Прокуратурата няма да разследва Кирил Петков за декларираното гражданство (допълнена)

Кирил Петков

© Цветелина Белутова

Кирил ПетковПрокуратурата няма да разследва премиера Кирил Петков заради декларацията му, подадена при встъпването като служебен министър на икономиката, в която той посочва, че е с българско гражданство. Това обявиха ръководителите на специализираната и Софийската районна прокуратурата на брифинг.


От него се разбра, че специализираната прокуратура, която се зае да провери след сигнал дали Петков е извършил престъпление, е постановила отказ и е препратила казуса на Софийската районна прокуратура, която е компетентна да разследва документни престъпления. Оттам незабавно са се произнесли, че няма данни, че премиерът Кирил Петков е извършил такова.


Няма данни за престъпление по служба


"Има налице невярно деклариране, но в сегашната законова диспозиция на чл. 313 от Наказателния кодекс не може да се обуслови наказателна отговорност. Това заяви пред журналисти ръководителят на специализираната прокуратурата Валентина Маджарова.
Срещу Кирил Петков са постъпили осем идентични сигнала по темата с декларацията му. В тях е имало твърдения и че той е извършил престъпления по служба като служебен икономически министър във връзка с Българската банка за развитие (ББР), както и че е подал неверни данни пред антикорупционната комисия, обяви говорителят на специализираната прокуратура Христо Кръстев

От обвинението приемат, че няма данни за престъпление по служба, а подаването на неверни данни пред антикорупционната комисия не е престъпление и се наказва само административно. Затова и специализираната прокуратура праща казуса на Софийската районна прокуратура, която да провери дали има данни за документно престъпление.


Колкото до документното престъпление при декларирането на гражданството, спецпрокуратурата прехвърля топката на Софийската районна прокуратура, тъй като по времето на подаването на документа пред президента Петков не е бил министър. Така на 13 декември, денят, в който в парламента беше гласуван кабинета на Кирил Петков, в районна прокуратура се формира екип от обвинители, които да разгледат казуса и те се произнасят веднага, обясни ръководителят на районната прокуратура Невена Зартова. По думите й прознасянето е бързо, защото преписката е от обществен интерес, а и защото спецпрокурорите били събрали достатъчно данни.


"В декларацията е отразена невярна информация, но тя има само уведомителен характер, но не и доказателствена стойност. Затова и е постанвен отказ от разследване", каза още Зартова.


Как се стигна до проверката

До казуса се стигна, след като в прокуратурата е подаден сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник "Труд" от 22.08.2021 г. Специализираната прокуратура започна проверката на 24 август, а срокът за приключването й е удължен максимално - до 15 декември.


Междувременно на 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, в което се посочва, че указът в частта, с която президентът Румен Радев е назначил за служебен министър на икономиката Кирил Петков, е издаден в разрез с конституцията.


До решението на Конституционния съд се стигна, след като на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет. Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12 май тази година. Според българската конституция министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста.
Той многократно е казвал, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април тази година, както и че към момента, в който е подписал декларацията, е бил със съзнанието, че не е канадски гражданин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK