Район "Средец": На 13 декември разпоредихме премахване на кафенето пред Народния театър

Барът на премахнатото заведение все още стои, с което не е изпълнена заповедта, посочват от район "Средец".

© Велко Ангелов

Барът на премахнатото заведение все още стои, с което не е изпълнена заповедта, посочват от район "Средец".



Собствениците на незаконното кафене, което заемаше 250 кв.м площ пред Народния театър "Иван Вазов", сами го премахнаха, след като на 13 декември им е връчена заповед от район "Средец". "Самото връчване не беше проста работа, тъй като дружеството-контрагент на Столична община по договора от 30 ноември 2012 г., "Бул ауто рент" ЕООД, се оказа вписано в Търговския регистър с несъществуващ адрес. Само се чудя как в Столична община са очаквали да получават пари от хора, които са започнали да лъжат, дето се вика още от съблекалнята. Заповедта за премахване, издадена от главния архитект на София получихме не много бързо - изпратихме констативния акт в Направление "Архитектура и градоустройство (НАГ) в началото на април, а тя дойде през октомври", обяви кметът на "Средец" Трайчо Трайков в социалната мрежа.


Собствениците, обаче, още не са вдигнали обслужващия бар на заведението с площ от 6 кв.м, с което не е изпълнена основната част от заповедта за премахване, посочиха от района за "Дневник". Срокът за доброволно вдигане на целия преместваем обект е един месец, но до 27 декември заповедта може да се обжалва. "Ако това не се случи, ще пристъпим към принудително премахване. Малка подробност е, че районните администрации не получават бюджет за такава дейност, цялото перо е в НАГ и "Софинвест", но ще намерим начин, както и досега", обещава Трайков.


Шатрите на заведението бяха разположени върху 250 кв.м площ.

© район

Шатрите на заведението бяха разположени върху 250 кв.м площ.




Районната администрация досега е съставила на кафенето пред Народния театър 10 акта за административно нарушение и е отправила няколко нотариални покани за изплащане на дължими суми, макар да не е страна по договора между Столичната община и фирмата "Бул ауто рент". По тази причина цялата документация е изпратена до Дирекция "Общински приходи", отдел "Ревизии и събиране на вземания" към общината.


Твърденията от НАГ, че тепърва изпращат екип за геодезическо заснемане на заведението, за да се установи къде е разположено то са закъснели, защото по-голямата част от заведението вече я няма. а и вече е издадена заповед за премахването му от главния архитект на София и тече срок за обжалване, коментираха от "Средец".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK