Приходната агенция ще проверява доходите на лизингополучатели на автомобили

Директорът на НАП Румен Спецов

© Георги Кожухаров

Директорът на НАП Румен СпецовНационална агенция за приходите (НАП) стартира кампания спрямо хора, лизингополучатели на леки автомобили. В хода на кампанията ще се извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на платените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас. При установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени контролни производства.


Обичайно при извършване на проверки и ревизии за съответствие на имущество и доходи данъчните оценяват цялото налично имущество на домакинството - имоти в страна и чужбина, превозни средства, банкови влогове, издръжка на живота, включително екскурзии в чужбина, като извършените разходи се съпоставят с официално декларираните доходи. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 години заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.


Кампанията съвпада със случая с бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. В петък (17 декември) Горанов той е опитал да влезе в Сърбия, но на пункта му е било съобщено, че автомобилът, с който се придвижва, се издирва от руското представителство на Интерпол. Горанов се е върнал до Драгоман, където е оставил автомобила, който по обясненията му е лизингов и е собственост на "Мото Пфое".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK