Здравното министерство започва с 69 пункта с ваксини срещу COVID-19 за деца

Здравното министерство започва с 69 пункта с ваксини срещу COVID-19 за деца

© Велко АнгеловПървоначално ще бъдат 69 ваксинационните пунктове в страната, където ще бъдат разпределени първите 42 хил. доставени дози ваксини срещу COVID-19 за деца между 5 и 11 г. (вижте прикачения файл в края на статията). Ако се окаже, че интересът на родителите е голям, здравното министерство ще организира допълнителни. Това се разбра от брифинг във ведомството на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, заместника му Кремена Пармакова и директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


Не всички ваксинационни пунктове са в големите областни градове, но за конкретните места хората следва да се обърнат за информация към Регионалните здравни инспекции. В София за ваксинационни пунктове, в които ще има от т. нар. детски ваксини бяха посочени болница "Пирогов", специализираната болница по детски болести "проф. Иван Митев" (известна като педиатрията), ДКЦ "Софиямед" в кв. "Люлин" и болница "Св. Анна". На 18 декември болница "Св. Анна" разпространи съобщение, според което ваксини на деца от 5 г. до 11 г. ще се поставят всеки работен петък от 13 ч. до 14 ч., като за целта трябва да бъде предварително записан час на номер 0879 885 100. Лечебното заведение очаква да получи първите флакони в четвъртък (23 декември). "Предвид Новогодишните празници първата възможна дата за ваксинация е 30 декември", съобщава пресслужбата на болница "Св. Анна".


Засега не се предвижда да се разпределят флакони към личните лекари, макар Кунчев да обяви, че "сме гъвкави и ако личен лекар каже, че има 20-30 деца за ваксиниране, ще му дадем".
Причината е, че в шишенцето с ваксините срещу COVID-19 за деца от 5 г. до 11 г. има десет дози и здравните власти искат да положат усилия да се ограничи вероятността от изхвърляне на ваксини. Затова и препоръчаха желаещите да ваксинират децата си да се обаждат предварително, за да се уговарят за час и да се съставят списъци за отварянето на флакон. Въпреки това Кунчев заяви, че "никой няма да бъде върнат".


За да бъде ваксинирано дете срещу COVID-19, няма да се изисква разрешението и на двамата му родители: "Щом родител е завел детето, за нас това е знак, че той иска да предпази детето от COVID-19", заяви Кремена Пармакова.


Единствената одобрена за употреба ваксина срещу COVID-19 за деца между 5 г. и 11 г. в Европейския съюз е на производителя "Пфайзер"/"БиоНТех". Флаконът е по-различен, защото за т. нар. детска ваксина концентрацията на активното вещество е три пъти по-ниска. Визуалната разлика е, че капачето е оранжево на цвят, докато при ваксината за останалите възрастови групи е лилаво.


"В Европейския съюз във възрастовата група под 18-годишна възраст към края на ноември са приложени над 18 млн. дози. Като добавим приложените дози в САЩ, Израел и Канада, това дава сериозна научна информация, което дава допълнителни гаранции на данните за безопасност", обобщи Богдан Кирилов.


Страничните реакции са като при възрастните - най-често болки в ръката и температура, посочиха здравните власти.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK