Върховният съд засега запази оранжерията в лятната резиденция на Доган

Оранжерията

© Петя Михова,

ОранжериятаОранжерията в лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец" засега няма да бъде събаряна. Това се разбира от решение на Върховния административен съд (ВАС), с, което те отменят решението на административния съд в Бургас, приел, че постройката е незаконна.


Върховните съдии Галина Солакова, Мариета Милева и Бранимира Митушева (докладчик по делото) приемат, че има неизяснени фактически обстоятелства относно обема на разпоредения за премахване обект. За решението съобщиха от съда. То беше образувано жалба на фирма "Хермес Солар" ООД срещу заповедта на зам.-кмета по строителство, инвестиции и регионално развитие на Община Бургас за събаряне на оранжерията. Те връщат делото за ново разглеждане от друг състав на Административния съд в Бургас. Прокурор Цветанка Борилова, която се е явила по делото, е настояла да се отхвърли жалбата на "Хермес Солар" и актът на първата инстанция да бъде потвърден, пише "Сега".


Според върховните съдии не е изяснено коя точно част от постройката трябва да бъде съборена, защото имало съществени пропуски при точното й индивидуализиране. В заповедта на събаряне тя е описана като 400 кв. метра, а при експертизата впоследствие станало ясно, че тя е над 900 кв. метра.
"В тази връзка следва да се има предвид, че конкретният строеж следва да бъде индивидуализиран точно, което е предпоставка за доброволното му, респективно - за принудителното му премахване след влизане на заповедта в сила. При липсата на безспорни установявания по делото на основни релевантни въпроси по спора и на основание чл. 171, ал. 2 от АПК съдът е следвало да възложи допълнителна съдебно-техническа експертиза с цел безспорното установяване на строежа - предмет на заповедта за премахване", се отбелязва в решението на ВАС.


"Първоинстанционният съд е бил длъжен да изследва въпросите, касаещи предмета на премахване, в изпълнение на задължението му да съдейства за установяване на обективната истина. Именно безспорните фактическите констатации на една допълнителна техническа експертиза биха обусловили и правният извод на съда за надлежна индивидуализацията в заповедта на разпоредения предмет на премахване, както и правна обоснованост на извода на първоинстанционния съд за законосъобразност на оспорената заповед", посочват още от Върховния административен съд.


Съдът приема, че долната инстанция е трябвало да установи и коя година е бил построен обектът. За установяване на годината или периода на изграждане на един строеж е допустимо събирането на само на писмени, но и на гласни доказателства, както и допускането и приемането на съдебно-техническа експертиза.


Според решението на бургаските магистрати, които се позовават на представено по делото уведомление от 2016 г. от "Хермес Солар" ООД до кмета на Бургас, с което са декларирани изградени "оранжерии до 200 кв. м." и "градински и паркови елементи, с височина до 2.50 м над прилежащ терен". Тези строежи не са нито 500 кв.м, нито 912 кв.м, тоест няма как да е сигурно, че става дума за тази оранжерия.


Плажът все пак остава публичен


Бургаският административен съд запази публичния достъп до плажа край лятната резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, след като отхвърли претенциите срещу вписването на плажната територия в кадастралните карти, съобщи преди време "Медиапул". През ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта, както и за вписване на ивицата край резиденцията като "крайбрежна плажна ивица". Така територията щеше да получи защита срещу застрояване и бе гарантиран публичният достъп до нея с трайно предназначение на територията като "защитена".


Проектантът на лятната резиденция архитект Калин Тихолов обжалва решението за вписването на плажната ивица с аргумента, че то е незаконно. Той оспорва, защото представляваната от него фирма "Стрейтлайн" е собственик на постройка на плажа и поради това оспорва изменението на кадастъра. Така вписването на плажа в кадастъра бе спряно. В решение на Административен съд - Бургас, което е от 9 декември т.г. се казва, че арх. Тихолов няма правен интерес да обжалва решението за вписването на крайбрежната територия като плаж. Съдът казва, че става дума за два парцела. Единият е изключителна държавна собственост, тъй като е крайбрежна ивица, а другата е публична държавна собственост и е предназначен за застрояване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK