Няма опасност "Топлофикация София" да фалира, успокои председателят на общинския съвет

Няма опасност "Топлофикация София" да фалира, успокои председателят на общинския съвет

© Надежда Чипева, КапиталНяма опасност "Топлофикация София" да фалира - това заяви пред БНТ Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет (СОС). Проблемът обаче, който ние поставихме още през септември, е, че има голяма ценова ножица, тъй като "Топлофикация София" купува нещо, да речем, за 5 лева, а го продава за 2 лева, така е решила Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)", обясни той.


"За съжаление, не постигнахме ефективен диалог със служебното правителство и резултатът вече е налице. Дефицитът само за няколко месеца е 160 милиона лева за "Топлофикация София". Увеличението на цената на парното не е поискано от "Топлофикация София", това е решение на КЕВР. За нас това не решава системния проблем - системният проблем се решава с компенсации от държавата. Затова вярвам, че с новото правителство ще намерим подход", допълни той.


Според него решенията за големия дълг са в наличието на държавна политика, равна справедливо за публичните предприятия и частните заводи. Има възможност за компенсации, които покриват разликите в поскъпването. "КЕВР е определила, че 47 лева ще струва природният газ, в момента той е 102 лева. По данни на "Булгаргаз" се очаква 120 лева да стигне през януари и февруари. Това е ценовата ножица и тя не може да продължава да се отваря до безкрай", обясни Георгиев. "Има един регулаторен капан - КЕВР казва на колко се купува природният газ и на колко се продава произведеното. Разликата, за съжаление, е в минус", допълни той. Общината не може да казва каква е цената на парното - казва го КЕВР, подчерта председателят на СОС.
Той съобщи, че има и развитие по въпросите за Княжевския и Драгалевския лифт. "Знаете, че водихме ожесточени битки за възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифт. Не е новина, че спечелихме делото в съда за Княжевския лифт. Тези лифтове са частна собственост, ние - Общинският съвет, взехме решение как да ги възстановим и стигнахме до спор със собственика. Международна експертиза потвърди становището на главния архитект, че лифтът може да се възстанови в същите граници", каза Георгиев.


По думите му предстои и Драгалевският лифт да бъде възстановен и вероятно през следващата година ще започне работа по него.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK