Кафенето пред Народния театър изчезна след сигнал на "Спаси София"

Кафенето заемаше довчера голяма част от пространството пред Народния театър "Иван Вазов".

© "Спаси София"

Кафенето заемаше довчера голяма част от пространството пред Народния театър "Иван Вазов".Кафенето пред Народния театър изчезна, след като "Спаси София" обяви, че то е изградено незаконно. То от години заема престижното пространство в центъра, но не е плащало наем в район "Средец", тъй като договорът бил сключен директно със Столичната община. Кметът на района Трайчо Трайков написа в социалната мрежа, че са издадени констативни актове и по тях главният архитект на София Здравко Здравков е заповядал кафенето да се премахне. Заповедта му била връчена на собствениците, макар те да са представили несъществуващ адрес.


"В момента тече срок за обжалване пред Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) до 27 декември", посочва кметът Трайков в поста си от 16 декември.


От НАГ, обаче, днес казаха, че са в доста по-ранен етап на процедурата. Те са изпратили екип за геодезическо заснемане и е стартирана процедура за съставяне на констативен акт-предупреждение. Не е ясно какво ще заснеме екипът, след като от преместваемия обект, който бе разположен почти на една трета от площада пред Народния театър, е останала само една тента. В нея е барът, за който е имало някакво разрешение за разполагане в това пространство.
Сега остана барът на същата фирма и преместваемата химическа тоалетна.

© Велко Ангелов

Сега остана барът на същата фирма и преместваемата химическа тоалетна.


Собственик на търговския обект е фирма "Бул ауто рент" ЕООД. Тя е трябвало да плаща за разположените маси и столове т.нар.тротоарно право. За тази централна зона на града то е 23 лв./кв.м. "Договорът е сключен директно със Столичната община и изпълнителят и затова сме изпратили цялата документация и до дирекция "Общински приходи", обясни Трайков.


От НАГ ще изпратят предписание до район "Средец" да извърши проверка на място и да прецени дали да се издаде заповед за премахване.


"Тогава ще имат 14-дневен срок доброволно да си съберат всичко и да освободят терена", поясниха от екипа на главния архитект на София за "Дневник".


Заведението има разрешение да работи като сезонен обект, тоест не трябва да го има през зимата, но въпреки това работи целогодишно, негодуват от "Спаси София".


"Кой умишлено е бездействал, за да осигури комфорт и печалби на заведението и къде е бил Столичният инспекторат през последните 10 години", питат активистите от гражданската организация. Според тях заведението е било под закрила, защото е свързано с един от "Котараците", приближени до Бойко Борисов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK