Бюджетът на София бе актуализиран с 3 млн. лева заради първия сняг

Бюджетът на София бе актуализиран с 3 млн. лева заради първия сняг

© Юлия ЛазароваБюджетът на София за 2021 г. днес бе актуализиран с 6.6 млн. лева, като една от причините е датата, на която заваля първия сняг в София - 30 ноември. Ако беше на следващия ден, 1 декември, разходите на почистващите фирми щяха да се платят през януари с бюджета за следващата година. Такава била договорената формула с фирмите - фактурите за разходите им да се изплащат следващия месец.


Парите за чистенето след снеговалежа на 30 ноември трябва да се дадат през декември. "Наистина като заваля тогава, знам от миналата година, че фактурите на фирмите-изпълнители идват между 17 и 20 декември", поясни зам.-кметът по екологията Десислава Билева пред комисията по бюджет и финанси на 14 декември.


Проблемът сега възникна от факта, че за зимно почистване на София парите са привършили още на 30 септември. Това стана ясно от отчета по план-сметката за деветмесечието, представен от Билева. Надеждата на общинарите била първият сняг да завали след 1 декември и тогава ще се разплатят с новия бюджет за 2022 г.
"Откакто съм в общината изключително много внимавам кога ще завали снегът, защото като завали през ноември, плащаме през декември. За съжаление, заваля на 30 ноември", сподели зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той е на този пост от 2011 г.


От планираните за тази година общо 26.3 млн. лв. За зимно почистване до края на септември вече са били изразходвани 25.1 млн. лв. (95.4%). От тези средства за улиците на София са били предвидени 17 млн. лева, от които са похарчени 16.43 млн. лв. или 96.6%.


Само два дни след първия сняг, на 2 декември, Билева и Столичният инспекторат с директор Ивайло Иванов, бивш главен секретар на МВР, са изпратили писма до Столичния общински съвет за отпускане на допълнителни пари, "поради недостиг на средства за разплащане по сключените договори за почистването на града". В искането се отбелязва, че разходите били увеличени заради завишените изисквания за ограничаване на епидемията от COVID-19.


На сесията на СОС днес беше гласувано да им се отпуснат 3.116 млн. лева. С толкова се повишава бюджета на София като тези пари идват от възстановени средства на общината от Министерството на околната среда и водите.


С още 3.5 млн. лева се увеличава бюджета на общината за подпомагане на градския транспорт . Тези допълнителни милиони се осигуряват от много добрата събираемост на местните данъци до 30 ноември - 99.7%. Повишен е и приходът от данъка за възмездно придобиване на имущество и дарения - 188 млн. лева, което е с 59 млн. лева повече от миналата година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK