Лаура Кьовеши и Сотир Цацаров подписаха споразумение

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева

Сотир ЦацаровГлавният прокурор на Европейската прокуратура (ЕП) Лаура Кьовеши и
Сотир Цацаров, председател на КПКОНПИ /Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество/, за която коалиционното споразумение предвижда до три месеца пълно престуктуриране и избор на нов председател, подписаха споразумение за сътрудничество.


Целта е да бъде ускорено взаимодействието и обменът на информация, съобщава КПКОНПИ. Антикорупционната комисия ще предоставя на Европейската прокуратура пълна информация за установени корупционни престъпления у нас. Както и Европейската прокуратура ще
уведомява КПКОНПИ за всяко повдигнато обвинение, което налага образуване на имуществена проверка. На органите на КПКОНПИ могат да се възлагат и действия по налагане на запори и възбрани, както и по управление на обезпеченото имущество.


Досега на КПКОНПИ са възложени 4 проверки от Европейската прокуратура
съобщават от Антикорупционната комисия, без да конкретизират.


Две от проверките са по сигнал за нарушения в провеждането на обществени поръчки в община Враца, научи "Дневник". Първата поръчка е за доставка на 9 тролейбуса, втората - за 13 електрически автобуса, 13 станции за бавно зареждане и една бързозареждаща към тях. Обществените поръчки са на обща стойност 32 027 089 лева, от които 26 000 000 лв. - безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма на ЕС "Околна среда" и 6 027 089 лв. - собствено финансиране. И двете поръчки са спечелени от един изпълнител - "Авто Инженеринг Холдинг Груп" ЕООД. Деветте тролейбуса са доставени, но в сигнала се съдържали съмнения дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС, тъй като са произведени в белоруско държавно предприятие, макар че официално са производство на полска фирма.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK