Приходната агенция не е знаела за съмнителните трансфери на пари за магистрала "Хемус"

Приходната агенция не е знаела за съмнителните трансфери на пари за магистрала "Хемус"

© Георги КожухаровНационалната агенция за приходите не е знаела за трансферите, с които евентуално са се отклонявали пари, предназначени за строежа на ЛОТ 5 от автомагистрала "Хемус". Това заяви пред "Нова телевизия" директорът на агенцията Румен Спецов в отговор на теза, изразена от прокуратурата.


Съдията по футзал и бивш данъчен служител Борислав Колев бе задържан и обвинен за пране на пари от строежа на магистрала "Хемус". Колев бе обвинен, че е организатор на схема от няколко фирми, чрез които неправомерно са изтеглени над 53 млн. лв., отпуснати за строителството на ЛОТ 5 от магистрала "Хемус".


"Ние от НАП нямаме тази функция и тези възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответната банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие", заяви Спецов.
В интервю за Капитал вътрешният министър Бойко Рашков заяви,че банката, от която са теглени пари, отпуснати за строежа на магистрала "Хемус", е уведомявала ДАНС по времето на ГЕРБ, но от финансовата дирекция не е последвала никаква реакция.


Спецов поясни, че приходната агенция прави проверка по казуса, но заради данъчно-осигурителната тайна не може да даде подробности. За задържания заяви, че го познава като човек. Спецов потвърди, че по схемата, по които са правени плащанията за този ЛОТ бюджетът е ощетен с 20 милиона лева.


Директорът, назначен на 14 май от първия служебен кабинет на Стефан Янев, обобщи, че вследствие на започнати проверки са декларирани допълнителни 85 млн. лева от получатели на обществени поръчки.


Спецов не потвърди, че "Лукойл" е компанията, за която говори пред румънския вестник Libertatea. Пред медиата той обяви, че от няколко месеца се прави проверка на голяма руска петролна компания, оперираща и в България, която през последните 10 години отчита загуби, въпреки че е една от най-големите на пазара в страната. Той уточнява, че около нея има куп други фирми, включително български, които работят по такъв начин, че печалбите се оказват в Швейцария или офшорни компании.


Днес Спецов добави, че въпросната компания е отдавна на българския пазар и в годините вследствие на определени пазарни конюнктури в периода 2008-2015 година отчита загуби.


"После има печалба, после пак загуби и правим всичко възможно, чрез промяна в начина на мониторинг на самата компания, да видим защо се случва това. Защото тези загуби се отчитат, въпреки продължаващата дейност(.).В хода на самата търговска дейност, те са предприели определен начин на осчетоводяване и са използвали част от други дружества от обща група, за да изнесат печалбата извън България. И ние не казваме, че това е лошо. Да си избираш място, където да се облагаш данъчно, но да кажем, че имаме резерви по начина, по който го правят", каза той.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK