Кратки новини

null

© Юлия Лазарова

null"Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
От 20 декември в Швейцария ще може да се влиза и с антигенен тест

Кратки новини

© Златина Зехирова


Считано от 20 декември 2021 г. Швейцария въвежда промени в мерките за влизане в страната, като всички пристигащи граждани, независимо дали са ваксинирани или преболедували COVID-19, трябва да представят или отрицателен резултат от PCR тест или отрицателен резултат от бърз антигенен тест. Досега възможността за бърз антигенен тест не бе предвидена.


Според новите правила PCR тестът трябва да е направен до 72 часа преди пристигането, а бързият антигенен тест трябва да е извършен до 24 часа преди пристигането в страната.


По информация на посолството на България в Берн също така от 20 декември 2021 г. ваксинираните срещу COVID-19 и преболедувалите болестта ще бъдат освободени от изискването за повторен тест между 4-ия и 7-ия ден след влизането в страната.


За неваксинираните и непреболедувалите тестът следва да бъде направен повторно между 4-тия и 7-ия ден от влизането, като резултатът да бъде докладван на съответните кантонални власти.


Остава задължително преди пътуването и не по-рано от 48 ч преди влизане в страната да бъде попълнен електронен формуляр на https://swissplf.admin.ch


Подробности за условията за влизане в Швейцария са публикувани тук.


При нужда от съдействие българските граждани в Конфедерация Швейцария могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Берн на следните телефонни номера: 41 31 351 14 55; 41 31 351 78 06, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: 41 798243822. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: [email protected]; [email protected].

Кметът на Ахелой е бил арестуван след преследване и отказ за тестване за алкохол

Кратки новини

© Цветелина Белутова, Капитал


Кметът на Ахелой Иван Георгиев е бил арестуван, съобщават от областната дирекция на МВР в Бургас. В следобедните часове на събота (18 декември) при извършването на обход в Ахелой, служители от районното управление на Поморие са забелязали при разминаване автомобил, който криволичи по пътното платно, управляван от кмета на населеното място, съобщава националното радио.


Последвали го, подавайки звуков и светлинен сигнал, но Георгиев не се подчинил. След кратко преследване автомобилът е спрян. Кметът отказал да представи документи за самоличност, както и да бъде тестват с дрегер за употреба на алкохол. Разбирайки, че ще бъде задържан, той заявил, че има сериозни болки в корема, което наложило отвеждането му в УМБАЛ –Бургас.


Първоначално е прегледан от лекар в спешното отделение, след това поискал да го прегледа хирург. Назначили му ехограф. Хирургът заявил, че няма нищо обезпокоително и поискал да вземе кръв за пълно изследване. Кметът обаче отказал. Категорично отказал да подпише всички съставени му актове - за неподчинение на полицейско разпореждане и за отказ от тестване за употреба на алкохол, включително и заповедта за задържане.


Към 22 часа снощи Иван Георгиев е освободен. Глобата, която кметът на Ахелой ще получи, е до 2000 лева. За нарушенията законът предвижда и отнемане на книжката за срок от две години.


На местните избори през 2019 г. Георгиев е издигнат от партия ГЕРБ.

Националната пациентска организация има нов председател

д-р Иван Вецев

© Национална пациентска организация

д-р Иван Вецев


Д-р Иван Вецев е новият председател на Националната пациентска организация. Той е избран на Общото събрание на организацията избра с тригодишен мандат. Досегашният председател, д-р Станимир Хасърджиев, не се е кандидатирал за нов мандат, но остава в оперативното управление на организацията като неин генерален директор.


Новоизбраният председател д-р Иван Вецев завършва средно образование в ПМГ "Добри Чинтулов" – Сливен, след което започва да следва медицина в Медицински университет – София. Като студент започва активно да изгражда своя професиfнален опит в сферата на здравеопазването. До дипломирането като лекар в края на 2010 г. Вецев е участвал в разписването и реализацията на редица здравни кампании и проекти, насочени към социалнозначими заболявания и проблеми в здравеопазването, като освен че е заемал различни позиции в неправителствени организации, е работил и за фармацевтични компании. Към настоящия момент ще съвместява активна практика като лекар и председател на Националната пациентска организация.


Трима ще бъдат заместник-председателите – Виктор Паскалев (Българска асоциация по хемофилия), Наталия Маева (Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония) и Елисавета Котова (Национална асоциация на децата и младите хора с диабет). Заедно с тях за членове на Управителния съвет са избрани още Кинка Славова (Фондация "Тромбофлебици в действие"), Петя Александрова (Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания") и адв. Андрей Дамянов.

Германия извади България от високорисковите за COVID страни

null

© Reuters

null


Считано от 19 декември 2021 г., според последната класификация на института "Робърт Кох" в Германия на държавите по нивата на епидемичен риск от COVID-19, България вече не е високорискова зона, което означава, че не се изисква дигитална регистрация на http://www.einreiseanmeldung.de преди пътуването до Германия, както и отпада задължението за карантиниране след пристигането в страната.


При пътуване от България германската страна продължава да изисква за всички граждани, с изключение на децата под 12-годишна възраст, задължително да представят сертификат за преболедуване на COVID-19, сертификат за ваксинация или свидетелство за извършен тест.


Подробности за условията за влизане в Германия, за видовете признати ваксини и тестове за коронавирус са публикувани тук и тук.


При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Берлин, адрес: Mauerstrasse 11, 10117 Berlin, тел.: 49 30 201 09 22, имейл: [email protected], генералното консулство във Франкфурт на Майн на следните телефони: 49 69 509278 1320, 49 69 509278 13 10 и генералното консулство на в Мюнхен, адрес: Walhallastraße 7, 80639 München, телефон: 49 89 171 176 14; 49 89 171 176 15 Дежурен телефон само за спешни случаи и извънредни ситуации в извънработно време: 49 172 888 10 56; Е-mail: [email protected]

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK