Съкращенията в администрацията започнаха с работещите пенсионери в просветното министерство

Съкращенията в администрацията започнаха с работещите пенсионери в просветното министерство

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на образованието и науката (МОН) прекратява договорите на 25 служители в централната администрация, съобщи пресцентърът на ведомството. Това са всички служители по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на ноември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но до момента продължават да работят. Преди дни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев даде заявка, че през следващата година централната администрация поетапно трябва да намалее с 30 хил. души.


При пенсионирането си служителите ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МОН. За целта днес правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МОН за 2021 г. в размер на малко над 600 хил. лв., парите ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.


Още над 14 млн. лв. за обезщетения в сферата на образованието


Министерският съвет одобри днес и отпускането на 14 млн. лв. за финансово осигуряване на дейности по Национална програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за 2021 г. Парите са за обезщетения в общинските образователни институции за септември и октомври 2021 г. Те се изплащат след промяна в структурата и състава на дадена институция, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание. Обезщетенията се изплащат и след закриване или преобразуване на образователни институции.


Над 96 хил. лв. за новите защитени детски градини и училища
Кабинетът одобри допълнителни над 96 хил. лева за финансиране на новите защитени детски градини и училища, получили такъв статут през настоящата учебна година - 3 училища и 8 детски градини в 11 общини. Финансирането е за периода от началото на учебната година, 15 септември, до края на 2021 г. В новите защитени институции се обучават 157 деца и 151 ученици от 1 до 7 клас.


На днешното заседание правителството отпусна и други над 47 хил. лева за общините Силистра, Рудозем и Опака, които въвеждат задължително предучилищно образование за 400 деца, навършили четири години.


От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование. До началото на учебната 2023-2024 година всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.


Близо 900 хил. лв. за три национални програми за образование


Кабинетът отпусна и близо 900 хил. лв. за три национални програми за развитие за образованието. Парите се превеждат по бюджетите на общините за 2021 г.; 13 хил. лв. са за Национална програма "Мотивирани учители", като сумата ще се разпредели между 81 учители наставници, които осигуряват индивидуална подкрепа на новоназначени учители в 50 общински училища. Малко над 855 хил. лв. ще са за програмата "Без свободен час", по която се предоставят средства за заместващи учители за периода от 1 юли 2021 г. до 31 октомври 2021 г. Финансиране получават 602 общински училища и 76 общински детски градини.


Близо 53 хил. лв. от парите се дават за програмата "Без свободен час" - за компенсация на разходите за консумативи на педагогическите специалисти, когато работят от дома си поради епидемичната обстановка. Бенефициенти са 131 общински училища. 27 хил. лв. се отпускат за програмата "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти", предвидени за 299 педагогически специалисти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK