълнена)

© Георги КожухаровС огромен букет влезе в сградата на Висшия съдебен съвет главният прокурор Иван Гешев и прекъсна изявлението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова пред медиите, за да й го поднесе. Днес тя за пръв път председателства заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) след избора й в коалиционното правителство.


"Пожелавам Ви здраве, успех и съвместна работа със съдебната власт в името на българските граждани", обърна се тържествено Гешев към Йорданова.


"Аз ви пожелавам да си носите отговорността винаги, когато трябва. И, дай Боже, да можем да обсъдим условията за вашата оставка", отвърна новият правосъден министър.
Гешев, видимо изненадан от несъстоялата се размяна само на любезности, каквато се очаква при поднасяне на цветя, отвърна, "не се притеснявайте, ще обсъдим всички въпроси, които са в интерес на българските граждани", и репликира: "Тази се съмнявам, че е интересна на българските граждани. Приятен ден". "Хората са на обратното становище", отвърна министър Йорданова.


Тръгвайки по стълбите, Гешев явно в отговор на реакцията за обратното мнение, каза "олигарсите са навярно." След което продължи с "няма лошо (бел.авт. - не се разбра какво има предвид). Пожелавам ви успех".


Още с приемането на поста правосъден министър от Иван Демерджиев Надежда Йорданова
декларира готовност да продължи започнатото от нейните предшественици Янаки Стоилов и Иван Демерджиев, както в сферата на съдебното законодателство, така и по отношение на предложението за търсене на дисциплинарна отговорност на главния прокурор, което внесе Демерджиев, както и висящия съдебен спор във Върховния административен съд между бившия правосъден министър проф. Янаки Стоилов и Висшия съдебен съвет заради отказа да бъде разгледано искането на Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.


Преди прекъсването от Гешев, Йорданова отговаряше на въпроси на журналисти, свързани именно с процедурите за отговорност на главния прокурор. Тя изрази недоумение и защо прокурорската колегия върна на Минитерството на правосъдието сигнала на Демерджиев за дисциплинарна отговорност на главния прокурор. Би следвало сигналът и материалите да бъдат изпратени на пленума на съвета, щом прокурорската колегия не се смята за компетентния орган да решава, а не върнати на правосъдното министерство, коментира Йорданова.


Министърът на правосъдието няма да отстъпи назад и встрани и да се откаже да настоява да се нови отговорност, винаги когато е налице такава. Ще продължим да настояваме за отговорност при всяко нарушение.


Надежда Йорданова

Тя потвърди в отговор на въпрос, че в Министерството на правосъдието са получени сигналът и материалите по публикацията на разследващия сайт BIRD за случай на превземане на бизнес по време на разследване, наблюдавано от Иван Гешев по времето когато е бил прокурор в Софийска градска прокуратура, и предстои да бъдат обсъдени.


Към ВСС: "Носете отговорност и отстъпете"


Същия призив - за носене на отговорност чрез оставка, министгър Йорданова отправи и към членовете на Висшия съдебен съвет в началото на заседанието. Тя ги прикани "да встъпят встрани или назад, за да дадат път на следващите кадровици да продължат реформата на правосъдието".


"Време е да спрем да си затваряме очите и всеки да понесе своята отговорност. Членовете на ВСС да встъпят встрани или назад и следващите членове на ВСС да продължат реформата. Това са тежки въпроси в началото на съвместната ни работа. Да приключим годината със смирение и да погледнем напред с надежда и всеки да понесе своята отговорност", заяви Йорданова, цитирано от news.lex.bg


Тя акцентира, че ВСС е отговорен както по бюджетните въпроси, така и за кадруването в съдебната система, за професионалното израстване на магистратите. Как се носи отговорност, когато тези задължения не се изпълняват по най-високите професионални стандарти, запита риторично. И подчерта, че като новоизбран министър е натоварена да вдъхне живот на съдебната реформа, така че "да се постигне независим съд, отчетна прокуратура и толкова дългоочакваното усещане за справедливост".
Кадровиците й пожелаха здраве и "Бог да е с вас и да ви пази".


Разговора на журналистите с министър Йорданова можете да проследите във видеото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK