Рашков: Банката е уведомявала ДАНС за теглените пари за "Хемус", но без резултат

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че е допуснато сумите за строежа на магистралата да "изчезват като вода в пясък".

© Надежда Чипева, Капитал

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков коментира, че е допуснато сумите за строежа на магистралата да "изчезват като вода в пясък".Банката, от която са теглени пари, отпуснати за строежа на магистрала "Хемус", е уведомявала ДАНС по времето на ГЕРБ, но от финансовата дирекция не е последвала никаква реакция. Това твърди министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в интервю за "Капитал".


"Банката има задължение по закон, когато се усъмни в реда за преводите и в произхода на сумите, да уведоми ДАНС. Банката е уведомявала тази държавна служба", разказва Рашков. По думите му това е станало, когато председател на ДАНС е Димитър Георгиев.


"Банката е уведомявала, но реакция от тази служба и конкретно от нейната финансова дирекция не е последвала. Така и към момента не знаем къде са отишли тези пари", посочва още министърът на вътрешните работи във връзка с разследването за пране на над 53 млн. лв. за строежа на "Хемус", по което обвиняем е 42-годишният съдия по футзал Борислав Колев.
В четвъртък, по време на съдебното заседание пред Софийския апелативен съд, който трябваше да реши окончателно каква да бъде мярката му за неотклонение, Колев припадна и бе откаран в болница. Заседанието бе прекъснато и ще се проведе отново на 21 декември, съобщиха от съда.


"Не може да се отпуснат повече от 1.5 млрд. от държавния бюджет и изведнъж да се окаже, че те не са отишли за строителството. Да се използват абсолютно криминални начини за присвояване на тези бюджетни средства, за които не е ясно и до момента - въпреки няколкомесечното разследване - дали са в някои частни сейфове, дали са изнесени в чужбина, дали са в партийни каси и т.н.", коментира Рашков пред "Капитал".


По думите му няма нормална държава в съвременния свят, където да се позволява получаването на милиони кеш от една банка, които уж са за строителство на магистрала.


"Известно е, че от 30 000 лв. нагоре задълженията по договор по принцип трябва да се реализират чрез банков превод. Този въпрос трябва да се постави на бившия премиер Борисов и, разбира се, на министрите Нанков и Аврамова, защо е допуснато "Автомагистрали" да превеждат по този начин сумите, които да изчезват като вода в пясък", допълва още министърът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK